Αρχική Νέα Ελλάδας Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αναμένεται να επιστρέψουν φέτος» – Τι λέει Έλληνας αξιωματούχος στους Sunday Times

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αναμένεται να επιστρέψουν φέτος» – Τι λέει Έλληνας αξιωματούχος στους Sunday Times

35 προβολές

Κοντά σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώναβρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, η οποία αναφέρει ακόμη ότι  η διαδικασία για την επιστροφή των γλυπτών αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται ανώτερο  Έλληνα αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίον  οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες, οπότε σε μια συμβιβαστική πρόταση ο ίδιος προτείνει ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» να λειτουργήσει μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης.  Ο Έλληνας αξιωματούχος  είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει κάθε περίπτωση «δανείου ή ανταλλαγής, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».  Ο Έλληνας αξιωματούχος αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τμήμα των Γλυπτών θα μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στην βρετανική εφημερίδα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η βρετανική πλευρά

Βρετανικές πηγές ανέφεραν,  στην εφημερίδα ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επισήμως.  Οι «Sunday Times» σημειώνουν πως η επιστροφή των μαρμάρων παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, θέμα το οποίο συνδέει με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, την Άνοιξη. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης την δήλωση που έκανε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας  οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα καθιστά σαφές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα.

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Michelle Donelan, πιστεύει ότι τα μάρμαρα ανήκουν στο Λονδίνο και ότι η αποστολή τους στην Ελλάδα θα ήταν ένας επικίνδυνος δρόμος. «Θα άνοιγε τον δρόμο στα ερωτήματα για ολόκληρο το περιεχόμενο των μουσείων μας», δήλωσε η ίδια νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τους Sunday Times.

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις