Τη δική τους μάχη απέναντι στο κορονοϊό δίνουν και τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Τέσσερις χιλιάδες ζευγάρια γάντια, 1.000 αντισηπτικά και 1.000 μάσκες φτάνουν την Τετάρτη (18 Μαρτίου) στο νησί της Κάσου και θα δοθούν δωρεάν από το δήμο σε όλους του κατοίκους του νησιού.

Πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας που προμηθεύεται με δικά του κονδύλια υγειονομικό υλικό και το προσφέρει άμεσα τους κατοίκους του.

Παράλληλα, ο δήμος Κάσου προχωρά σε απολυμάνσεις όχι μόνο των δημοτικών κτιρίων, λεωφορείων, εγκαταστάσεων και σχολείων, στις πύλες εισόδου και εξόδου του νησιού (Λιμεναρχείο, Αεροδρόμιο) και όποια δημόσια αρχή χρειαστεί.

«Έχουμε παραγγείλει ως δήμος ιατρικά αναλώσιμα για τους δημότες μας.  Δεν ζητάμε λεφτά από το κράτος. Θέλουμε, όμως, να μας στείλουν γιατρό στο νησί. Είμαστε με έναν νοσηλευτή και μία μαία. Στην απευκταία περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στην Κάσο δεν υπάρχει λόγω υπόστελέχωσης του περιφερειακού πολυδύναμου ιατρικού κέντρου  το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό να τα αντιμετωπίσει.

Πήραμε απόφαση τον Οκτώβριο ως δημοτικό συμβούλιο και προσφέρουμε 900 ευρώ μπόνους, εκτός των 450 ευρώ που προσφέρει η Περιφέρεια ως κίνητρο και τον μισθό για να ρθει γιατρός να δουλέψει στο νησί μας. Υπήρξε ενδιαφέρον και ελπίζω να δοθεί λύση παρά την πανδημία που έχει χτυπήσει τη χώρα» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος.

Ο κ. Ερωτόκτικος συστήνει έλεγχο των μετακινήσεων επιβατών προς το νησί ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο μαζικής μετακίνησης ανθρώπων που πιθανά να είναι φορείς με οδυνηρά αποτελέσματα για τους μόνιμους κατοίκους. «Ζητούμε από τους πιθανούς επισκέπτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις προς το νησί μας και ιδιαίτερα από τις περιοχές που έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάσου ο κύριο πληθυσμό του νησιού αποτελείται από ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες  οι οποίες ενδεχόμενα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο για την ζωή τους σε περίπτωση μετάδοσης του ιού».

Πηγή: ethnos.gr

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου

Ειδικότερα η ανακοίνωση του δήμου Κάσου αναφέρει τα εξής:

Το Σάββατο 14 Μαρτίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση η επιτροπή υγείας του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης:

«Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις ο Γιάννης Αράπης πνευμονολόγος – μέλος της επιτροπής υγείας, ο Φραγκίσκος  Οικονόμου ενδοκρινολόγος-μέλος της επιτροπής και ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Θ.  Κρεμαστινός.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Μιχάλης Ερωτοκριτος ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου και για την μέχρι σήμερα εφαρμογή των κάτωθι μέτρων πρόληψής για την προστασία της δημοσίας υγείας.

– Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας από τους γιατρούς Μιχάλη  Παπαδάκη και Βαγγέλη Καταχανά.

– Αναβολή πραγματοποίησης δημοτικής και γενικότερα οποιασδήποτε εκδήλωσης που έχει ως συνέπεια την συνάθροιση πληθυσμού σε κλειστούς χώρους. Αναστολή λειτουργίας  της δημοτικής βιβλιοθήκης της δημοτικής χορωδίας, και των αθλητικών δραστηριοτήτων .

-Προγραμματισμός απολυμάνσεων σχολείων και γενικότερα όλων των δημοτικών κτιρίων και των κτιρίων αιθουσών υποδοχής επισκεπτών στις πύλες εισόδου αεροδρομίου και λιμανιού, καθώς του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών και των λεωφορείων.

– Παροχή αδειών ειδικού σκοπού στους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και άμεση προμήθεια  μέσων  εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκες  αντισηπτικά κλπ), σε όλους τους κατοίκους του νησιού.   Για τα υλικά αυτά, για  τον τρόπο και την ημέρα διανομής τους στους  Κασιώτες  ο Δήμος θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Μετά από διαλογική συζήτηση το σώμα αφού έλαβε υπόψιν του τις συστάσεις των ιατρών  αλλά και όλων των μελών της επιτροπής αποφάσισε τα κάτωθι:

1. Παροχή κάθε είδους στήριξης στο Π.Π. Ιατρείο  Κάσου  και ενέργειες  για  την άμεση στελέχωση του.

2. Προμήθεια μέσων προστασίας  από τον κορωνοϊό σε όλους τους κατοίκους του νησιού  (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια)

3. Δημιουργία post για την εφαρμογή του μέτρου « μένουμε όλοι στο σπίτι»

4. Κλείσιμο δημοτικών αθλητικών χώρων  (γηπέδου 5Χ5, γηπέδου μπάσκετ  γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου )  καθώς  και των παιδικών χαρών.

5. Δημιουργία εθελοντικής ομάδας ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις διασποράς του ιού στη Κάσο και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στις πύλες εισόδου (λιμάνι, αεροδρόμιο Κάσου) και στις πύλες εξόδου (Πειραιάς- Ρόδος).

6. Ορισμός ωραρίου εξυπηρέτησης κοινού κατόπιν ραντεβού στο Δημοτικό Κατάστημα 10:00 με 12:00 καθώς και για στο ΚΕΠ  και  προσέλευση ένας προς ένας.

7. Μείωση ωραρίου εργαζομένων του Δήμου Η.Ν. Κάσου και του ΚΕΠ(08:00 – 14:00).

8. Τηλεφωνική εξυπηρέτηση κοινού και αποστολή  αιτήσεων με Ε-mail  και τηλετυπίας (φαξ).

9. Ορισμός τελευταίου δρομολογίου του λεωφορείου στις 13:00  η ώρα προς όλους τους οικισμούς του νησιού.

10. Καθιέρωση εβδομαδιαίας συνάντησης της επιτροπής υγείας για την απολογισμό ενεργειών και την εφαρμογή πρόληψης  επιπλέων μέτρων πρόληψης  για την αποφυγή  διάδοσης του Κορωνοίου στην Κάσο.