Αρχική Νέα Ελλάδας Έρχεται ο προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός: Πώς θα ενεργοποιείται

Έρχεται ο προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός: Πώς θα ενεργοποιείται

97 προβολές

Στις αρχές του 2022 αναμένεται η ενεργοποίηση του μέτρου του προοδευτικού ακατάσχετου λογαριασμού, ενός μέτρου – ανάσα για τους οφειλέτες που έχουν μεν ρυθμίσει τις οφειλές αλλά έχουν και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Γράφει ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας

Η Πολιτεία είχε νομοθετήσει το μέτρο από το 2019 αλλά λόγω της πανδημίας, της αναστολής είσπραξης των χρεών καθώς και του παγώματος των κατασχέσεων δεν είχε έως τώρα ενεργοποιηθεί.

Η ενεργοποίηση του προοδευτικού ακατάσχετου θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του οφειλέτη με προϋπόθεση να έχει όμως προηγηθεί η πληρωμή των πρώτων 2 δόσεων της ρύθμισης.

Με τη διαδικασία αυτή το ποσό της δόσης της ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα αυξάνεται προοδευτικά ξεκινώντας από τον συντελεστή 3 και καταλήγοντας προς το τέλος στον συντελεστή 4,5.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Το γινόμενο του παραπάνω υπολογισμού είναι δυνητικό και όχι αθροιστικό που σημαίνει ότι δεν προστίθεται στο ακατάσχετο των 1.250 ευρώ αλλά ο οφειλέτης κάνει χρήση μόνο εάν αυτό ξεπερνά τα 1.250 ευρώ.

Τα νέο ακατάσχετο ποσό ισχύει για έναν μήνα και επανυπολογίζεται εκ νέου τον επόμενο.

Εάν ωστόσο χαθεί η ρύθμιση τότε αυτόματα χάνεται και η δυνατότητα χρήσης του μέτρου του προοδευτικού ακατάσχετου λογαριασμού καθώς και το δικαίωμα του οφειλέτη να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις