Αρχική Θρησκεία Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ (2024)

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ (2024)

από 12nisospress
407 προβολές

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μητρόπολή μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας (24-3-2024).

Οι Ναοί ήταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών, αλλά και μεγάλων, που κρατούσαν εικόνες για την ιερά Λιτάνευση. Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων, πέριξ των Ιερών Ναών, και εγένετο η προσήκουσα δέησις.

Στη Λέρο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας (24-3-2024), προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, παρουσία πλήθους πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων εις τας οδούς πέριξ του Ιερού Ναού και ανεγνώσθη η προσήκουσα δέησις υπό του Θεοφιλεστάτου.

 

Λίγα λόγια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ., σταματώντας έτσι τον μακροχρόνιο σάλος που είχε δημιουργηθεί από το ζήτημα των εικόνων και που έβλαψε τα μέγιστα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή, όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Είναι ημέρα ανάμνησης αγώνων και θριάμβων της πίστης μας. Ημέρα που φέρνει στο νου μας, την ηρωική και αγία αντίσταση των πιστών ορθοδόξων χριστιανών όλων των αιώνων, έναντι των δυνάμεων του σκότους και της πλάνης. (Θεοχάρη Νικ. Σαρίκα-Θεολόγου).

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις