Αρχική Νέα Λέρου Λέρος-Συγγραφείς-Ποιητές-Ζωγράφοι: Αφιέρωμα στην Μαρίνα Βενιάδου και τον Μαρκο Βρατσάλη

Λέρος-Συγγραφείς-Ποιητές-Ζωγράφοι: Αφιέρωμα στην Μαρίνα Βενιάδου και τον Μαρκο Βρατσάλη

364 προβολές

Μαρίνα Βενιάδου

Το βιβλίο δίνει ιστορικές, αρχιτεκτονικές και πολιτιστικές πληροφορίες. Σκοπός της σειράς αυτής είναι να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα κάθε περιοχής, παρουσιάζοντας φωτογραφικό και ερευνητικό υλικό για πρώτη φορά.

Το βιβλίο ξεκινά με έναν χάρτη, γενικές πληροφορίες και ιστορική αναδρομή για την περιοχή που συνεχίζει με πιο λεπτομερή ανάλυση των χαρακτηριστικών στοιχείων του τοπικού πολιτισμού. Είναι εικονογραφημένο με αδημοσίευτες πρωτότυπες έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες εξωτερικών και εσωτερικών χώρων καθώς και με σχέδια περιοχών και σπιτιών.

Η πλήρης σειρά, από 50 περίπου επιμέρους άρθρα – τεύχη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ελλάδας θα συγκεντρωθεί από τον εκδοτικό οίκο “Μέλισσα” σε οκτώ τόμους, οι οποίοι θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα ανεξάρτητα τεύχη. Κάθε τόμος (500 περίπου σελίδες) θα αποτελείται από 12-14 άρθρα – τεύχη και εκτός από αυτά θα περιλαμβάνει 2-3 εισαγωγικά άρθρα με συνθετικό χαρακτήρα και στόχο τη διασύνδεση με γενικότερα ζητήματα, σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Το έργο είναι συλλογικό και κατά κύριο λόγο γράφεται από αρχιτέκτονες. Το αντικείμενο μελέτης είναι κυρίως οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι κατοικίες. Δε θα συμπεριληφθούν σ’ αυτό τα εκκλησιαστικά καθώς και τα νεώτερα, νεοκλασικά κτίρια. Τα χρονικά όρια του αντικειμένου του βιβλίου είναι από το 15ο αιώνα μέχρι την οριστική επικράτηση του νεοκλασικισμού. Τα τοπικά όρια για το σύνολο του έργου είναι τα σημερινά της Ελλάδας. (Από τoν εκδότη)

Η Λέρος, νησί ήμερο και εύφορο, με οικιστική συνέχεια από τους νεολιθικούς χρόνους, χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτικό και εμπορικό κέντρο όλες τις εποχές. Η αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία στοιχειοθετήθηκε από τις επιδράσεις των ξένων ρευμάτων πάνω στην τοπική λαϊκή αρχιτεκτονική, γι’ αυτό είναι και ιδιόμορφη. Πλάι στα μικρά λαϊκά ή αστικά σπίτια ορθώνονται επιβλητικά τα νεοκλασικά και τα κτίρια με ιταλικά στοιχεία ή στοιχεία από το Bauhaus, σ’ έναν αρμονικό όμως συνδυασμό, που δε μειώνει καθόλου την ελληνικότητα του νησιού.

Η μελέτη αυτή για τη Λέρο είναι μια από τις παρόμοιες που κυκλοφορούν ή θα ακολουθήσουν για τη Σαντορίνη, την Τήνο, την Τζιά, την Άνδρο, τη Λέσβο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, το Μοριά, το Πήλιο και πολλά άλλα νησιά και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης.   ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ 1984

 

Μάρκος Βρατσάλης

 

Ο Μάρκος Βρατσάλης ,το μικρότερο παιδί του Σταματίου και της Αικατερίνης Παπαδέλια γεννήθηκε στην Πάτμο το 1930.Εδω μεγάλωσε και φοίτησε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Όταν ο Ντε Βέκκι κατάργησε τα Ελληνικά σχολεία της Δωδεκανήσου και επέβαλε μόνο την λειτουργία ιταλικών ,διέκοψε την φοίτηση του.

Συνέχισε  όταν ιδρύθηκαν οι «Ελληνικές Σχολές Λέρου» και μετά την απελευθέρωση τελείωσε το Γυμνάσιο.

Το 1950-2  φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου  και λίγο μετά μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 παντρεύτηκε την Αίγλη Μιχαλοπούλου , αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, με την οποία απέκτησε δύο γιούς  καταξιωμένους σήμερα επιστήμονες  το Σταμάτη και το Δημήτρη.

Μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχολογία ,την Κοινωνιολογία και τα Παιδαγωγικά στη Λιέγη του Βελγίου. Απο το 1971 έως το 1983 υπηρέτησε ως Επιθεωρητής Δημοτικής εκπαίδευσης  στις επιθεωρήσεις  της Κόνιτσας, της  Νάξου, της  Κω και της Καλύμνου.

Προικισμένος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες και ανησυχίες εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές  οι οποίες απέσπασαν ευμενέστατες κριτικές  από καταξιωμένους ανθρώπους  των γραμμάτων. Ιδιαίτερα εκτιμήθηκαν  τα σονέτα του, δύσκολο  είδος ποίησης  της συλλογής «Ιχνηλασία Φωτός».

Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για την λαογραφική Μελέτη του πάνω στα παραμύθια.

Διετέλεσε Πρόεδρος  του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λέρου και Αρχηγός της Τοπικής οργάνωσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις