Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου: «Δεν θα είναι έντονες οι επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από τους δασμούς των ΗΠΑ»

Γιάννης Πάππου: «Δεν θα είναι έντονες οι επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από τους δασμούς των ΗΠΑ»

από 12nisospress
906 προβολές

Δεν θα είναι έντονες οι επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ μετά την επιβολή δασμών που αποφάσισε η Αμερικανική Κυβέρνηση και έχει προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννη Πάππου, ο οποίος ερωτηθείς από τη «Ροδιακή» για το αν επηρεαστούν ελληνικές επιχειρήσεις από την απόφαση του προέδρου Τραμπ, υπογράμμισε ότι το εμπόριο σε όλο τον πλανήτη θα επηρεαστεί, όμως η Ελλάδα δεν είναι μία βαριά βιομηχανική χώρα που παράγει μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα τέτοια προϊόντα και τα οποία θα πληγούν καίρια από το νέο καθεστώς.

Όπως ανέφερε, είμαστε μία χώρα που εξάγει στις ΗΠΑ προϊόντα, τα οποία ανήκουν στον πρωτογενή τομέα και οι εξαγωγές αφορούν κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, κρασιά κ.λπ.. Μάλιστα, αυτά ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων χαμηλότερης τιμής και δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα προϊόντα που εξάγονται στη χώρα αυτή, όπως αυτοκίνητα, οι τιμές των οποίων, φυσικά μετά τους δασμούς, θα εκτιναχθούν στα ύψη.

«Δεν είναι το ίδιο με το να πουλάς ελιές, τυρί, φέτα που έχουν χαμηλότερη τιμή στο κιλό. Θα υπάρξει επίπτωση αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα είναι τόσο έντονη και ισχυρή όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξάγουν ακριβά προϊόντα τεχνολογίας ή βιομηχανικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Υπάρχουν κάποιες μικρές μονάδες που εξάγουν προϊόντα τροφίμων αλλά πρόκειται για μικρές ποσότητες και για μικρές αξίες οπότε το 20% δε λειτουργεί απαγορευτικά στο να συνεχίσουν οι εξαγωγές τους. Πιθανώς να υπάρχει επίπτωση στις ποσότητες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο μεγάλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάππου και πρόσθεσε:

«Αν λάβουμε υπόψη ότι τα προϊόντα όλης της χώρας που εξάγονται στην Αμερική είναι χαμηλής τιμής, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Εμείς δεν εξάγουμε τεχνολογία και βιομηχανικό εξοπλισμό που είναι υψηλής αξίας, άρα, πιστεύω ότι τα προϊόντα που εξάγουμε με μία μικρή στροφή στην αγορά της Ελλάδας ή της υπόλοιπης Ευρώπης θα καλύψουν τις απώλειες της Αμερικής».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν, καθώς χιλιάδες Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και τα νησιά της, ο κ. Πάππου απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας δείχνει ότι θα επιβληθεί κάποια φορολόγηση στα τουριστικά προϊόντα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουν και οι ισοτιμίες.

Δηλαδή, αν πέσει η τιμή του δολαρίου, θα κοστίσει σε έναν Αμερικάνο επισκέπτη ακριβότερα η επίσκεψη στην όποια ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες που έχει για αναψυχή…

Θα πρέπει να σημειωθεί με την ευκαιρία, ότι τα προϊόντα που είναι ήδη ακριβά και περιλαμβάνουν και τα είδη πολυτελείας, θα ακριβύνουν ακόμα περισσότερο και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα προμηθευτεί ο καταναλωτής στις ΗΠΑ.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι οι δασμοί θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν βαριά βιομηχανία ή παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα. Όπως διαπιστώνουμε, υπάρχουν πολλές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, το τοπίο είναι ακόμα θολό, οπότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα.

Οι ελληνικές εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2024, οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ, καταλάμβαναν το 4,8% του συνόλου της αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Οι ελληνικές εξαγωγές έκλεισαν το 2024 στα 49,9 δισ. ευρώ και προς τις ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, με πλεονασματικό το ισοζύγιο, καθώς οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,16 δισ. ευρώ. Παρά τη θετική αυτή πορεία, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένη οικονομική εξάρτηση από την αμερικανική αγορά.

Κατά συνέπεια, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η επιβολή των συγκεκριμένων δασμών, αν και αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στον εξαγωγικό μας κλάδο, δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις, παρά μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις