Αρχική Νέα Λέρου Frantsesko DiPierro: ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Frantsesko DiPierro: ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

από 12nisospress
644 προβολές
Περί τον δεύτερο αιώνα μ.χ. Ο Έλληνας συγγραφέας Φλέγων Τραλλιανός στο σύγγραμμά του περί «Μακροβίων και θαυμασίων», αναφέρει για τους υπερμεγέθεις σκελετούς ανθρώπων οι οποίοι εκτός των άλλων νησιών βρέθηκαν και στην νήσο Ρόδο. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων γράφει τα εξής:
« Καὶ τὰ ἐν τῇ Ῥόδῳ δὲ παρειλήφαμεν ὀστᾶ τηλικαῦτα τὸ μέγεθος, ὡς παραβαλλομένους τοὺς νῦν ἀνθρώπους πολὺ καταδεεστέρους εἶναι….»
Οι αιώνες πέρασαν οι σταυροφόροι έφυγαν και η νήσος Λέρος περιήλθε σε Τουρκική κατοχή περί το 1523…..
Το 1888 σε έγγραφη αναφορά του ο Δ. Οικονομόπουλος αναφέρει ότι κατά τους αρχαίους χρόνους έβρισκαν τάφους με υπερμεγέθη οστά υποθέτοντας ότι ήταν Φράνκοι ιππότες και πιθανών Τευτονικής φυλής …
Είκοσι τέτοιοι γιγάντιοι σκελετοί είχαν βρεθεί στην περιοχή του Πλοφούτη ή Μπλεφουτη. Οι εργάτες της εποχής εκείνης εξέφρασαν τον θαυμασμό τους όμως παρά ταύτα, τα οστά τα έριξαν σε ένα λάκκο σπάζοντας τα.
Έτσι ο Δ. Οικονομόπουλος πολύ αργότερα ακολουθήσε τις επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες των τότε γεωργών και βρήκε πράγματι οστά με τεράστιες διαστάσεις καταγράφοντας στο βιβλίο ΛΕΡΙΑΚΑ ΗΤΟΙ ΧΩΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΡΟΥ Σελ.49. Βρήκαμε οστά τεραστίων διαστάσεων, οστά γιγάντων με μηρούς 60 εκατοστών και 6 χιλιοστά το πάχος των κρανίων δηλαδή υπέρ διπλάσια… Στο ίδιο βιβλίο καταγράφει ότι παρόμοιοι σκελετοί βρέθηκαν και στο Λακκί.
Οι αιώνες κυλούν αλλά η ιστορία παραμένει σε αυτό το νησί πάντα ζωντανή..
Ο συμπατριώτης μας κ. Νταλλαρής Μανώλης μου εξιστόρησε την δική του εμπειρία σχετικά με αυτήν την περίεργη υπόθεση. Πριν 35 χρόνια στην περιοχή των Τεμένιων, σε μια προσπάθεια να φτιάξουν ένα αλώνι, γείτονες και μάστορες αντίκρισαν κατά την εκσκαφή της συγκεκριμένης εργασίας ένα επιγραφικό μάρμαρο διαστάσεων 2Χ1 μέτρων
Στο βάθος του τάφου υπήρχε ένας υπερμεγέθης σκελετός που εντυπωσίασε όλους όσους είχαν παραβρεθεί σε εκείνη την εργασία. Τον θυμόνται και εξιστορούν το γεγονός μέχρι και σήμερα. Ο σκελετός του μεγαλόσωμου άνδρα είχε προσανατολισμό από νότο προς βορά και υπήρχε κάτ’ ομολογία του ιδίου ένα και μοναδικό κτέρισμα μέσα στον τάφο, που κατά την περιγραφή του ιδίου του Μ. Νταλλαρή έμοιαζε με παλιό σιδερένιο ρολόι…
Το άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να επισκευασθεί…, όμως χάθηκε προφανώς κατά την μεταφορά του…! Εκείνη την εποχή ο Ιερέας Άνθιμος, ερωτηθείς από τους περιοίκους σχετικά με το τι θα κάνουν με τα οστά, τους είπε να τα πάνε στην εκκλησιά και να τα εναποθέσουν σε τόπο ιερό… Το δε επιταφικό μάρμαρο ο τότε αείμνηστος καθηγητής Μιχ. Σαμάρκος, που επιμελήθηκε ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης αρχαιολογικής υπηρεσίας στο νησί, το πήρε και ως όφειλε το παρέδωσε στην τότε αποθήκη φύλαξης αρχαιολογικών αντικειμένων.
Σήμερα εμείς μετά από 134 χρόνια ψάξαμε, ρωτήσαμε για το ενυπόγραφο εγχάρακτο ξενόγλωσσο μάρμαρο αλλά δεν καταφέραμε να το βρούμε πουθενά. Ήταν σύνηθες παρόμοια μεγάλα μαρμαρά να χρησιμοποιούνται ως πάγκοι στα σφαγεία και στα καντούνια των νεόκτιστων εκκλησιών.
Έτσι για μια ακόμα φορά δεν κατάφερα να αντικρίσω τα υπερμεγέθη οστά! Δεν μπόρεσα να δω το μεταλλικό κτέρισμα του γιγαντόσωμου άνδρα! Δεν κατάφερα να βρω και να να διαβάσω αυτά που έγραφε στο επάνω μέρος το εγχάρακτο μάρμαρο! Όμως χάριν στην ομολογία του κ. Νταλλαρη και της γυναίκας του στάθηκα κοντά στο χώμα που σκέπαζε για αιώνες τον υπερμεγέθη άνδρα.
Μετά από χρόνια η ιστορία και πάλι μας διαφεύγει, λες και θέλει να χαθεί από τις μνήμες θεών και ανθρώπων. Μετά από τόσους αιώνες και πάλι γλιστρά στο βάθος της λήθης.
Εμείς συνεχίζουμε να αναζητάμε την ιστορία αυτού του τόπου, αναζητάμε και βρίσκουμε τις άγνωστες πτυχές της, καταγράφουμε τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων. Ίσως όλα αυτά κάποτε φανούν χρήσιμα και βοηθήσουν τις έρευνες των επομένων γενεών. Αυτή η σελίδα εξάλλου φτιάχτηκε για να κινήσει το ενδιαφέρον των νέων ώστε να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και να την αναζητήσουν.
Αγαπητέ φίλε αναγνώστη, ίσως πολύ αργότερα να βρεθεί και άλλος παρόμοιος αρχαίος τάφος και τότε να παρέμβει η οργανωμένη πλέον αρχαιολογική υπηρεσία άμεσα, έτσι ώστε να μάθουμε ή να μάθετε όλοι εμείς και όλοι εσείς την ιστορική αξία αυτών των ευρημάτων……#ΤΑΦΟΙΓΙΓΑΝΤΩΝ #ΛΕΡΟΣ #Ροδος #σκελετοιγιγαντων #ΤεμενιαΛερου #ΛακκιΛερου #Φλεγων #ΦλεγωνΤραλλειανος #τραλλεις #περιΜακροβιωνκαιθαυμασιων #ΠλοφουτηςΛερου #ΜπλεφουτηςΛερου #ΛΕΡΙΑΚΑ #αλωνιαΛερου

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις