Αρχική Ιστορία Λέρου Frantsesko DiPierro: Ο πέτρινος αετός του Μαύρου κάβου !!

Frantsesko DiPierro: Ο πέτρινος αετός του Μαύρου κάβου !!

188 προβολές
Η παράδοση λέει ότι στον Μαύρο κάβο κάθετε ο μαρμαρωμένος αετός και περιμένει ακόμα την επιστροφή του γιού του!
Πράγματι κάποτε ένας πατέρας έστειλε τον ένα και μονάκριβο γιο του στον πόλεμο της Τροίας! Περίμενε για πολλά χρονιά την επάνοδο του, αλλά μάταια…
Σαν πέρασε ο καιρός, ο ηλικιωμένος πατέρας διασχίζοντας την Κατεβατή, ανέβηκε στο βουνό της Σκουμπάρδας και παρακάλεσε τον θεό Δια να τον αξιώσει να δει μια μέρα τον γυρισμό του γιού του. Ο θεός άκουσε τον πόνο του πατέρα. Γνωρίζοντας όμως ότι ο γιος του ασπρομάλλη γέροντα δεν θα επέστεφε ποτέ, τον μεταμόρφωσε σε αετό και τον μαρμάρωσε σε περίοπτη θέση να αγναντεύει το λιμάνι του Ξερόκαμπου για πάντα!
Έτσι στον Μαύρο κάβο σαν θα πας, θα δεις από κοντά τον μαρμαρωμένο αετό και τα μαύρα δάκρια του πατέρα σκορπισμένα από τον μανιασμένο αέρα κοντά στην θάλασσά.
Μαρμάρωσαν τα δάκρια του και έγιναν μαύρες πέτρες που χρησιμοποίησαν πολύ αργότερα οι Ιταλοί ως υλικά για να κτίσουν μια μικρή άγνωστη έως τώρα παράκτια πυροβολαρχία. Την έστησαν στον κάτ’ απέναντι Άσπρο κάβο του Διαποριού.
Οι παλαιότεροι του Ξερόκαμπού θυμούνται ότι οι Ιταλοί ναύτες τα βράδια άκουγαν το γοερό κλάμα του αετού. Και σαν ήρθε η ώρα του πολέμου ο θεός Άρης άστραψε και βρόντηξε. Εκεί σε μια από τις ποιο δύσκολες διαδρομές, θα δεις το κατεστραμμένο από τις κανονιές φυλάκιο, που ακόμα στέκει και περιμένει και αυτό την αποκατάσταση του από εμάς .
Ο Μαύρος κάβος ένα κακοτράχαλο μέρος που για να το διάβεις θα πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος για το τι θα συναντήσεις και το τι μπορεί να ακούσεις σε εκείνο τον τόπο. Τα μανιασμένα κύματα κτυπούν τα παράκτια πέτρινα κυκλικά ασβεστοκάμινα και εκείνα με πείσμα στέκονται εκεί και περιμένουν ακόμα τα ξυλίτικα καΐκια για να φορτώσουν το εμπόρευμα που δεν ήταν άλλο από τον κατάλευκο ασβέστη. Ένα υλικό που για να γίνει ήθελε ξύλα, φωτιά και νερό για να σβήσουν την δίψα του.
Πράγματι υπάρχουν κάνα δυο πήγες στα σπλάχνα του μαύρου κάβου που ακόμα και σήμερα ξεδιψάνε τα αγριοκάτσικα της περιοχής. Τα εναπομείναντα λιγοστά δέντρα είναι αυτά που μαρτυρούν την ιστορία του Μαύρου κάβου. Σπηλιές ανεξερεύνητες που οι παλαιότεροι λένε ότι πάνε πολύ βαθιά μέσα στα σπλάχνα της γης και έχουν ζεστό νερό και ζεστό αέρα, λες και ο Θεός του κάτω κόσμου, κάποια μέρα θα ξεπηδήσει άξαφνα από τις σκοτεινές σπηλιές, κουβαλώντας το νεκρό παλικάρι του μαρμαρωμένου γέροντα .
Γαλαρίες φυσικές και χτίστηκες, στρατιωτικά κτίσματα, σταλακτίτες και σταλαγμίτες που ξεπηδούν μέσα από την γη, είναι ένα από τα πολλά μυστήρια του Μαύρου κάβου που σε περιμένει να τον δεις από κοντά.
Εκεί θα αφουγκραστείς και το κλάμα του μαρμαρωμένου αετού που περιμένει ακόμα ένα μαντάτο για τον άδικο χαμό του μονάκριβου παιδιού του !!

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις