Αρχική Νέα Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης: Η νέα τετραετία θα είναι «παράθυρο ευκαιρίας» για την οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης: Η νέα τετραετία θα είναι «παράθυρο ευκαιρίας» για την οικονομία

από 12nisospress
213 προβολές

Να «χτίσει» την επόμενη μέρα της Οικονομίας, στηριζόμενος πάνω στις επιτυχίες των προκατόχων του, δεσμεύθηκε ο νέος υπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Παραλαμβάνοντας καθήκοντα από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, καθηγητή Θεόδωρο Πελασγίδη, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές. «Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι το νέο επιτελείο θα χτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ταυτόχρονα περιέγραψε έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία, ως εξής:

  1. μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα συμβάλουν στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ προέβλεψε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
  2. νέο παραγωγικό μοντέλο και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων σε εξαγωγές και εισαγωγές, με στόχο ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών.
  3. καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με στόχο την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους.
  4. πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μείωση των «κόκκινων» δανείων και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τραπεζών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
  5. αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
  6. αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Από πλευράς του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι  η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Όπως τόνισε, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ από 27% πριν μια τετραετία, ανήλθε σε 86%, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Ο νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, τόνισε πως στόχος του είναι η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, που θα φέρει μείωση των φορολογικών συντελεστών και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις