Αρχική Ιστορία Λέρου Frantsesko DiPierro : Η Ελληνική μυθολογία μάλλον είναι συνυφασμένη με την σημερινή πραγματικότητα αυτού του νησιού !

Frantsesko DiPierro : Η Ελληνική μυθολογία μάλλον είναι συνυφασμένη με την σημερινή πραγματικότητα αυτού του νησιού !

132 προβολές
Κατά την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Πήγασος ήταν το γνωστό σε όλους μας φτερωτό άλογο !
Ο Πήγασος διαβάσαμε ότι ξεπήδησε από το λαιμό της Γοργόνας! Αποκαλείται επίσης και γιος του θεού Πωσειδώνα…
Λέγεται ότι κατά την γέννηση του Πήγασου, ο Περσέας γιος του Δια, σκότωσε την μητέρα του φτερωτού αλόγου την θνητή μέδουσα Γοργώ!
Άλλοι αναφέρουν ότι είναι γέννημα της Γης που γονιμοποιήθηκε από το αίμα της Γοργόνας κατά την ώρα που την αποκεφάλιζε ο Περσέας.
Κατά τον Ησίοδο το όνομά του οφείλεται στις “Πηγές” του Ωκεανού όπου είχε γεννηθεί.
Ο Δίας για να τιμήσει τον Πήγασο έδωσε το όνομά του σε ένα αστερισμό. Έτσι έχουμε τον αστερισμό του Πήγασου στον ουρανό ….
Ο Πήγασος, φτερωτός όπως ήταν, ανέβηκε στον Όλυμπο, εκεί που ζούσαν οι Αθάνατοι θεοί των Ελλήνων. Υπηρέτησε τον Δια και μετέφερε τους κεραυνούς από το εργαστήριο του Ηφαίστου στον Όλυμπο.
«Σύμφωνα με την Κορινθιακή μυθολογία, ο Πήγασος πέταξε στην Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της Περήνης.
Οι Κορίνθιοι χάραξαν τη μορφή του στα νομίσματα της πόλης και τον τιμούσαν ως θεό…. Οι τύποι των Κορινθιακών νομισμάτων εμπνέονται από τη μυθολογία και την τοπική ιστορία. Ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που δάμασε ο Κορίνθιος ήρωας Βελλερεφόντης με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, αποτυπώνεται στην πρόσθια όψη τους σ’ αυτόν αναφέρεται και η αρχαία ονομασία τους: πώλοι (που­λάρια). Γύρω στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., καθιερώνεται η κεφαλή της Αθηνάς Χαλινίτιδος στην οπίσθια όψη…»
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι τα συγκεκριμένα νομίσματα προήλθαν από την Καριά της Μ. Ασίας κατά τον 3ο– 1ο αιώνα π.χ.
Όλες οι παραπάνω μυθολογικές εκδοχές που αναφέρονται στον Πήγασο, έφθασαν στα αυτιά μου σαν παραμύθια πριν από 60 χρόνια, μέσα από τις αφηγήσεις ενός κοινού θνητού που δεν ήταν άλλος από τον πατέρα μου….
Η πραγματική πλευρά όμως αυτού του κειμένου που διαβάζετε τώρα, έχει ως εξής.
Ένας κοινός φίλος Λέριος, βρήκε στην ευρύτερη περιοχή του Πολυφύτη (Πλοφούτη ), δυο νομίσματα που κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να χρονολογούνται περί τον 4ο – 3ο αιώνα π.χ και είναι Κορινθιακής προέλευσης.
Στην μια πλευρά απεικονίζεται το φτερωτό άλογο Πήγασος και από την άλλη όψη του νομίσματος υπάρχει μια υπέροχη καλοδουλεμένη γυναικεία κεφαλή που φοράει μια περικεφαλαία.
Βέβαια το πολυμήχανο μυαλό του Έλληνα όλα αυτά μπορεί να τα συσχετίσει με την ιστορία αυτού του νησιού.
Τι σχέση μπορεί να έχει το ένα και μοναδικό νησί ανά την Ελλάδα με το όνομα Πηγανούσσα και ο αστερισμός του Πήγασου, ο οποίος εντελώς τυχαία έχει το ίδιο σχήμα με την βραχονησίδα Πηγανούσσα ?
Η Πηγανούσσα είναι νησίδα της Λέρου στα Δωδεκάνησα . Βρίσκεται ανατολικά από το ακρωτήριο Διαπόρι της Λέρου με το οποίο σχηματίζει το στενό της Πηγανούσσας και έχει έκταση 376 στρέμματα. Είναι καταφύγιο πουλιών και με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), Κιρκινέζι (Falco naumanni), Πετρίτης (Falco peregrinus) και Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii). Ως οικισμός αναγνωρίστηκε το 2001 και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης υπάγεται στο Δήμο Λέρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 !!
Ίσως στο προσεχές μέλλον να βρεθεί η ετυμολογική σχέση αυτών του ονόματος του Πήγασου και της Πηγαν – ούσσας…
Ίσως κάποια ημέρα ένας νεότερος, πιο μορφωμένος και σχετικός με την ιστορία, να καταφέρει και με την βοήθεια των ειδικών, να συσχετίσει την ύπαρξη αυτού του νησιού που το όνομά του είναι μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο , με την μυθολογική γέννηση του φτερωτού αλόγου….
Λέγεται από παλαιούς, ότι οι απόγονοι αυτού του μυθικού ζώου, υπηρετούν ακόμα και σήμερα την μητέρα γη αυτού του υπέροχου τόπου…
Τα δυο αρχαιά νομίσματα που μου εμπιστεύθηκε ο φίλος Π.Γ. μεταφέρθηκαν ως έπρεπε κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία στο αρχαιολογικό μουσείο Λέρου, με την υποσημείωση ως επιθυμία να παραμείνουν για πάντα στον τόπο αυτόν όπου και βρέθηκαν.
Έτσι στο αρχαιολογικό μουσείο της Λέρου προστέθηκαν ακόμα δυο αντικείμενα γνώσης και έρευνας, «….Η επαφή με τα αρχαία νομίσματα, θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την ποικιλία των νομισματικών εικονογραφικών τύπων θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων και τον τρόπο που ο αρχαίος χαράκτης τους διαχειρίζεται μέσα στους αιώνες. Κύρια επιδίωξη είναι οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουν την αξία της αριστουργηματικής μικρογραφικής τέχνης του αρχαίου νομίσματος και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του στη διάδοση του Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού…..»
Ευχαριστώ τον φίλο, που μου εμπιστευτικέ αυτήν την εργασία παράδοσης αυτών των δυο ιστορικών αριστουργημάτων. Εύχομαι την ευγενική αυτή πράξη να ακολουθήσουν και άλλοι Λέριοι .
Κανένα αντικείμενο δεν έχει αξία όταν αποθηκεύεται στα σκοτεινά συρτάρια του σπιτιού μας….. ΓΕΩΡΓΙΕ !! Σε ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις