Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Επιστολή του ΣΕΕΜΠ προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης συνεπειών του κορονοϊού στις τουριστικές επιχειρήσεις

Επιστολή του ΣΕΕΜΠ προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης συνεπειών του κορονοϊού στις τουριστικές επιχειρήσεις

από 12nisospress
280 προβολές

17-3-2020

Επιστολή του ΣΕΕΜΠ προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης συνεπειών του κορονοϊού στις τουριστικές επιχειρήσεις

Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε το ΔΣ του ΣΕΕΜΠ αφού ήδη από το Σάββατο έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος του, Βασίλης Δοντας στον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΡΤ 90,6 και την Δευτέρα απέστειλαν επιστολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού ζητώντας να συμπεριλάβουν και τις τουριστικές επιχειρήσεις στα εκτατά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττονται από τον κορονοϊό. Ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις σε εφορία, εξυπηρέτηση δανείων, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, υπάρχοντες διακανονισμοί που θα πρέπει να διασωθούν, αποπληρωμή επιταγών περιλαμβάνονται στα καυτά σημεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρήζουν βοηθείας.

Ιδιαίτερα επίσης τονίσθηκε η ανάγκη να στηριχθεί το εποχιακό προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων που δεν προλάβαν να προσληφθούν για την φετινή τουριστική περίοδο και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Φυσικά το ΣΕΕΜΠ στηρίζει απόλυτα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια και ατομική υγειά ως προτεραιότητα όλων.

Ακολουθεί η επιστολή με τα αιτήματα του Σωματείου αναλυτικά:

Επιστολή ΔΣ του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ) Email: info@seemp.gr Ρόδος, 16-3-2020 Προς:

1. Υπουργό Οικονομικών,

Χρήστο Σταϊκούρα

2. Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη

3. Υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα

4. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση

Κοινοποίηση: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυριακού Μητσοτάκη

2. Βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη

Μίκα Ιατρίδη

Γιάννη Παππά

Νεκτάριο Σαντορινιό

Θέμα: Μέτρα αντιμετώπισης συνεπειών του κορονοϊού στις τουριστικές επιχειρήσεις

Αξιότιμη κύριοι Υπουργοί,

Το σωματείο μας περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης. Στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ως τουριστικές και γι’ αυτό λειτουργούν από Μάρτιο έως και τέλος Οκτωβρίου. Σε άλλες δε περιοχές του νησιού η τουριστική περίοδος είναι ακόμα μικρότερη. Τους τελευταίους μήνες είχαμε τους καλύτερους οιωνούς για την τουριστική περίοδο του 2020. Ήδη από τον μήνα που διανύουμε ήταν προγραμματισμένες αρκετές προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο νησί μας. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα άλλαξαν. Οι κρουαζιέρες ακυρώθηκαν και τα καταλύματα έκλεισαν έως τέλος Απριλίου και φυσικά αν όλα πάνε καλά. Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι εμείς προερχόμενοι από ένα χειμώνα (περίοδο χωρίς έσοδα) δεν πρόκειται να έχουμε έσοδα το λιγότερο πριν το τέλος Μαΐου.

Φυσικά και δίνεται προτεραιότητα στην δημόσια και ατομική υγεία. Τα μέτρα που έχουν παρθεί στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και το πέρασμα του από την χώρα μας με τις λιγότερο δυνατές απώλειες και φυσικά μας βρίσκουν απολύτως συμφώνους. Σας στηρίζουμε απόλυτα.

Όμως οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε μας οδηγούν να σας ζητήσουμε την λήψη μέτρων και για τις δίκες μας επιχειρήσεις που επίσης πλήττονται ως παράπλευρη απώλεια της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις σε εφορία, εξυπηρέτηση δανείων, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, είτε αφορούν τρέχοντες λογαριασμούς είτε παλαιότερους που βρίσκονται σε διακανονισμό, πρέπει να παγώσουν και η αποπληρωμή τους να τοποθετηθεί είτε μεταγενέστερα της λήξης της πανδημίας, όταν θα έχει αρχίσει η οικονομία μας να επανακάμπτει είτε να μπουν σε δόσεις που όμως η αποπληρωμή τους θα ξεκινά από Ιούνιο και έπειτα.

Οι ήδη υπάρχοντες διακανονισμοί επίσης θα πρέπει να διασωθούν προς κάθε φορέα.

Η αποπληρωμή επιταγών που τοποθετούνται χρονικά από Απρίλιο έως και Ιούνιο για να μην πούμε και Ιούλιο θα πρέπει επίσης να μετατεθεί από μέσα Ιουλίου και μετά.

Η κάλυψη όλων αυτών των αναγκών μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας για μας. Σύντομα δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε βασικές καθημερινές ανάγκες. Πολλοί από εμάς ήδη δεν μπορούν. Χρειαζόμαστε προστασία

Είμαστε σίγουροι ότι οι προτάσεις μας καλύπτουν ανάγκες όλων των τουριστικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. Βοηθήστε μας ώστε να αντέξουν οι οικογένειες μας την περίοδο της καραντίνας και να μπορέσουμε να επανακινήσουμε τις επιχειρήσεις μας όσο τον δυνατόν συντομότερα μόλις μας δώσετε την εντολή μετά την λήξη της πανδημίας.

Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Το προσωπικό μας, οι άνθρωποι που εργάζονται εποχιακά για μας επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Μάρτιο συνήθως γίνονται οι προσλήψεις. Έχουν ήδη λάβει το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται. Πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε εμείς; Θα πρέπει ίσως να πάρουν κάποιο πρόσθετο επίδομα μέχρι να μπορέσουμε να τους επαναπροσλάβουμε. Για μας είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και οικονομικά και ψυχολογικά γιατί πάνω από όλα είναι συνεργάτες μας.

Ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα και όσο το δυνατό πιο ανώδυνα για όλο τον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι όταν όλα τελειώσουν να βάλουμε τα δυνατά μας για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και της

ελληνικής οικονομίας. Όμως χρειαζόμαστε βοήθεια. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας τις δικές μας.

Ευχόμαστε υπομονή, κουράγιο και υγεία σε όλους σας.

Ελπιζουμε στην βοήθεια σας.

Με εκτίμηση

ΔΣ ΣΕΕΜΠ Ρόδου

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις