Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Κυκλοφόρησε ο 21ος τόμος των «Νισυριακών»

Κυκλοφόρησε ο 21ος τόμος των «Νισυριακών»

από 12nisospress
229 προβολές

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο 21ος τόμος «ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ», από την Εταιρεία Νισυριακών Μελετών (Ε.Ν.Μ.) με τη σύμπραξη του δήμου Νισύρου, (ο οποίος  είναι και ο χορηγός της εκδόσεως) και με επιμέλεια του προέδρου της Κώστα Χαρτοφύλη.

Πρόκειται για μια καλαίσθητη, έκδοση 464 σελίδων, με ενδιαφέροντα, για τα πολιτισμικά πράγματα της Νισύρου πονήματα, κατανεμημένα σε πέντε θεματικές ενότητες.

Είναι αφιερωμένος σ’ ένα άξιο τέκνο της Νισύρου, τον αείμνηστο Κώστα Παναγιώτη (Παναή) Μούρα, (1899-1961) ο οποίος, ως διευθυντής του υπουργείου Παιδείας στα δύσκολα μετά την απελευθέρωση χρόνια, και υπό τη διπλή ιδιότητά του ως προέδρου του συλλόγου Νισυρίων Αθηνών «Ο ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ», εργάσθηκε με αυταπάρνηση για την επίλυση σωρείας θεμάτων που απασχολούσαν το νησί, με κορυφαίο επίτευγμά του τη δημιουργία ημιγυμνασίου στη Νίσυρο, ως παραρτήματος του Ιπποκρατείου γυμνασίου Κω, και μάλιστα με πέντε τάξεις.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά Νισυρόπουλα να αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο και να εξελιχθούν πολλοί από αυτούς σε λαμπρούς επιστήμονες, αφού είχαν να παρακολουθήσουν μόνο ένα έτος γυμνασιακών σπουδών εκτός Νισύρου.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει στον πρόλογό του ο πρόεδρος της Εταιρείας αναφερόμενος στο θέμα αυτό: «Το γεγονός ότι πενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από το θάνατό του, για να τον τιμήσει η πατρίδα του, δεν πρέπει να το βλέπουμε από την αρνητική του πλευρά, αλλά από τη θετική.

Παρά τα τόσα χρόνια, η προσφορά του στην κοινωνία του νησιού μας ακόμη είναι ζωντανή, κι εμείς, αισθανόμαστε ακόμη την υποχρέωση να την εξάρουμε, να την προβάλουμε και να την παρουσιάσουμε ως παράδειγμα προς μίμηση».

Ο δήμαρχος, στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρεται στην διαχρονική προσφορά της Εταιρείας, στη διάσωση και προβολή των πολιτιστικών στοιχείων του νησιού και στην προστασία της οικολογικής αρμονίας του, τονίζει ιδιαιτέρως την σημασία της αναρτήσεως όλων των εκδόσεών της στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, μια πράξη που επιτρέπει στον κάθε ενδιαφερόμενο σε όλα τα μέρη του κόσμου, να μελετήσει τον πολιτισμό της Νισύρου, μέσα από αυτές τις εκδόσεις.

Μετά την παρουσίαση  της προσφοράς του Κ. Μούρα από τον Γιάννη Χαρτοφύλη, έναν από τους ωφεληθέντες με τη λειτουργία πέμπτης τάξεως γυμνασίου στη Νίσυρο,  ακολουθεί η ενότητα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, με εντυπωσιακά πονήματα: Του καθηγητού στο ΑΠΘ Ζαχαρία Τσιρπανλή για τον Κωνσταντίνο Ξένο μαθητή του Θ. Καϊρη, του Μιλτιάδη Λογοθέτη για  την εκμετάλλευση των θειοχωμάτων στη Νίσυρο, του νέου δικαστή στις ΗΠΑ Μιχάλη Χαρτοφύλη, αποχαιρετισμό  στον αείμνηστο Ν. Τσουκαλά από τα Νικειά Νισύρου ανώτατο δικαστικό στις ΗΠΑ, του Κώστα Ευσ. Σκανδαλίδη,  αφιέρωμα στον αείμνηστο Μιχ. Σκανδαλίδη, του Νίκου Σφακιανού για τη κοινωνική προσφορά του συλλόγου Νισυρίων Αμερικής «ο Γνωμαγόρας»,  του Σταύρου Κέντρη για το γενεαλογικό δέντρο των Κέντριδων και της Άννας Θεοδωρίδη-Καμπανή για τα οικογενειακά δέντρα των Κοντοβερών και των Καμπανήδων.

Ακολουθεί η Ενότητα ΙΣΤΟΡΙΚΑ, με πονήματα των διαπρεπών επιστημόνων, γνωστών αρχαιολόγων Μελίνας Φιλήμονος-Τσοποτού για τις ταφές του 4ου αι. π.Χ. στη Νίσυρο, και της Δρ. Ευαγγελίας Αποστόλου για τα νομίσματα της Νισύρου, του Γιάννη  Χαρτοφύλη για τη μάχη κατά των Γερμανών στα λουτρά της Νισύρου, του Κώστα Χαρτοφύλη για την επίσκεψη στη Νίσυρο των Άγγλων αρχαιολόγων T. Bent και C. Newton, τον 19ο αι., του Γεωργίου Πρίντζιπα για τη δράση των πειρατών στη Νίσυρο και η ενότητα κλείνει με την εργασία του Κώστα Χαρτοφύλη για τους νισύριους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Κορέας, τόσο με τον ελληνικό, όσο και με τον αμερικανικό στρατό.

Στην Ενότητα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, περιλαμβάνονται οι εργασίες των καθηγητών, Δρ Πέτρου Λυμπεράκη, του πανεπιστημίου Κρήτης για την πανίδα της Νισύρου και της Δρ. Παρασκευής Νομικού και συνεργατών της από  το ΕΚΠΑ για το δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών της Νισύρου.  Στην Ενότητα ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ, καταχωρίζεται αδημοσίευτο κείμενο του αειμνήστου μητροπολίτου πρώην Κώου κυρού Εμμανουήλ Καρπάθιου, με επιμέλεια του Κώστα Χαρτοφύλη, με θέμα την Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Ακολουθεί Βιβλιοπαρουσίαση του πολυδιαφημισθέντος πονήματος του καθηγητού Ζαχ. Τσιρπανλή με τίτλο «ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ. 18ος αι.», έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών. Καταχωρίζονται, χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ κατά την παρουσίαση του έργου στη Νίσυρο όπου εξεπροσώπησε τον κ. καθηγητή και παρουσιάσεις του έργου, από τον καθηγητή της Νομικής στο ΑΠΘ Γεώργιο Νάκο και την κα. Χαρίκλεια Δημακοπούλου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το βιβλίο κλείνει με τον αποχαιρετισμό των απελθόντων μελών της Εταιρείας, από την έκδοση του 20ου τόμου μέχρι τώρα.

Η έκδοση αυτή είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στη Νίσυρο, κατά την 11η παρελθόντος Αυγούστου, αλλά λόγω των γνωστών εξελίξεων η εκδήλωση ανεβλήθη για το επόμενο έτος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής και προσφοράς της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.

 

ΠΗΓΗ : www.rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις