Αρχική Νέα Κόσμου Γαλλία: Τα νέα πρόσωπα στον ανασχηματισμό του Μακρόν – Στη θέση της η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Γαλλία: Τα νέα πρόσωπα στον ανασχηματισμό του Μακρόν – Στη θέση της η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

47 προβολές

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην Γαλλία προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ένας ανασχηματισμός αναμενόμενος δεδομένου ότι τρεις υπουργοί –που έθεσαν υποψηφιότητα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές– δεν κατάφεραν να εκλεγούν και με βάση τα ισχύοντα στη χώρα έπρεπε να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Στη θέση της παρέμεινε η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική. 

Επίσης μια υπουργός που εξελέγη βουλευτής ανακοίνωσε πως επιθυμεί να παραμείνει στην Εθνοσυνέλευση και συνεπώς αποχωρεί και αυτή από την κυβέρνηση, αφού στη Γαλλία υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα και βουλευτής που γίνεται μέλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του αντικαθίσταται. Ταυτόχρονα υπήρξαν αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ πληρώθηκαν και κάποιες κυβερνητικές θέσεις που ως τώρα ήταν κενές. Η νέα κυβέρνηση έχει 42 μέλη,με ισάριθμους τους άνδρες και τις γυναίκες.

Στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, δηλαδή παραμένουν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ. Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων αναλαμβάνει η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και προερχόμενη από τον κύκλο των συμβούλων του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η εφημερίδα Libération επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η νέα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εν μέσω της καταιγίδας της κρίσης του δημοσίου χρέους.

Στο ίδιο υπουργείο, παραμένει εξάλλου στη θέση της η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική.

Στην ιστοσελίδα του RTL δημοσίευμα εξετάζει γιατί η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παρέμεινε στη θέση της σε αντίθεση με τον Νταμιέν Αμπάντ, τον υπουργό Αλληλεγγύης ο οποίος με έρευνα σε βάρος του για απόπειρα βιασμού αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα.

Όπως εξηγείται, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, είναι γυναικολόγος και στόχος έρευνας μετά από δύο καταγγελίες για ενέργειες που φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων. «Δεν έχει καμία σχέση», δικαιολογεί πηγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Αν ανοίξουμε την πόρτα σε αυτό, πολλοί γιατροί θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για βιασμό». Ζήτημα ερμηνείας λοιπόν για το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο. Κανόνας απαράβατος σύμφωνα με τον οποίο κάθε υπουργός υπό έρευνα θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί 

Αντιθέτως ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως θα αποδείξει την αθωότητα του, αλλά και εκδηλώνοντας την πικρία του για την αντικατάσταση.

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας με αντικείμενο τις μεθαυριανές προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ή αν θα την αποφύγει, όπως έχει δικαίωμα.

Αν δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με πρόταση μομφής εκ μέρους της αριστερής αντιπολίτευσης, που για να εγκριθεί ωστόσο θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από την άκρα δεξιά, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις