Αρχική Νέα Ελλάδας Έβρος: Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα – Μητσοτάκης: Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη

Έβρος: Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα – Μητσοτάκης: Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη

από 12nisospress
275 προβολές

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, η Τουρκία κάνει πράξη την  ομολογημένη απειλή – Νταβίντ Σασόλι: Χρειάζεται ευρωπαϊκή επιτροπή για το μεταναστευτικό – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται άμεση βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – Σαρλ Μισέλ: Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη

Την στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα δήλωσαν ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel  στις κοινές τους δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρωθυπουργό της Κροατίας που επισκέπτονται σήμερα τον Έβρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι δηλώσεις  επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ και των δύο πρωθυπουργών έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου εδώ:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την Ιντιλίμο, να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες.  Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό- προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη εισβολή, με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους που χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Οσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν πολιτικό διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους, Μόνο τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους. Θέλω να συγχαρώ τους ενστόλους και τους πολίτες που συμπαρίστανται. Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν. Το μήνυνα είναι ξεκάθαρο προς όλους, μην επιχειρείτε να μπειτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρετε. Εχουμε δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να απευθύνεται και προς τους Ελληνες πολίτες, των οποίων απειλείται η ασφάλεια και η γαλήνη. Η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια, Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Σαρλ Μισέλ: Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο πεδίο και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση.  Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Φρόντεξ ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτηση υποσρτήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ’
αυτούς τους καιρούς.

Νταβίντ Σασόλι: Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Ελληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ’ αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον.

Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας: Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτή του παρελθόντος και ότι δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως πιόνια. Δεν μπορούμε όμως, να το κάνουμε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή. Πρέπει να καταλήξουμε σε συντονισμό για την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο από την τελευταία προσφυγική κρίση, πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικά ότι μοιραζόμαστε την κρίση.

ΠΗΓΗ  : www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις