Όλα έτοιμα είναι στην περιοχή μας για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων,  στις οποίες θα διαγωνιστούν περί τους χίλιους εννιακόσιους μαθητές σε όλα τα Δωδεκάνησα!

Για τη διαδικασία στη Ρόδο και τα άλλα νησιά, τους μαθητές που θα διαγωνιστούν,  καθώς και τους κανόνες που ισχύουν, μίλησε χθες, σε δηλώσεις του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, αυτή η περίοδος που διάγουμε θεωρείται ότι είναι των πανελλαδικών εξετάσεων και έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, όχι μόνο πριν από τις εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκειά τους, μέχρι να ολοκληρωθούν.

Σημειώνεται ότι, οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος θα ξεκινήσουν με τα Γενικά Λύκεια που διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις 2 Ιουνίου και αμέσως την επόμενη ημέρα είναι οι εξετάσεις των ΕΠΑΛ, πάλι με τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.

Σε όλο τον νομό  Δωδεκανήσου υπάρχουν 28 εξεταστικά κέντρα για τα Γενικά Λύκεια και 5 για τα ΕΠΑΛ. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδομαρκάκης, σε κάθε νησί υπάρχει εξεταστικό κέντρο και για τα Γενικά Λύκεια και για τα ΕΠΑΛ. Ειδικά για τα τελευταία είπε ότι μέχρι και πριν από δύο χρόνια, τους μαθητές της Πάτμου τους μετακινούσαν στη Λέρο ενώ της Σύμης στη Ρόδο. Εδώ και δύο χρόνια όμως, και φέτος εννοείται, τα ΕΠΑΛ έχουν το δικό τους εξεταστικό κέντρο και στα δύο αυτά νησιά του νομού μας.

«Επομένως, είναι όλα καλά. Οι μαθητές θα διαγωνιστούν στο περιβάλλον που γνωρίζουν,  άρα τους φεύγει και αυτό το άγχος», είπε. Στην πόλη της Ρόδου μετακινούνται και έρχονται όλοι οι μαθητές από τα νησιά και το νησί της Ρόδου που είναι οι προφορικά εξεταζόμενοι των Γενικών Λυκείων στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που είναι στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου («Καπνοβιομηχανία»), όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Για τα Γενικά Λύκεια  οι μαθητές αυτοί είναι 54 στον αριθμό, όμως, έχει την πληροφορία ότι τελικά θα είναι 51,  καθώς οι 2 δεν θα συμμετέχουν και 1 θα δώσει σε εξεταστικό κέντρο επιλογής του στην Αθήνα. Στα ΕΠΑΛ οι μαθητές αυτοί είναι 35 οι οποίοι όμως μετακινούνται στην Αθήνα. Τα έξοδα μετακίνησής τους και ένα επίδομα που παίρνουν οι μαθητές, και για τα Γενικά Λύκεια και για τα ΕΠΑΛ, απαιτούνται ορισμένα δικαιολογητικά,  τα οποία γνωρίζουν και οι γονείς και οι Διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων για να εισπράξουν αυτά τα χρήματα.

Έτσι, οι διαγωνιζόμενοι στα Γενικά Λύκεια του νομού είναι 1.353 συν 54, ανεβαίνουν στον αριθμό των 1.407 ατόμων. Στα ΕΠΑΛ ο αριθμός των μαθητών είναι 408 συν οι 35 που θα μετακινηθούν στην Αθήνα. Επομένως, συνολικά, οι διαγωνιζόμενοι στο νόμο είναι γύρω στους 1.900 μαθητές.

Ο προϊστάμενος της Β’ βάμθιας θέλησε, ακόμη, να πει προς τους μαθητές να μην αγχώνονται αλλά το ίδιο και στους γονείς που πολλές φορές αγχώνουν τα παιδιά, όπως είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο τους στάδιο για τις εξετάσεις,  ωστόσο δεν σημαίνει ότι σε τυχόν αποτυχία ή οτιδήποτε χάθηκε ο κόσμος, καθώς υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες στη ζωή τους για να κάνουν αυτό που επιθυμούν και θέλουν οι ίδιοι.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδομαρκάκης, για ακόμα μία χρονιά, επέστησε την προσοχή για τα κινητά τηλέφωνα λέγοντας ότι τα κινητά απαγορεύονται…διά ροπάλου αφού ακόμα και κλειστό να είναι το κινητό όταν το έχει πάνω του ο μαθητής μηδενίζεται αμέσως! Άρα, σ’ αυτό θέλουν τη βοήθεια των ίδιων των μαθητών αλλά και των γονέων τους για να κάνουν μία προτροπή στα παιδιά τους να αφήσουν το κινητό στο σπίτι και να το πάρουν μετά τις εξετάσεις. Ακόμα και αν το ξεχάσουν πάνω τους, μπορούν να το παραδώσουν στο σχολείο και θα το πάρουν μετά που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ημέρας.

Επίσης, αυτό το διάστημα γίνονται δοκιμαστικά μηνύματα από το Υπουργείο Παιδείας, επομένως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα για τη μετάδοση των θεμάτων. Τα θέματα έρχονται στην ώρα τους, υπάρχει ένα σύστημα μεταφοράς θεμάτων, το οποίο μέχρι τώρα δεν τους έχει απογοητεύσει και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε και επομένως είναι όλα έτοιμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει προβλεφθεί ακόμα και τυχόν διακοπή ρεύματος ενώ ήδη έχουν στείλει έγγραφο προς τη ΔΕΗ με το οποίο ζητούν εκείνες τις ημέρες να μη γίνονται εργασίες.

Ακόμα, όμως, και στα απομακρυσμένα νησιά έχουν εξασφαλίσει γεννήτριες ώστε και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να λειτουργήσει η γεννήτρια και να πάρουν οι μαθητές τα θέματα. Οι επιτηρητές καθηγητές θα οριστούν σε ποιο σχολείο θα πάνε τις τρεις τελευταίες ημέρες προκειμένου να διασφαλίσουν την προσέλευσή τους αλλά και το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδομαρκάκη, κάθε χρόνο περίπου, εκτός από πέρυσι, εμφανίζεται ένα κρούσμα με κινητό τηλέφωνο και όχι μόνο και μηδενίζεται το γραπτό. Όπως λέει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο ίδιος «ένα ή δύο στυλό να έχουν μαζί τους και ένα μπουκαλάκι νερό. Τίποτα άλλο. Αυτό είναι το όπλο τους για να πάνε στον πόλεμο των εξετάσεων». Σημειώνεται ότι έχει ζητήσει από τους Διευθυντές των σχολείων να παρέχουν νερό στα παιδιά.

Όσο αφορά στα ειδικά μαθήματα, μόνο τα αγγλικά εξετάζονται στη Ρόδο και την Κω και για τα υπόλοιπα (σ.σ. γερμανικά, ελεύθερο σχέδιο, γραμμικό, αρμονία, έλεγχος μουσικών-ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά), οι μαθητές πρέπει να μετακινηθούν εκεί που έχουν δηλώσει.  Επίσης, από τη στιγμή που ξεκινούν νωρίτερα οι εξετάσεις, νωρίτερα αναμένονται και τα αποτελέσματα.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδομαρκάκης δεν παρέλειψε να πει ότι όλοι ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα στα σχολεία την επόμενη χρονιά ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr