Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Γ. Χατζημάρκος: Αυξημένες κατά 40% οι προκρατήσεις στο Νότιο Αιγαίο

Γ. Χατζημάρκος: Αυξημένες κατά 40% οι προκρατήσεις στο Νότιο Αιγαίο

από 12nisospress
281 προβολές

Με τη φράση «too good to be true» (πολύ καλό για να είναι αληθινό), απάντησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στην ερώτηση πώς βλέπει να κινείται φέτος ο τουρισμός για την πιο τουριστική περιφέρεια της χώρας.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει πέρυσι την κίνηση του 2019 κατά 15%, οι φετινές προκρατήσεις κινούνται με ρυθμό ανόδου 40%, δείχνοντας ότι επέστρεψαν τα early bookings. Αυτό δεν σημαίνει ότι συνολικά η φετινή κίνηση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.

Σημαίνει όμως ότι οι κρατήσεις έρχονται πλέον νωρίτερα, ενώ έρχονται και για διαμονές που θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα. «Παίρνουμε στα σοβαρά τις επενδύσεις που έρχονται να “κουμπώσουν” με την ταυτότητα και την προσωπικότητα του κάθε νησιού μας.

Είμαστε η περιφέρεια που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό εισερχόμενου τουρισμού και τουριστικών εσόδων και άρα η συμβολή μας στα δημόσια έσοδα είναι μεγάλη. Αποτελούμε τη νούμερο ένα περιοχή στην Ευρώπη σε ρυθμό ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Η σεζόν άνοιξε ήδη για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με τις πρώτες απευθείας πτήσεις των tour operators της Ευρώπης να προσγειώνονται από τον Μάρτιο στη Ρόδο και στην Κω.

Έτσι, υπάρχει αισιοδοξία για επιμήκυνση της σεζόν, τραβώντας τα άκρα του εξαμήνου, προς Μάρτιο-Απρίλιο και λίγο μετά τον Οκτώβριο. Ωστόσο λίγα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει προς το παρόν, με την πλειοψηφία τους να αναμένεται να λειτουργήσουν πλήρως πριν το Πάσχα.

Στα μικρότερα νησιά, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ακόμα και η Σαντορίνη και η Μύκονος βρίσκονται προς το παρόν σε χειμερία νάρκη, με τους τουρίστες που ήδη φτάνουν με κρουαζιερόπλοια να βλέπουν κατεβασμένα ρολά και μαζεμένα τραπεζοκαθίσματα.

Παντού γίνονται εργασίες συντήρησης και επισκευών καθώς θέλουν να είναι έτοιμοι για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (9 Απριλίου), ενώ στα νησιά θα ταξιδέψουν και πολλοί Έλληνες το Πάσχα, μια εβδομάδα αργότερα.

Επιπλέον, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις, με τις θέσεις εργασίας που θα παραμείνουν κενές φέτος να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 60.000.

Πολεοδομικά σχέδια και φέρουσα ικανότητα
Με τον τουρισμό να αποτελεί το 97,1% του ΑΕΠ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι παρεμβάσεις στον τρόπο που αναπτύσσεται αυτή η οικονομική δραστηριότητα κρίνονται κάτι παραπάνω από απαραίτητες.

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, έχουν ξεκινήσει τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια στις Κυκλάδες και η αρχή γίνεται από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και παρόλο που το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, εκτιμά ότι θα είναι έτοιμα έως τον Ιούλιο.

Επιπλέον, οι μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα των νησιών σχεδιάζεται να παραδοθούν εντός του έτους.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις