Αρχική Ιστορία Λέρου Frantsesko DiPierro : Βίρα τις άγκυρες αυτού του τόπου !

Frantsesko DiPierro : Βίρα τις άγκυρες αυτού του τόπου !

217 προβολές
Θα ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ και θα συγχαρώ από αυτήν την Σελίδα, όλους αυτούς που κατά καιρούς μου εμπιστευθήκαν να παραδώσω στο αρχαιολογικό μουσείο Λέρου, ευρήματα τα οποία ξεπετιούνται μετά από τυχαία γεγονότα, στο φως του λαμπερού αυτού ήλιου που φωτίζει για αιώνες το όμορφο και ιστορικό νησί που ονομάζεται Λέρος.
Ένας φίλος μου εμπιστεύθηκε ένα υπέροχο εύρημα για να το παραδώσω στο αρχαιολογικό μουσείο. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια πέτρινη άγκυρα αρχαίου πλοίου. Είναι ένα αντικείμενο σπάνιο, το οποίο με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω πρέπει να χρονολογείτε στα π.Χ. χρόνια. «Η αξιολόγηση και ο χρόνος κατασκευής είναι βέβαια έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μόνο».
Βρέθηκε στα νερά αυτής της θάλασσας, αυτού του τόπου, που τα φυσικά λιμάνια του χρησιμοποιήθηκαν από δεκάδες εκατοντάδες πλοία, τα οποία εύρισκαν απάγκιο, τροφή, νερό και ναούς για να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ένας τόπος γιομάτος ιστορία, ένας τόπος ευλογημένος.
Θα ήθελα να αναφέρω κάτι που διάβασα στον ατέλειωτο βυθό γνώσεων του Ιντερνέτ. Ένας φίλος που ονομάζεται Χρήστος Ευθυμίου γράφει: «Θυμήθηκα ένα μικρό βιβλιαράκι που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια με τίτλο “DER SCHIFFS-ANKER” (Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ) με αναφορά σε άγκυρες όλων των τύπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ποιος άραγε θα πίστευε ότι η πέτρα με μια τρύπα στη μέση είναι άγκυρα 3000-4000 χρόνων. Ίσως θα έμενε απαρατήρητη για πολλά χρόνια ή και αιώνες ακόμα, αν δεν τραβούσε την προσοχή μου ένα μικρό χταποδάκι που είχε κάνει την τρύπα της πέτρινης άγκυρας κρυψώνα του….»
Κάπως έτσι ανασύρεται η ιστορία αυτού του τόπου… Ελάτε όλοι μαζί, με τα δικά μας ευρήματα να κάνουμε το αρχαιολογικό μας μουσείο πιο πλούσιο ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την γνώση της ιστορίας. Μην φοβάστε να παραδώσετε όλα αυτά που βρίσκονται δεξιά και αριστερά, χαμένα μέσα στην σκόνη της αφάνειας….
Και όπως μου ανέφερε παραδίδοντας την ο φίλος Παϊσιος Ιωάννης «Δεν θα μπορούσε να μείνει σε ιδιωτική συλλογή… θα ήταν ύβρις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μας!!! Ελπίζω να αξιοποιηθεί από το μουσείο μας και να μείνει εδώ…»
Όπως καταλαβαίνετε η πέτρινη άγκυρα παραδόθηκε στο μουσείο του νησιού μας όπου βρήκε μετά από αιώνες το μέρος στο οποίο ανήκει. Το αυτονόητό είναι ότι πρώτα ενημερώνουμε την Αρχαιολογική υπηρεσία Ρόδου και με βάση τις οδηγίες τους πράττουμε τα ανάλογα.
Ευχαριστώ όλους εσάς που διαβάσατε αυτό το κείμενο !!

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις