Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή «Εμπαίζει η Κυβέρνηση επιχειρηματίες και πολίτες στα νησιά μας με το μεταφορικό ισοδύναμο»

Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή «Εμπαίζει η Κυβέρνηση επιχειρηματίες και πολίτες στα νησιά μας με το μεταφορικό ισοδύναμο»

από 12nisospress
1,4K προβολές

Την αγανάκτηση επιχειρηματιών στα νησιά της Δωδεκανήσου που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους και πολλών ιδιωτών, από τον απροκάλυπτο εμπαιγμό της Κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη μη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μετέφερε στη Βουλή με ερώτηση του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης.  Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη και κατατέθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εκ νέου από τον κ. Νικητιάδη, με περισσότερη ένταση, στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, οφείλονται αθροιστικώς ποσά δύο ετών, αφού εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους που οφείλεται για αυτά τα συμπληρωμένα δύο έτη αγγίζει ακόμα και τα ποσά των 30.000 και 50.000 ευρώ, με τους επιχειρηματίες της Δωδεκάνησου να εκπέμπουν εμφατικώς και επανειλημμένως «SOS», τονίζοντας ότι η πολιτική αδιαφορίας και αδράνειας που ακολουθεί η Κυβέρνηση θα τους εξαναγκάσει ακόμα και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η επίκληση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, ως αιτία καθυστέρησης της καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, των επανελέγχων των αιτήσεων χρηματοδότησης της 2ης φάσης του 2022 λόγω σοβαρών ενδείξεων καταστρατήγησης της δράσης του Μ.Ι. είναι καθόλα προσχηματική, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης στην ερώτηση του και τονίζει πως «αν και υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν τα ποσά που τους αναλογούν, χωρίς να διαπιστωθεί οιαδήποτε εκ μέρους τους παράβαση, κλήθηκαν αδικαιολογήτως εντός νέας προθεσμίας να επανακαταθέσουν ένα προς ένα όλα τα παραστατικά και φορτωτικές τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αντιμετωπίζοντας νέα ακατανόητη καθυστέρηση και ταλαιπωρία.»

Οι συστηματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις συνεχίζονται στους δικαιούχους νησιώτες πέρα από τις επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξήγηση. Παρά το γεγονός ότι στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν κάποια ποσά σε δικαιούχους, παραμένουν ακόμα εκκρεμείς πληρωμές για κάποιους πολίτες για το τελευταίο δίμηνο του 2022, για κάποιους άλλους για περισσότερους μήνες από το 2022. Εν ολίγοις, και για τους πολίτες η καθυστέρηση αφορά εισιτήρια που εκδόθηκαν περίπου ένα με ενάμιση χρόνο νωρίτερα, ενώ διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2024.,

Ο κ. Νικητιάδης ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων, στις οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί τα οφειλόμενα ποσά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024 και για ποιό λόγο απαιτήθηκε επανακατάθεση παραστατικών για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και για αυτές που είχαν ελεγχθεί και εγκριθεί τα ποσά του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους; Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι επανέλεγχοι των αιτήσεων και πότε ακριβώς πρόκειται να  καταβληθούν τα ποσά στις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί η χρηματοδότησή τους, όπως επίσης πότε θα προχωρήσουν οι καταβολές των οφειλόμενων ποσών προς τους νησιώτες μας;  Ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης των καταβολών αμιγώς προς τους πολίτες των νησιών μας;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 9-7-2024

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

 

Θέμα: Η Κυβέρνηση έχει μετατρέψει το μεταφορικό ισοδύναμο σε «ανέκδοτο» για τους νησιώτες μας. Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια στην καθυστέρηση καταβολής προς τις επιχειρήσεις των νησιών μας του αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) – Οδηγείτε τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία.

 

Κύριε Υπουργέ,

Διερωτώμαι πόσες φορές ακόμα πρέπει να επανέλθω στην Κυβέρνησή σας σχετικώς με τις πληρωμές του μεταφορικού ισοδυνάμου, που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των νησιών μας εξακολουθούν να αναμένουν, νιώθοντας ότι τους εμπαίζετε απροκάλυπτα. Ειδικώς για τις επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη, καθώς, συμπληρωμένου προσφάτως του πρώτου εξαμήνου του 2024, οφείλονται πια αθροιστικώς ποσά δύο ετών, αφού εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους που οφείλεται για αυτά τα συμπληρωμένα δύο έτη αγγίζει ακόμα και τα ποσά των 30.000 και 50.000 ευρώ, με τους επιχειρηματίες της Δωδεκάνησου να εκπέμπουν εμφατικώς και επανειλημμένως «», τονίζοντας ότι η πολιτική αδιαφορίας και αδράνειας που ακολουθείτε θα τους εξαναγκάσει ακόμα και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Η εκ μέρους σας επίκληση – ως αιτία της καθυστέρησης – των επανελέγχων των αιτήσεων χρηματοδότησης της 2ης φάσης του 2022 λόγω σοβαρών ενδείξεων καταστρατήγησης της δράσης του Μ.Ι. είναι καθόλα προσχηματική, αφού, αν και υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν τα ποσά που τους αναλογούν, χωρίς να διαπιστωθεί οιαδήποτε εκ μέρους τους παράβαση, κλήθηκαν αδικαιολογήτως εντός νέας προθεσμίας να επανακαταθέσουν ένα προς ένα όλα τα παραστατικά και φορτωτικές τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αντιμετωπίζοντας νέα ακατανόητη καθυστέρηση και ταλαιπωρία.

 

Εκτός, όμως, από τις επιχειρήσεις, εξακολουθούν και οι πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις στη πληρωμή των δικαιούχων νησιωτών, χωρίς ουδεμία εκ μέρους σας εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις περιπτώσεις αυτές. Παρά το γεγονός ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν κάποια ποσά σε δικαιούχους, ωστόσο παραμένουν ακόμα εκκρεμείς πληρωμές για κάποιους πολίτες για το τελευταίο δίμηνο του έτους 2022, για κάποιους άλλους για περισσότερους μήνες από το 2022. Εν ολίγοις, και για τους πολίτες

η καθυστέρηση αφορά εισιτήρια που εκδόθηκαν περίπου ένα με ενάμιση χρόνο νωρίτερα, ενώ διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υπεκφεύγετε κατ’ επανάληψη να απαντήσετε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης των πληρωμών του Μ.Ι. προς πολίτες και ιδίως προς τις επιχειρήσεις των νησιών μας, μην αποκαλύπτοντας παραλλήλως τις αληθείς προθέσεις για την εξακολούθηση ή όχι, αλλά και την ενίσχυση ή μη του εν λόγω μέτρου.

Δεδομένου ότι έχουν πια συμπληρωθεί δύο έτη, για τα οποία οι επιχειρήσεις των νησιών μας δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, προκαλώντας σε αυτές τεράστια οικονομική ασφυξία με κίνδυνο ακόμα και το κλείσιμο τους, ενώ ομοίως οφείλονται και σε περιπτώσεις πολιτών ποσά ακόμα από το 2022, τα ποσά για όλο το έτος 2023, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2024.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

1) Ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων, στις οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί τα οφειλόμενα ποσά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024 και για ποιό λόγο απαιτήθηκε επανακατάθεση παραστατικών για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και για αυτές που είχαν ελεγχθεί και εγκριθεί τα ποσά του Α.ΝΗ.ΚΟ.;

2) Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι επανέλεγχοι των αιτήσεων και πότε ακριβώς πρόκειται να καταβληθούν τα ποσά στις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί η χρηματοδότησή τους, όπως επίσης πότε θα προχωρήσετε στις καταβολές των οφειλόμενων ποσών προς τους νησιώτες μας; Ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης των καταβολών αμιγώς προς τους πολίτες των νησιών μας;

 

 

Ο

Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις