Αρχική Θρησκεία ΚΑΛΥΜΝΟΣ: 24η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ – 1996-2020

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: 24η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ – 1996-2020

176 προβολές

Με κάθε λαμπρότητα και την προσήκουσα τιμή τελέστηκε την Κυριακή 2/2/2020 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στις βραχονησίδες «Ίμια», τον Γενάρη του 1996, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

Η Κάλυμνος, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 24 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα, την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των «Ιμίων».

Στη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε και στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  που ακολούθησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό ιερέων της νήσου.

Παρόντες στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  και στο τρισάγιο που ακολούθησε στο μνημείο  των τριών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους της Βουλής ο Βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Ιωάννης Θεμέλαρος και εκ μέρους της ΝΔ ο τέως Έπαρχος Καρπάθου Ιωάννης Μηνατσής.

Παρούσες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Καλύμνου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και  Ιωάννης Γαλουζής, οι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Τσέρος, Σεμίραμις Ψαρομπά, Παντελής Ζωΐδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μικές Ρήγας και ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Από Στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Υποδιοικητής του 5/42 ΣΕ Αντισυνταγματάρχης Μιχαλέτος Μιχάλης, ο Διοικητής του 80 ΤΥΠΕΘ Ανχης (ΤΘ) Πουγούνιας Μιχάλης, ο Διοικητής του ΤΕ Καλύμνου Ανχης Δημόπουλος Κωνσταντίνος  και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Ηλία Ράπτης,  ο Κυβερνήτης της Κ/Φ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ»  και αντιπροσωπεία Αξιωματικών ΠΝ και ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Αντιπλοίαρχος ΠΝ Ιωάννης Καρδαράς.

Από πλευράς ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης με αντιπροσωπεία σπουδαστών.

Από το Α.Τ. Καλύμνου ο Υπαστυνόμος Α’ Κωνσταντίνος Δάσκαλος.

Επίσης στο λιμάνι της Καλύμνου ελλιμενίζεται σήμερα Κυριακή η Κ/Φ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις.

Στην τελετή συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι σημαίες των σχολείων, πολλοί μαθητές, πρόσκοποι και πάρα πολύς κόσμος.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού  μνημόσυνου, ο Διευθυντής του 2ου Δημ. Σχολείου Πόλεως Καλύμνου Ιωάννης Θεοφιλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων.

Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο. Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατά σειρά κατέθεσαν:  Εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Βασίλειος Υψηλάντης, ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης που σε μία συμβολική και συγκινητική κίνηση είχε δίπλα του το βοσκό των Ιμίων Αντώνη Βεζυρόπουλο, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  Χρήστος Ευστρατίου, εκ μέρους της ΝΔ ο Ιωάννης Μηνατσής, εκ μέρους του πολιτικού κόμματος «Ελληνική Λύση» ο Γιάννης Γαβαλάς, εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Ηλία Ράπτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης ΛΣ  Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο εκπρόσωπος  του ΑΤ Καλύμνου  Υπαστυνόμος Α΄ Κωνσταντίνος Δάσκαλος, ο Πρόεδρος  του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ΠΕ Καλύμνου Ιωάννης Νομικάριος, εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού ο Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος Σκεύος Ζεμπιλάς, και τα παιδιά της Καλύμνου.

Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα του 5/42 Συντάγματος.

Συγκινητική η σκηνή με μικρά παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Καλύμνου, που πλαισίωναν το μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών κρατώντας φωτογραφίες των τριών Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ:

Αιωνία τους η μνήμη!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο:   «Kalymnos news»

Φωτογραφίες- βίντεο:   Νίκος Μαμάκας «Αλήθεια FM» – Ελ.Χαλίκου

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις