Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Εξαρθρώθηκε εγκληματικός βραχίονας που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών στη Ρόδο

Εξαρθρώθηκε εγκληματικός βραχίονας που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών στη Ρόδο

από 12nisospress
221 προβολές
Διαφημίσεις

Εξαπατούσαν με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό πρόσωπο

Συνελήφθησαν δύο μέλη, ταυτοποιήθηκε ακόμη μια συνεργός τους και διακριβώθηκε πλήρως η δράση του κυκλώματος

Στην κατοχή τους βρέθηκαν 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τρεις πρόσφατες απάτες

Εξιχνιάστηκαν συνολικά -46- περιπτώσεις απάτης

Υπολογίζεται ότι απέσπασαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735€

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, βραχίονας εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών στη Ρόδο.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν το Σάββατο (15 Μαΐου 2021) το βράδυ στη Ρόδο, μια αλλοδαπή και ένας ημεδαπός κατηγορούμενοι για τα -κακουργηματικού χαρακτήρα- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη μιας αλλοδαπής, συνεργού των συλληφθέντων.

Όπως διακριβώθηκε, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή στο πρότυπο πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών. Στη Ρόδο, δραστηριοποιούνταν τα περιφερειακά μέλη, με κύρια αποστολή την επιτήρηση των θυμάτων, την είσπραξη – συλλογή των χρηματικών ποσών και την παράδοση αυτών στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς τη μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούσαν, ο αρχηγός της οργάνωσης, με έδρα το εξωτερικό, αρχικά προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα. Ακολούθως, με τη βοήθεια συνεργών που προσποιούνταν τα συγγενικά πρόσωπα, τους έπειθε να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα για την αποφυγή σύλληψης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε βάρος των συγγενών τους.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήχθη βασιζόμενη σε σχετικές καταγγελίες, μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, ενδελεχή ανάλυση στοιχείων και συσχετισμό συναφών υποθέσεων, εξιχνιάστηκαν -9- τετελεσμένες απάτες και -37- απόπειρες, τις όποιες διέπραξαν το διάστημα από 20 Ιουνίου 2020 έως προχθές Σάββατο, 15 Μαΐου 2021.

Η εξάρθρωση του βραχίονα στη Ρόδο επετεύχθη στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης τριών πρόσφατων περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας κατάφεραν -αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα- να εντοπίσουν τους συλληφθέντες.

Υπολογίζεται ότι, οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες,

· Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,

· 350 ευρώ και

· 2 κινητά τηλέφωνα.

Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις απάτες, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κρατούνται και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Ο τερματισμός της δράσης του κυκλώματος είναι απότοκος της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την εξιχνίαση κάθε περίπτωσης εξαπάτησης πολίτων ιδίως όταν αυτές αφορούν πρόσωπα τρίτης ηλικίας. Προς τούτο υπενθυμίζεται και η από 14-5-2021 Ανακοίνωσή μας.

 

Διαφημίσεις

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις