Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Γιάννης Φλεβάρης: «Η πολιτική πρέπει να συμβαδίζει με την ηθική, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία»

Γιάννης Φλεβάρης: «Η πολιτική πρέπει να συμβαδίζει με την ηθική, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία»

129 προβολές

Η ανεξαρτητοποίηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Φλεβάρη και η αποχώρησή του από την παράταξη της πλειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ήταν μία είδηση που σχολιάστηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα, κυρίως επειδή μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο τοπικό πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα εξηγεί ο ίδιος στη «Ροδιακή» τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και καταθέτει με την ευκαιρία τις απόψεις του για την πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους οι αιρετοί.   

Αν και ρωτήθηκε για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια, εντούτοις δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του, έδειξε όμως ξεκάθαρα ότι θα είναι παρών στην τοπική πολιτική σκηνή και ότι είναι στη σκέψη του η συγκρότηση παράταξης όταν εκείνος κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.  

Έχοντας υπηρετήσει τα κοινά από πολλές θέσεις και κυρίως δίπλα στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο είναι,  όπως λέει,  γεμάτος εμπειρίες και δύναμη. Όμως κατά τον Γιάννη Φλεβάρη,  η πολιτική εξελίσσεται και όποιος συμμετέχει σε αυτήν πάντα αναζητά νέους δρόμους…

 

Κύριε Φλεβάρη,  προ ημερών ανακοινώσατε ότι αποχωρείτε από την παράταξη της περιφερειακής αρχής και ανεξαρτητοποιείστε. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση που ομολογουμένως προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία;
Η πολιτική είναι ροή. Διαμορφώνεται και εξελίσσεται διαρκώς. Τα δεσμά της στασιμότητας δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους νέους δρόμους που αναζητεί ο μετέχων σε αυτήν, είτε στην ατομική του πορεία είτε εντός μιας νέας συλλογικότητας που αναζητεί την έκφρασή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επέλεξα ανεξάρτητη πορεία γιατί οι καταστάσεις που τώρα διαμορφώνονται απαιτούν τολμηρές και ρηξικέλευθες ενέργειες. Ανεξαρτητοποιήθηκα για να χρησιμοποιήσω τη θέση μου, εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, που οι συμπατριώτες μας με ανέδειξαν με τον τρόπο που οι περιστάσεις και η προσωπικότητά μου απαιτούν.

Νιώθω ολοκληρωμένος ως άνθρωπος έχοντας διανύσει βήμα-βήμα και ανεβαίνοντας σκαλί-σκαλί, επίπονη και δύσκολη διαδρομή στον κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό μου βίο. Αισθάνομαι εκ του αποτελέσματος δικαιωμένος για όσα πέτυχα και για την ανερχόμενη αναγνώριση που διαρκώς εισπράττω από την κοινωνία των νησιών μας.

Έχοντας υπηρετήσει σε ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης και διαθέτοντας εμπειρία και γνώση διεκδικώ ενεργή συμμετοχή στην διαμόρφωση της πολιτικής και των θέσεων των θεσμών στους οποίους υπηρετώ. Αντιμάχομαι κάθε προσπάθεια περιθωριοποίησης ή απομόνωσής μου. Η ελλιπής ενδοπαραταξιακή αποδοχή των απόψεών μου σε ζητήματα μείζονος σημασίας όπου η επαγγελματική μου ιδιότητα ή η καταγωγή μου επέβαλε το αντίθετο, με διαφοροποίησαν από τις επιλογές της ηγεσίας. Η άσκηση εξουσίας και διοίκησης στην οποία υπερισχύει αμιγώς ηγετικό ή αρχηγικό πρότυπο τείνει να περιορίζει ασφυκτικά τη δυναμική της συλλογικής έκφρασης και συμμετοχής στα κοινά.

Όταν μια τέτοια κατάσταση δεν αμβλύνεται αλλά αντιθέτως στο πέρασμα του χρόνου οξύνεται και παγιώνεται, τότε απαιτούνται πράξεις και αποφάσεις. Αυτό έπραξα με τη  σφραγίδα της ευπρέπειας στον δημόσιο λόγο μου, δίνοντας παράλληλα με τρόπο λιτό και σαφή τις προγραμματικές μου αρχές,  σύμφωνα με τις οποίες θα ακολουθήσω αδέσμευτη και αυτοδύναμη πολιτική πορεία υπέρ του τόπου και της Πατρίδας.

Η ανεξαρτητοποίησή μου συνδέεται άρρηκτα με συγκεκριμένες καταστάσεις και ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τόπο, προέκυψαν βασανιστικά, αναζητούν επιτακτικά τη λύση τους και με οδήγησαν στην απόφασή μου να σταθώ με σθένος μαζί με τις τοπικές κοινωνίες απέναντι σε σχεδιαζόμενες δραστηριότητες που αν ευδοκιμήσουν, θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή Καλυθιών, Αφάντου και Ψίνθου. Το ίδιο ισχύει με την αντίστοιχη θέση μου υπέρ της επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου το συντομότερο δυνατόν αφού η πολύμηνη αναστολή της κανονικής λειτουργίας του πλήττει αδίκως πλήθος επαγγελματιών και συμπολιτών μας όπως και την τοπική οικονομία στο σύνολό της, με καθοδηγεί.

Εάν στο επόμενο διάστημα η περιφερειακή Αρχή μετακινηθεί προς τις δικές μου θέσεις, πράγμα που δεν αποκλείεται, αυτό θα με ικανοποιήσει διότι η ανεξαρτητοποίηση και η άτεγκτη στάση μου θα έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτό.
Σε κάθε περίπτωση έκρινα ότι είναι ορθό και έντιμο να αποχωρήσω από την παράταξη στην οποία συμμετείχα για να είμαι απολύτως ελεύθερος να αγωνιστώ, να αμφισβητήσω απόψεις και να υποστηρίξω ό,τι πιστεύω χωρίς δεσμεύσεις στην παραταξιακή γραμμή. Όπου αμφισβήτηση, εκεί η ελευθερία ”Ubi dubium ibi libertas”.

Η απόφαση ανεξαρτητοποίησής σας συμπίπτει με σοβαρά θέματα των ημερών και συγκεκριμένα με την ΑΕΚΚ στην περιοχή μεταξύ Καλυθιών, Αφάντου και Ψίνθου, όπως επίσης και την ανάγκη λειτουργίας του Κτηματολογίου της Ρόδου μετά από πολύμηνη αναστολή. Ποιες είναι συνοπτικά οι θέσεις σας;

Ως προς τη χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας αδρανών υλικών τύπου ΑΕΚΚ, ασφαλτομίγματος και γενικά βιομηχανικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Καλυθιών, Ψίνθου και Αφάντου τοποθετούμαι αρνητικά. Δενσυναινώ στη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Ζητώ τη νόμιμη ανάκληση των πράξεων που εκδόθηκαν λόγω συγκεκριμένων στοιχείων που δεν ελήφθησαν υπόψη όπως χρήσεις γης, συγκοινωνιακό δίκτυο, φυσικό περιβάλλον. Εκφράζω την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών που για τους λόγους αυτούς ήδη προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με Αιτήσεις Ακυρώσεως και Αναστολής και ισχυρές πιθανότητες δικαίωσης. Ενώνω τη φωνή μου μαζί τους.

Το Κτηματολόγιο της Ρόδου από τον Δεκέμβριο του 2020 είναι κλειστό. Κατέθεσα ενδοπαραταξιακά από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένες προτάσεις επαναλειτουργίας του, που δεν εισακούστηκαν, ούτε εξετάσθηκαν προσηκόντως και ούτε καν κλήθηκα στις όποιες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία Υπουργού και φορέων αν και είμαι ο μόνος δικηγόρος της παράταξης. Διαφωνώ και αντικρούω πρόσφατες δηλώσεις αιρετών από τον Δήμο και την Περιφέρεια περί εισηγήσεών τους για μη περαιτέρω ενασχόληση των ΟΤΑ που εκπροσωπούν με το θέμα του Κτηματολογίου, που απηχούν προφανώς, απόψεις ανωτέρων τους.

Τοποθετούμαι υπέρ της επαναλειτουργίας του, το συντομότερο δυνατόν και εκφράζω την αγωνία του δικηγορικού κόσμου και των συναδέλφων μου, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, καθώς και πλήθους επαγγελματιών όπως μηχανικών, τοπογράφων, δικαστικών επιμελητών και του συνόλου των επαγγελματιών, των πολιτών και της τοπικής οικονομίας που πλήττεται σκληρά από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που δεν αρμόζει σε ευρωπαϊκή και ανεπτυγμένη χώρα.

Είναι ορθό και δίκαιο να τονίσω ότι η ξεκάθαρη στάση μου στα θέματα αυτά, η οποία έχει εκφραστεί ευθέως και απερίφραστα στον δημόσιο λόγο μου δεν στρέφεται μόνο κατά συγκεκριμένου φορέα ή προσώπου αφού οι ευθύνες είναι ευρύτερες. Τονίζω τα παραπάνω με απλές και καθαρές λέξεις αφού στο θέμα της χωροθέτησης των μονάδων βαρύνουσα σημασία έχουν οι χρήσεις γης και οι κατευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης ενώ στο θέμα του Κτηματολογίου κεντρικό ρόλο έχει εξ αντικειμένου το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σαφώς και δεν στρέφονται οι διαφορετικές και διακριτές μου θέσεις κατά της Περιφέρειας, αφού παράλληλη αρμοδιότητα και ευθύνη έχει ο Δήμος και η Γενική Κυβέρνηση.

Τι κρατάτε εσείς από τα χρόνια πολιτικής συμπόρευσης με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο,  με τον οποίο μπορεί μελλοντικά να είστε αντίπαλοι;
Το μεγάλο ταξίδι μου με την παράταξη και τον ίδιο στα νησιά μας αλλά και στον Δήμο της Ρόδου, μας γέμισε εμπειρίες, αναμνήσεις, δύναμη και διαμόρφωσε θεώρηση και στάση ζωής. Δεν διαγράφονται ούτε οι εκλογικές μάχες ούτε οι νίκες και επιτυχίες αλλά ούτε και οι όποιες πικρίες και απογοητεύσεις. Κρατάω τα θετικά γιατί αυτή είναι η βιοθεωρία μου. Να σκέπτομαι αισιόδοξα, να δρω με θετική ενέργεια και να αναζητώ την επιτυχία.

Είναι γεγονός ότι η λύση της συνεργασίας μας χαρακτηρίστηκε εκατέρωθεν από πολιτικό πολιτισμό. Ειπώθηκε και από τις δυο πλευρές το «ευχαριστώ για τη συνεργασία» και «καλή συνέχεια» όπως αρμόζει στην πολυετή μας συμπόρευση και στους κοινούς αγώνες. Δεν μεταφέρω το περιεχόμενο συζητήσεων στις οποίες συμμετέχω, αλλά μπορώ να υπογραμμίσω ότι ο τελευταίος διάλογος μεταξύ μας διεξήχθη με απόλυτη ηρεμία και χαμηλούς τόνους πριν χωρίσουν οριστικά οι δρόμοι μας.

Μπορείτε να μας περιγράψετε καταστάσεις ή περιστατικά που θυμάστε έντονα από τη μακρά συνεργασία σας;
Αν επέλεγα δυο-τρεις στιγμές από τις αμέτρητες που μοιραστήκαμε, μία από αυτές θα ήταν η σκληρή προετοιμασία πριν από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρόδου, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Διαβάζαμε επί ώρες τα θέματα, αναλύαμε και σχεδιάζαμε την τακτική και τη στρατηγική μας και ακολουθούσαν οι συνεδριάσεις όπου με στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις προωθούσαμε τις θέσεις μας. Εξακολουθώ να εργάζομαι με αυτό τον τρόπο που μου προσφέρει την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσω οτιδήποτε κι αν προκύψει στο μη προστατευμένο περιβάλλον ενός πολιτικού οργάνου όπως του συμβουλίου. Προσωπικά θεωρώ την περίοδο εκείνη, την καλύτερη της συνεργασίας μας.

Θυμάμαι επίσης την επιμονή του να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της παράταξης για τις περιφερειακές εκλογές του 2014. Ήταν πραγματικά ασφυκτική διότι πίστευε ότι η παρουσία μου και η οριζόντια διείσδυση στο εκλογικό σώμα θα μας έφερνε πιο κοντά στη νίκη. Είχα στρέψει, τότε, εύλογα το βλέμμα προς τον Δήμο Ρόδου καθώς συμμετείχα ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο και τηρούσα επιφυλακτική στάση για τη μετάβαση της παράταξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η απόφασή μου ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ακολούθησα την πορεία στον Β’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης για ένα συγκεκριμένο λόγο που ποτέ δεν συζήτησα με τον ίδιο. Εξετάζοντας τα δεδομένα θεώρησα ότι οι πιθανότητές μας βρίσκονται στη μετακίνηση αυτή καθώς ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο νησί της Ρόδου παρέμενε ισχυρός, γεγονός που παρά την επιτυχημένη αντιπολιτευτική παρουσία θα μπορούσε να δυσκολέψει τον εκλογικό μας στόχο.

Επίσης, στελέχη της κεντροδεξιάς,  όπως συμβαίνει και τώρα,  πολιτευόταν και στήριζαν ιδεολογικά αντίθετο συνδυασμό με αποτέλεσμα να προκαλούν μετατοπίσεις ψηφοφόρων. Αντίθετα στην Περιφέρεια υπήρχε η φθορά της παράταξης του πρώην Περιφερειάρχη ενώ η έρευνά μου κατέδειξε ότι ανώνυμα και επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον στήριζαν. Οι πιθανότητες να πετύχουμε την ανατροπή ήταν σημαντικά αυξημένες στην Περιφέρεια σε σχέση με τον Δήμο, όπως και απεδείχθη εκ του αποτελέσματος και στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης.

Κρατάω,  τέλος την στιγμή του ορισμού μου ως Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Βιομηχανίας και παράλληλα του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος σε Δωδεκάνησο και Κυκλάδες με ταυτόχρονη ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θέση την οποία θεωρώ τη σημαντικότερη μετά από αυτήν του Περιφερειάρχη. Όλες τις θέσεις που κατέλαβα, από την πρώτη ως την τελευταία, τις αγάπησα και τις υπηρέτησα έντιμα.

Υπήρχαν πράγματα στα οποία διαφωνήσατε και στα οποία είχατε ή έχετε διαφορετική άποψη;
Είναι βέβαιο ότι δυο έντονες προσωπικότητες που αλληλεπιδρούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής παράταξης και με δεδομένη σχέση ιεραρχίας θα έχουν συχνά διαφορετικές προσεγγίσεις ή επιλογές. Οι διαφωνίες αυτές άλλοτε γεφυρώνονται με διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις ή μετριάζονται με συγκερασμό, άλλοτε όμως παραμένουν και οδηγούν σε επιβολή της άποψης του επικεφαλής ή σε εντάσεις και σύγκρουση. Πολλές φορές συμφωνούσαμε. Άλλες όχι.

Αυτό που ζητά και περιμένει συνεργάτης από συνεργάτη είναι η υποστήριξη, η αλληλεγγύη και η ώθηση προς το επόμενο βήμα. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν συμβαίνει ή ισχύει μονομερώς, η συνταγή της συνεργασίας νοθεύεται και το τέλος της είναι ορατό.
Σύμφωνα με τις δικές μου αντιλήψεις, στην πολιτική η έννοια της πικρίας, της απογοήτευσης ή της οργής δεν πρέπει να υπάρχει. Η πολιτική είναι σκληρή και αδυσώπητη. Όποιος δεν το κατανοήσει εγκαίρως θα πληγωθεί και το καλύτερο γι’ αυτόν θα ήταν να επιστρέψει στις ιδιωτικές του ασχολίες.

Εμένα η πολιτική ποτέ δεν με πλήγωσε. Απεναντίας με ενδυνάμωσε και με ολοκλήρωσε. Δεν κρατάω καμία πικρία παρά μόνο καταγράφω την αρνητική και εσφαλμένη στάση ή την απαξίωση όπου και όποτε υπάρχει σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια. Πιστεύω ότι η πολιτική μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την ηθική, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία ως πράξη. Καθένας πρεσβεύει αυτά που επιλέγει. Δεν αλλάζω τη στάση μου και μ’ αυτή θα πορευτώ υπηρετώντας τις αρχές μου.

Αναφέρατε ότι θα ακολουθήσετε αδέσμευτη και αυτοδύναμη πολιτική πορεία. Αυτό σημαίνει ότι θα σας δούμε στις επόμενες εκλογές να ηγείστε κάποιου συνδυασμού; Και ποιον βαθμό αυτοδιοίκησης θα επιλέγατε;
Διαθέτω την ικανότητα και τη δυνατότητα συγκρότησης Αυτοδιοικητικού συνδυασμού. Αυτό περιλαμβάνει τη δυναμική ανάληψης του καθήκοντος της ηγεσίας και ταυτόχρονα την πολυεπίπεδη και εξαιρετικά απαιτητική επιμελητεία της συγκρότησης, στελέχωσης και κάλυψης των αναγκών του εγχειρήματος. Η συγκρότηση μιας παράταξης απαιτεί μια προεργασία δύσκολη και πολυδαίδαλη. Οι συνδυασμοί δεν δημιουργούνται με λόγια ή δηλώσεις αλλά με σκληρή δουλειά και παρά μόνο αν η κοινωνία και η βάση τους εγκρίνει και τους αποδέχεται. Δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ή υποψήφιος για κάποια άλλη αιρετή θέση υπό την ηγεσία τρίτου προσώπου καθώς ο κύκλος αυτός έχει κλείσει για μένα. Η απόφαση αυτή δεν περιέχει έπαρση καθώς πιστεύω στο εμείς και στην δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία συνδυασμών και παρατάξεων από τη βάση προς την κορυφή και όχι το αντίθετο όπως συνήθως συμβαίνει.

Αυτό αποτελεί δεδομένο και έχει αποδειχθεί από τη συμμετοχή μου στα κοινά όπου πάντοτε ενίσχυα τη δύναμη της ομάδας έχοντας μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου και εν συνεχεία τη στήριξη της παράταξης, της ηγεσίας της και των συναδέλφων μου. Πέραν τούτου γνωρίζω ότι ούτε υπολείπομαι ούτε έχω να ζηλέψω κάτι από τους πολιτικούς των νησιών μας, οποιαδήποτε θέση και αν υπηρετούν, σεβόμενος παράλληλα το έργο όλων και όσα και αν προσέφεραν στον τόπο, άλλος περισσότερα και άλλος λιγότερα.
Αν και η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη, το ερώτημά σας σήμερα, εν μέρει μόνο μπορεί να απαντηθεί αφού ούτε σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, ούτε οι σκέψεις μου αυτές αποτελούν εξαγγελία δημιουργίας συνδυασμού σε κάποιον από τους βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Όπως επισημαίνει ο Σοφοκλής,  «πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει».

Βρισκόμαστε λίγο πριν από το μέσον της θητείας στην Περιφέρεια και στους Δήμους της περιοχής μας. Οι παρατάξεις που έχουν αναδειχθεί από τις εκλογές διαθέτουν ακόμη πολιτικό χρόνο, για να επιτύχουν έργο και να το αναδείξουν στους συμπολίτες μας και στο εκλογικό σώμα. Αυτό πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα αφού το μέσον της θητείας είθισται να αποτελεί κριτήριο για την απόδοσή τους.

Εάν όμως κατά την πρώτη διετία δεν παραχθεί έργο ή εάν το εκλογικό σώμα δεν έχει σχηματίσει θετική γνώμη για το έργο αυτό, τότε τα περιθώρια στενεύουν και οι πιθανότητες επανεκλογής εξαλείφονται. Εύχομαι ειλικρινά να παραχθεί αξιόλογο και σημαντικό έργο στους ΟΤΑ της περιοχής μας και οι πολίτες να είναι ικανοποιημένοι.  Αν όμως αυτό δεν συμβεί,  τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος της φυσικής και της πολιτικής που ορίζει ότι όταν προκύψει έλλειμμα ή κενό τότε δημιουργούνται οι δυνάμεις εκείνες που το αναπληρώνουν.

ΠΗΓΗ: https://www.rodiaki.gr/article/462150/giannhs-flebarhs-h-politikh-prepei-na-symbadizei-me-thn-hthikh-thn-axioprepeia-kai-th-dhmokratia

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις