Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Επιτυχημένη η μεγάλης κλίμακας άσκηση πολιτικής προστασίας στη Ρόδο

Επιτυχημένη η μεγάλης κλίμακας άσκηση πολιτικής προστασίας στη Ρόδο

199 προβολές

Την Πέμπτη 04.02 πραγματοποιήθηκε με οργανωτή τον Δήμο Ρόδου (Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας) Άσκηση Πολιτικής Προστασίας μεγάλης κλίμακας.

Η Άσκηση κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και αφορούσε πολύπλοκο και απαιτητικό σενάριο που περιλάμβανε πολλα-πλά ατυχήματα εν μέσω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Καλλιθέας. Στην εν λόγω άσκηση ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων και οργανισμών Πολιτικής Προστασίας με απώτερο στόχο την αποδοτική συ-νεργασία μεταξύ αυτών για την βέλτιστη διαχείριση των συμβάντων από πλευρά χρήσης πόρων και χρόνου απόκρι-σης.

Εξαιτίας των γνωστών συνεπειών της πανδημίας δεν κρίθηκε ασφαλές να κληθούν να πάρουν ρόλους όλοι οι φορείς οι οποίοι είχαν αρχικά επιλεγεί. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι :Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρό-δου, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Ε.Ε.Σ. η Ένωση Ρα-διοεραριτεχνών Δωδεκανήσου και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου.

Η Άσκηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Προγράμματος IN-PREP, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρόδου και συντονίζεται απο το Επιστημονικό Ιντιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Οι στόχοι της άσκησης περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:

– Την χρήση νέων, καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης κρίσεων και δημιουργίας περιβάλλοντος ασκήσεων που αναπτύσσονται απο το έργο IN-PREP με σκοπό την αξιολόγηση της απόδοσής τους από τους τελικούς χρήστες

– Την προετοιμασία των οργανισμών Πολιτικής Προστασίας έναντι καταστάσεων κρίσεων

– Την μεγιστοποίηση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμων

Την άσκηση παρακολούθησε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου που ενημερώ-θηκε διεξοδικά για το πρόγραμμα και συνεχάρη τους ασκούμενους. Ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες είχαν η Υ-ποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ράνια Κοσσιώρη και ο Σύμβουλος Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτικής Προστα-σίας κ. Μιχαήλ Β. Μαντικός

Μετά την αποτίμηση της άσκησης ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Δ.Ε. Αταβύ-ρου Δ.Ε. Καμείρου κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης δήλωσε: «Η συμμετοχή του Δήμου Ρόδου κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχή-μενη αναπτύσσοντας περισσότερο την ετοιμότητα του στην διαχείριση κρίσεων, επιτρέποντας την μεγαλύτερη συνερ-γασία μεταξύ φορεών πολιτικής προστασίας του νησιού και εκπαιδεύοντας το προσωπικό του στην χρήση νέων τε-χνολογιών.»

Ιδιαιτερες ευχαριστιες στους: Γιώργο Στέργου Διοικητή Τροχαίας ,Δημήτριο Μενεμενλή Επιπυραγό και Χρυσοβαλάντη Χαρτερό Π.Σ, Μαρίνα Κρητικού Ανθυποπλοίαρχου Λ.Σ. Χαράλαμπο Τσιμπλέκα και Γιώργο Πιπερίδη ΕΚΑΒ, Κωνστα-ντίνο Τζάνο και Αναστάσιο Δοντά Σαμαρείτες ΕΕΣ , Παντελή Βασιλειάδη ΕΡΔ, Νικόλαο Χατζηγεωργίου ΠΝΑΙ για την συμμετοχή τους και υποστήριξη στην άσκηση, καθώς και την οργανωτική ομάδα του Δήμου Ρόδου αποτελούμενη από τους Εμμανουήλ Μοράρη, Μαρία Παπανικολάου, Βούλα Μωραΐτη, Χρήστο Πανά, Ευθυμία Μακρή, Φωτεινή Νεδέλο-γλου, Αντώνιο Κιαουρτζή και Ηλία Β. Αργύρη.

ΠΗΓΗ : rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις