Αρχική Νέα Ελλάδας Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για συνταξιούχους και υγειονομικούς – Πότε θα καταβληθεί

Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για συνταξιούχους και υγειονομικούς – Πότε θα καταβληθεί

164 προβολές

Αγώνα δρόμου δίνουν τα συναρμόδια υπουργεία για το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ και τη χορήγηση του εντός της επόμενης εβδομάδας, και έως το τέλος του μήνα του «δώρου» των Υγειονομικών, αγώνας δρόμου όμως που μοιάζει να χάνεται.

«Τεχνικές δυσκολίες» είναι πιθανό να μην επιτρέψουν την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ υπάρχει ανοιχτό «παράθυρο» για την καταβολή του επιπλέον μισού μισθού στους υγειονομικούς ακόμη και τον… Ιανουάριο του 2022.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα ήθελαν στο οικονομικό επιτελείο να καταβάλλουν τα 250 ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης σε σχεδόν 850.000 χαμηλοσυνταξιούχους:
Όμως οι τελευταίες πληροφορίες δίνουν «μικρή πιθανότητα» για πληρωμή του «δώρου» των 250 ευρώ πριν από τις 25 Δεκεμβρίου και λόγω της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων, η πληρωμή είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνει μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου.

Αυτόματη εξόφληση για το κοινωνικό μέρισμα σε συνταξιούχους –ΑμεΑ

«Αυτόματα» θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα οι συνταξιούχοι με συγκεκριμένα κριτήρια: Σύμφωνα με τους όρους και την διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος, εκείνοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους το επίδομα των 250 ευρώ είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

  • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),

επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

κοινωνικό μέρισμα

Αναφορικά με τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Το ίδιο αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα 250 ευρώ

Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του Κράτους την περίοδο των γιορτών είναι «απλός», καθώς στηρίζεται σε συγκεκριμένο εισοδηματικά και περιουσιακό κριτήριο.

Δικαιούχοι, είναι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) με «κόφτη» ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.
παροχές

Τι ισχύει για τους υγειονομικούς

Όσον αφορά στους υγειονομικούς αν και η προσδοκία είναι να τους καταβληθεί ο μισός μισθός ως δώρο πριν το τέλος της χρονιάς, δεν αποκλείεται η εξόφλησή του να μετατεθεί για το νέο έτος!

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

Το ποσό που θα λάβουν οι υγειονομικοί, σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, αντιστοιχεί στο μισό του βασικού μισθού και θα το εισπράξουν όσοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Όσοι, δηλαδή, προσλήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα εισπράξουν το τμήμα της ενίσχυσης που αναλογεί στο χρόνο της εργασίας τους.

Εξαιρούνται από την καταβολή της ενίσχυσης όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι.

Σε περίπτωση άρσης αναστολής ο δικαιούχος λαμβάνει το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αναλογεί από το διάστημα της επιστροφής του στην εργασία.

Το επίδομα ουσιαστικά θα το εισπράξουν μόνο οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής, δηλαδή όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις