Αρχική Νέα Ελλάδας Η απάντηση του Μηταράκη στον Τσίπρα για τους “πραγματικούς πρόσφυγες”

Η απάντηση του Μηταράκη στον Τσίπρα για τους “πραγματικούς πρόσφυγες”

70 προβολές

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του άσκησε σκληρή κριτική με αφορμή τις δηλώσεις του για “πραγματικούς πρόσφυγες” από την Ουκρανία.

“Πράγματι προσερχόμενος την Κυριακή στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες.  Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται απευθείας από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος τη Ε.Ε.” τόνισε ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι η  Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το προεδρικό διάταγμα 80 του 2006 για να παράσχει προστασία.

Η παρέμβαση του υπουργού Μετανάστευσης προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλας, να ζητεί να πέσουν οι τόνοι.

“Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων δεν την έκανα σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδες. Υπάρχει όμως αντιδιαστολή με δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οικονομικοί μετανάστες που έρχονται παράνομα στον χώρο Σέγκεν κατά παράβαση του άρθρου 4 του κώδικα Σέγκεν και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Υπάρχουν επίσης αιτούντες άσυλο που έρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους  διερχόμενοι μιας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών. Κατά παράβαση του άρθρου 31 της συνθήκης της Γενεύης και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτές” είπε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, η χώρα συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες “έρχονται άμεσα”.

“Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο και όχι  ιδεοληψίες της Αριστεράς” κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις