Αρχική Νέα Ελλάδας Γ. Κύρτσος: Δεν βλέπουν με καλό μάτι στην Ευρώπη την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Γ. Κύρτσος: Δεν βλέπουν με καλό μάτι στην Ευρώπη την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

97 προβολές

Εξαιρετικά δύσκολο έως και ακατόρθωτο φαίνεται ότι είναι το ενδεχόμενο να πετύχουμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας. Όπως δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος, στην Ευρώπη δεν βλέπουν με  καλό μάτι τη μείωση του ΦΠΑ.

«Η ΕΕ δεν βλέπει θετικά διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. Δεν ενθουσιάζονται με ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στη χώρα μας για να διευκολυνθούμε με την ακρίβεια. Αυτό γιατί το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι στο 10% του εγχώριου προιόντος και το χρέος είναι στο 210%. Όλα αυτά συζητούνται στις Βρυξέλες και θα έρθουν στο προσκήνιο στα τέλη του 2022 όταν η ευρωζώνη θα θελήσει να επιστρέψει στους κανόνες της σχετικής δημοσιονομικής πειθαρχίας στα πλαίσια της ΟΝΕ. Οι χειρισμοί είναι δύσκολοι», υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

«Υπάρχει κλιμάκωση του προβλήματος. Εφαρμόζονται μέτρα στην Ευρώπη με τον περιορισμό δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Γενικό lockdown δεν υπάρχει καθώς η  κοινή γνώμη  δεν δέχεται κάτι τέτοιο και οι κυβερνήσει προσπαθούν να τα αποφύγουν επικαλούμενους οικονομικούς λόγους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και στη χώρα μας. Έκανα  μια σύγκριση με τους θανάτους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κάθε τριάντα ώρες το άθροισμα είναι το σύνολο των θανάτων που έχει η Κίνα με μεγαλύτερο πληθυσμό καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Το πράγμα έχει ξεφύγει. Η δυτική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποδίδει.

Σε ερώτηση  για τους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν τόνισε:

«Ακόμη και σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού βλέπουμε ενίσχυση κρουσμάτων και θανάτων. Επομένως το εμβόλιο είναι απαραίτητο αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Η θεωρία ότι εμβολιάζεται κανείς και κάνει ότι θέλει δεν ευσταθεί. Πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασθέντων πολιτών. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα που θα εφαρμόζουμε με μεγαλύτερη συνέπεια. Διαφορετικά αν μείνουμε στα σημερινά επιπεδα εμβολιασμού και συνωστιζόμαστε  σε διάφορους χώρους, δεν κάνουμε τίποτε».

Όσο για τι πρέπει να γίνει:
«Πρέπει να  ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στις κρίσιμες ηλικίες δηλαδή άνω των 65 και σε αυτό στην Ελλάδα έχουμε δουλειά πολύ και χρειάζεται εκστρατεία πόρτα πόρτα. Επίσης τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά γιατί αν συνεχίσουμε έτσι δεν έχει νόημα. Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες διαφόρων επαγγελματιών της εστίασης και τουρισμού. Πρέπει να καταλάβουν και αυτοί πως με 100 θανάτους την ημέρα δεν πάει πουθενά η οικονομία. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση σε 10 με  15 ημέρες θα έχουμε πιο σκληρή κατάσταση. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Από τη μια υπάρχει αίτημα να λειτουργήσει η οικονομία αλλά πρέπει να ζήσουμε».

Σε ερώτηση αν με τη έκφραση σκληρά μέτρα εννοεί την επιβολή lockdown o κ. Κύρτσος τόνισε:

«Δεν νομίζω πως θα πρέπει  να φθάσουμε σε ένα γενικό lockdown δηλαδή να μην βγαίνει κανείς έξω. Στην Ευρωπαική Ένωση που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά αλλάζει και η έννοια του lockdown. Δεν προβλέπω γενικό lockdown αλλά μέτρα  περιοριστικά που στην Ελλάδα βαπτίζουμε lockdown πρέπει να υπάρξουν».

Η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια

Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που υφίστανται και στην Ελλάδα ο κ. Κύρτσος δήλωσε:
«Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η ακρίβεια είναι εισαγόμενη . Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς. Το κύμα ακρίβειας είναι μπροστά μας δηλαδή θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές. Εκτός και αν πιστεύουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια πιο αποτελεσματικά από τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ κάτι που δεν ισχύει. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τεράστιο γιατί τα εισοδήματα είναι χαμηλά. Δεν αντέχει ο κόσμος μια αύξηση που οι πολίτες σε άλλες χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Επίσης έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα και μεγάλο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά αναδεικνύονται σε κάθε ενεργειακή κρίση. Τώρα έχουμε το κύμα της διεθνούς ακρίβειας και ένα κύμα ενεργειακής ακρίβειας που κτυπάει την Ελλάδα πιο σκληρά. ‘Εχουμε μια δύσκολη κατάσταση μπροστά μας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει κάποια μέτρα μετριασμού των συνεπειών αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει συνολική πολιτική. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα δεν  μπορεί να υπάρξει και στην Ελλάδα. Έχω κάνει διάφορες προτάσεις. Μια από αυτές είναι να αλλάξει το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας.  Συνολική λύση όμως στο άμεσο μέλλον δεν βλέπω».

Δεν επανέρχονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Σε ερώτηση σχετικά με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Κύρτσος τόνισε:
«Η Ευρωπαϊκή  Ένωση  πιέζει να μην είναι μειωμένο το ΦΠΑ με ένα σκεπτικό ότι η Ελλάδα μετά τη Ρουμανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διαφυγής εσόδων άνω του 30%. Επομένως η ΕΕ δεν βλέπει θετικά διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ.

Δεν ενθουσιάζονται με ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στη χώρα μας για να διευκολυνθούμε με την ακρίβεια. Αυτό γιατί το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι στο 10% του εγχώριου προιόντος και το χρέος είναι στο 210%. Όλα αυτά συζητούνται στις Βρυξέλες και θα έρθουν στο προσκήνιο στα τέλη του 2022 όταν η ευρωζώνη θα θελήσει να επιστρέψει στους κανόνες της σχετικής δημοσιονομικής πειθαρχίας στα πλαίσια της ΟΝΕ. Οι χειρισμοί είναι δύσκολοι. Η απόφαση δεν είναι εύκολη σας το λέω γιατί είμαι στην επιτροπή Οικονομικών και ξέρω πως σκέπτονται».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να πεισθούν στην Ευρώπη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Κύρτσος δήλωσε πως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
«Δεν είναι μεγάλος ο βαθμός επηρεασμού της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής από την αυτοδιοίκησης.  Ακόμη και οι ευρωβουλευτές δεν  μπορούν.  Οι υπολογισμοί είναι διαφορετικοί. Δεν είναι μόνο θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και θέμα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Γερμανία στα οικονομικά θα έχουμε αλλαγή πλεύσης εξαιτίας της αλλαγής του υπουργού που διαθέτει διαφορετική και σκληρή νοοτροπία.  Υπουργός Οικονομικών θα είναι φιλελεύθερος ηγέτης που θεωρείται από τους πολύ σκληρούς στα δημοσιονομικά. Δεν του αρέσει το ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης θέλει το φρένο χρέος.Και όταν υπάρχουν τέτοιες νοοτροπίες αυτά που συζητάμε είναι πολύ δύσκολα».

Εξαγωγή της κρίσης από την Τουρκία

Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε και στο σκηνικό έντασης που δημιουργεί η Τουρκία που βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και τόνισε πως δεν είναι  απίθανο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας να εξάγει την  κρίση σε βάρος της Ελλάδος ή άλλης χώρας.
«Υπάρχει πρόβλημα στην  Τουρκία. Η οικονομία εκεί είναι πιο σύνθετη από ότι νομίζουμε.

Αναπτύσσεται όμως με 9%. Το 2020 αναπτύχθηκε παρά την πανδημία. Επομένως υπάρχει μια περίεργη πολιτική όπου ο πρόεδρος της χώρας δεν αυξάνει τα επιτόκια για να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Το λογαριασμό τον πληρώνουν οι φτωχοί. Υπάρχουν διαδηλώσεις στις πόλεις αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται στα χωριά όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι υποστηρικτές του. Είναι πρόορο να λέμε πως έχει τελειώσει ο κ. Ερντογάν.

Αυτό που μας ενδιαφέρει  εμάς είναι πως προσπαθεί να απαντήσει με το στυλ του στην εσωτερική του κρίση.  Πολώνει την κατάσταση και αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο για εξαγωγή της κρίσης σε βάρος της Ελλάδος ή άλλης χώρας. Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις