505
Λέρος..! η αποκαλούμενη και ως το νησί της Άρτεμης, είναι η πατρίδα του φιλοσόφου Δημόδοκου και του ιστορικού Φερεκύδη. Είναι το νησί που πρωτοκατοικήθηκε από τους Φοίνικες, τους Λέλεγες και τους Κάρες. Πήρε μέρος στον τρωικό πόλεμο, είχε στενές επαφές με την κατ’ απέναντι πόλη της Μιλήτου και δέχθηκε την έντονη επίδραση του Ιωνικού πολιτισμού! Είναι το νησί με την αδιάκοπη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων…
Ένα νησί μια ιστορία, ένας τόπος ευλογημένος με σπουδαιότατη γεωγραφική θέση λόγω των όρμων και των λιμανιών.
Είναι ένας τόπος που σε προκαλεί να μάθεις την ιστορία του! Είναι ο τόπος που σε προσκαλεί να το διαβείς βήμα βήμα!
Έτσι και εγώ ανάμεσα στην ημιμάθεια μου και στην αγάπη μου για αυτό το νησί, βρέθηκα μετά από υπόδειξη ενός καλού φίλου ανάμεσα στα χαλάσματα ενός αρχαίου κτίσματος στην ευρύτερη περιοχή του Δρυμώνα. Με μια πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα αρχαίο κτίσμα αχαρτογράφητο και εγκαταλειμμένο στην τύχη του.
Ένα κτίσμα που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε αιγοπρόβατα. Είναι κτισμένο πρόχειρα από επαναχρησιμοποιούμενα πελεκητά παλιά μάρμαρα και πέτρες που ποτέ κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε για να κτίσει μια μάντρα ζώων. Με μια δεύτερη ματιά στον χώρο, θα δεις στο πάτωμα του ένα εξαιρετικό και μοναδικό ψηφιδωτό διπλά σε ένα μισογκρεμισμένο κομμάτι τοίχου.
Δεν χρειάζεσαι κανένα πτυχίο για να καταλάβεις ότι αυτό που βλέπεις, αυτό που αγγίζεις, και φωτογραφίζεις προέρχεται από την βαθιά ιστορία του τόπου σου!
Σίγουρα δεν είμαι ο αρμόδιος να προσδιορίσω την χρονολογία και την ιστορική αξία αυτού του κτίσματος, όμως για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται αυτό που έχω γράψει.. H Λέρος ανά 150 μέτρα έχει και ένα σημείο ενδιαφέροντος!
Κάποτε διάβασα αυτό που είχε γράψει ένας φιλόσοφος «Με τις ευχές δεν αλλάζει τίποτα, η απόφασή τα αλλάζει όλα»…
Με την βοήθεια και υπόδειξη φίλων αυτή η μικρή Σελίδα έχει φέρει στο φως τουλάχιστον τέσσερα ψηφιδωτά και δεκάδες αχαρτογράφητα αρχαία κτίσματα.
Κατά την άποψη μου η Λέρος χρειάζεται άμεσα παρέμβαση με Αρχαιολογικές ανασκαφές από επιστήμονες και κρατικούς λειτουργούς πριν όλα αυτά χαθούν στην λήθη του χρόνου.
Ο αρχαίος Έλληνας ιστοριογράφος Ηρόδοτος έλεγε ότι : «Από όλες τις στεναχώριες του ανθρώπου η πιο πικρή είναι να ξέρεις πολλά και να μην έχεις καμιά επιρροή».
Ξεφυλλίζοντας τις ιστορικές σελίδες αυτού του χρόνου, φτάσαμε μαζί στο τέλος του 2022 και προχωράμε μαζί σε νέες αναζητήσεις και εμπειρίες, με την ελπίδα το 2023 να είναι καλύτερο και φωτεινότερο για το νησί μας !
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!