Αρχική Νέα Κόσμου Γιατί οι Ρώσοι έχουν το “Z” στα στρατιωτικά οχήματα και πώς γίνεται η κατασκοπεία των ουκρανικών δυνάμεων

Γιατί οι Ρώσοι έχουν το “Z” στα στρατιωτικά οχήματα και πώς γίνεται η κατασκοπεία των ουκρανικών δυνάμεων

84 προβολές

Από την πρώτη στιγμή εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία προκάλεσε εντύπωση το γράμμα «Ζ» που είχαν ζωγραφισμένο πάνω στα Τανκς, τα φορτηγά τους και τα θωρακισμένα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολλοί το αποκάλεσαν κι ως το «μυστήριο με το γράμμα Ζ». Διάφορα σενάρια άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και η προπαγάνδα έπαιξε τον δικό της ρόλο.

To γράμμα «Ζ» είναι ζωγραφισμένο με λευκή μπογιά πάνω στα ρωσικά στρατιωτικά άρματα και οχήματα. Είναι γεγονός ότι η ρωσική και η ουκρανική παραλλαγή μοιάζουν αρκετά. Συνεπώς, ο λόγος που μπήκε από τους Ρώσους το συγκεκριμένο σύμβολο ήταν για να ξεχωρίζουν. Όμως, γιατί επελέγη αυτό;

Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή το “Z” είναι ένα γράμμα που βάζουν οι Ρώσοι Στρατιώτες στα οχήματά τους που αναχωρούν ειδικά για την Ουκρανία. Κάποιοι ερμηνεύουν το “Ζ” ως “Za pobedy”, που στα ρωσικά σημαίνει «για τη νίκη». Άλλοι ως “Zapad”, που σημαίνει «Δύση».

Όποια κι από τις δύο αν είναι η πραγματικότητα, αυτό το σύμβολο που επινοήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε σύμβολο της νέας ρωσικής ιδεολογίας και εθνικής ταυτότητας.

Η εξάπλωση του «Ζ» στην Ρωσία είναι ραγδαία, με πολλούς να ζωγραφίζουν το σύμβολο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Επαγγελματίες, ζωγραφίζουν το «Ζ» στα οχήματά τους, εκδηλώνοντας εμφανώς την υποστήριξή τους στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ρώσοι στρατιώτες, συμμετέχοντας στην προπαγάνδα, σχηματίζουν το «Ζ» με αυτοκόλλητα διακριτικά από τις στολές Ουκρανών στρατιωτών που είτε έχουν σκοτώσει είτε αιχμαλωτίσει.

Η προπαγάνδα με το «Ζ» έχει επιστρατεύσει ακόμη και μικρά παιδιά, τα οποία σχημάτισαν στο προαύλιο του σχολείου τους το γράμμα με τα κορμιά τους.

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Βομβαρδίζουν αμάχους, σκοτώνουν πολίτες εν ψυχρώ και ισοπεδώνουν πόλεις στο όνομα της ορθοδοξίας.

Ξεχωριστό ρόλο στην εισβολή στην Ουκρανία και την εξόντωση ουκρανικών στρατευμάτων παίζει το διαδίκτυο. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή «Telegram». Όπως αναφέρεται σε διάφορους λογαριασμούς στο Twitter, αυτά τα κανάλια Z και τα Z bots στο Telegram κάνουν πολύ δουλειά για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Για παράδειγμα, μέσω αυτού του bot RSOTM_Z_BOT μπορεί κανείς να αναφέρει στους Ρώσους την τοποθεσία και την κίνηση των ουκρανικών στρατευμάτων. Έτσι οι Ρώσοι συλλέγουν πληροφορίες.

Όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, ο Pavel Durov, ιδιοκτήτης του Telegram, φέρεται να έχει συνεργασία με την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών. Υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες όταν είχε την διαχείριση του Vkontakte – του ρωσικού facebook – διοχέτευε προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα προς την FSB για όποιον δήλωνε δημόσια την αντίθεσή του. Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι μάλλον βοηθά τη Ρωσία και τώρα. Όπως έχει γίνει γνωστό, είναι Γάλλος και πολίτης του Saint Kitts and Nevis, που ζει στο Ντουμπάι.

*τις πληροφορίες έχει αναρτήσει ο Kamil Galeev, ανεξάρτητος ερευνητής και δημοσιογράφος που κατοικεί στην Ουάσιγκτον, κι εργάζεται στο Wilson Center. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι η πολιτική ταυτότητας στη μετασοβιετική Ρωσία, η εθνοποίηση του ρωσικού εθνικισμού και η καταστολή των εθνοτικών δημοκρατιών. Είναι ακτιβιστής της πολιτικής αντιπολίτευσης εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, και φυλακίστηκε για λίγο για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2020.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις