Αρχική Ιστορία Λέρου Frantsesko DiPierro: ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.. ή Το 14ον Περίπτερο αποικίας ψυχασθενών.

Frantsesko DiPierro: ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.. ή Το 14ον Περίπτερο αποικίας ψυχασθενών.

από 12nisospress
340 προβολές

Λέρος..! το νησί με τους διαχρονικά άσχετους και αδιάφορους διαχειριστές της δημόσιας διοίκησης!

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Frantsesko DiPierro, στέκεται, ουρανός, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Μια φωτογραφία και μια προφορική ομολογία από τα παλιά, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας την αξία αυτού του υπέροχου νησιού με την τόσο σημαντική γεωστρατηγική θέση.

 

Σχολή ή «Scuοlα» μηχανικών, για τα υδροπλάνα που πετούσαν απ’ άκρη σ’ άκρη όλου του Αιγαίου, ήταν αυτό το κτήριο, που εμείς σήμερα απαξιωτικά αποκαλούμε 14ο περίπτερο ψυχασθενών ή ποιο σωστά, αποθήκη ειδών καθαριότητας! Ένα τεράστιο κτήριο, διαφορετικό από όλα τα αλλά, με γυάλινους φεγγίτες στην οροφή έτσι που να διαχέεται το εισερχόμενο φως του ήλιου σε κάθε άκρη, σε κάθε τετραγωνικό, του βαριά οπλισμένου από μπετό και σίδερο κτίσματος. Οι μεγάλες πόρτες,τα μεγάλα παράθυρα και οι δυο μπηγμένοι στον τοίχο οριζόντιοι σιδηροδοκοί, είναι αυτά που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί άραγε να βρίσκεται αυτό το κτίσμα εκεί! Και στην απέναντι πλευρά, διπλά στην θάλασσα, μια βάση από τον τρίτο γερανό που σήκωνε τις μηχανές από τα υδροπλάνα και τις τοποθετούσε σε μηχανοκίνητα βαγονάκια, που κινιόντουσαν επάνω στις στιβαρές ράγες που διέσχιζαν την βάση του αερολιμένα Rossetti.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες, πιθανό κείμενο που λέει "DI."

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες, πιθανό κείμενο που λέει "Scuola"

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι, σύννεφο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: χιόνι, φυτό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

(Η άλλοτε σχολή των μηχανικών και η άλλοτε αεροναυτική βάση, έχει γίνει πλέον στάβλος για αιγοπρόβατα, καθώς και τόπος λαθρομεταναστών, μεταναστών και προσφύγων….. Έργα που έγιναν στους δρόμους, χωρίς την υποχρέωση αποκατάστασης της βλάβης.)
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, γήπεδο μπάσκετ και υπαίθριες δραστηριότητες
Όλα αυτά, ράγες, βαγόνια, γερανούς, μηχανές και μηχανήματα τα πουλήσαμε στους γύφτους προκειμένου να κερδίσουμε λίγα χρήματα. Μια λέξη που είναι βαθιά χαραγμένη στο αρρωστημένο μας μυαλό.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, γήπεδο μπάσκετ και υπαίθριες δραστηριότητες

Η ανικανότητα να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε όλα αυτά που μας παραχώρησαν οι άλλοτε κατακτητές φαίνεται σε όλο το μεγαλείο της.

Καλοί και εύηχοι πύρινοι λόγοι, που με βροντερή φωνή κατά καιρούς εκφωνούν από τον πολιτικό άμβωνα, όμως δεν άκουσα ποτέ κανένα να λέει για την συνέχεια αυτού του τόπου. Ακόμα και σήμερα ξηλώνουμε τα πλακάκια, τις λεκάνες και τα πορτοπαράθυρα από αυτά τα κτίσματα των κατακτητών. Δεκάδες, εκατοντάδες αποθήκες, σχολεία μηχανικών, στρατώνες, εκκλησίες, θέατρα, πυροβολαρχίες, νοσοκομεία, σπίτια, υδραγωγεία, δρόμοι, υπόγεια καταφύγια, πετρόκτιστα λιμάνια, έργα από άκρη σε άκρη αυτού του νησιού! Σήμερα παρατηρώντας όλο αυτό τον πλούτο που άφησαν πίσω τους οι «άλλοι», εμείς το μόνο που καταφέραμε ήταν να τα εκμεταλλευτήκαμε περιστασιακά και τα καταστρέψαμε για ίδιο όφελος και μόνο.

Όλοι εμείς μετά από εβδομήντα επτά χρόνια, ακόμα κάνουμε σχέδια, συζητάμε για τις συγκοινωνίες… την αεροπορική κάλυψη των νησιών μας από υδροπλάνα, την κάλυψη από καράβια σε καθημερινή βάση και τόσα αλλά που δικαιωματικά θα έπρεπε να έχουμε σαν παραμεθόρια περιοχή.

Τα χρόνια κύριοι πέρασαν και εγώ με την μουρμουρά μου και με τα ολίγα και φτωχά που γράφω, προσπαθώ να αφυπνίσω τις συνειδήσεις των διοικούντων, μπάς και ξυπνήσουν από τον λήθαργο. Τα διπλανά νησιά παλεύουν, αγωνίζονται, διεκδικούν, κερδίζουν, φτιάχνουν σχολές μηχανικών, σχολές εμποροπλοιάρχων, ετοιμάζουν υδατοδρόμια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Frantsesko DiPierro, στέκεται, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Όλα αυτά εμείς κάποτε τα είχαμε έτοιμα και τα αποποιηθήκαμε ,τα καταστρέψαμε και ακόμα με μίσος τα πολεμάμε, λες και όλα αυτά δεν ανήκουν στον τόπο μας, λες και δεν θα ήταν το μέλλον του νησιού μας.

Όλα αυτά δεν τα γράφω για να εξυμνήσω τους Ιταλούς κατακτητές, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά γιατί όλα αυτά είναι δικά μας και θα έπρεπε να τα συντηρήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας.

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και από ότι βλέπω θα είναι στο μέλλον δυσκολότερες!

Καλές είναι οι δημόσιες φωτογραφίσεις, καλές και οι δωρεές, τα πανηγύρια και τα σούρτα φέρτα, αλλά όπως όλοι πλέον λένε, θα πρέπει να στηριχτούμε και εμείς στις δικές μας δυνάμεις.

Αυτός ο τόπος έχει να δώσει και θα δώσει ακόμα πολλά περισσότερα στο ετοιμόρροπο Πανευρωπαϊκό πάζλ!

Εύχομαι όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, να φέρει μαζί με την ανάσταση του Χριστού και την ανάσταση αυτού του τόπου !!

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις