Αρχική Θρησκεία ΚΑΛΥΜΝΟΣ : ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΟΥ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ : ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΟΥ

337 προβολές

Όπως κάθε χρόνο, ένα παλαιό – μοναδικό έθιμο αναβιώνει στην Κάλυμνο, «Το Συγχώριο».

Στα πλαίσια των παραδόσεων του ιστορικού Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, στην αυλή του Ναού, την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020, πριν αρχίσει ο Εσπερινός του «Συγχώριου», ο χορός ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, ενώπιον Αρχών και πολύ κόσμου.

Νέες και νέοι με παραδοσιακές στολές, αλλά και όλος ο λαός που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού, χορεύουν παραδοσιακούς σκοπούς, υπό τους ήχους των οργανοπαιχτών.

Στις 5 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης μας κτύπησε την καμπάνα, που ο ήχος της σημαίνει κατά την παράδοση, το τέλος των χορών της Αποκριάς, και την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον Κατανυκτικό Εσπερινό.

Στον «Εσπερινό της Συγχωρήσεως», χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαρατατούμενος υπό σύμπαντος του ιερού κλήρου της νήσου, με τα αναλόγια των ψαλτάδων να είναι πλήρη.

Το τέλος του «Συγχώριου» ολοκληρώνεται με τους ασπασμούς ιερέων – εκκλησιάσματος, κατά μήκος του τέμπλου, σε συμβολική πράξη αμοιβαίας συγχώρησης.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ “ΣΥΓΧΩΡΙΟΥ”:

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες – βίντεο:  Ν.Μαμάκας – «Αλήθεια FM», Μ.Μέρης.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις