Αρχική Νέα Ελλάδας Επίδομα τέκνων: Οι δικαιούχοι που θα πάρουν σήμερα την έκτακτη ενίσχυση – Η επόμενη πληρωμή

Επίδομα τέκνων: Οι δικαιούχοι που θα πάρουν σήμερα την έκτακτη ενίσχυση – Η επόμενη πληρωμή

από 12nisospress
323 προβολές

Μόνο όσοι δικαιούνται το επίδομα τέκνων Α21, οι οποίοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως και τις 11 Μαρτίου και ήδη πήραν την α’ δόση, θα είναι οι «τυχεροί» που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σήμερα το απόγευμα την έκτακτη ενίσχυση, την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». Το ποσό το οποίο θα εισπράξουν οι δικαιούχοι της «επιταγής» αντιστοιχεί σε επίδομα 1,5 μήνα. Αλλά και όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν την αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας… δεν χάνονται.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, όσοι καθυστέρησαν και έχασαν την προθεσμία που είχε τεθεί μέχρι το α΄10ήμερο του Μάρτη, αν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είτε τώρα που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, είτε σε επόμενη χρονική περίοδο, μαζί με τις δόσεις που τους αναλογούν θα λάβουν και την έκτακτη ενίσχυση.

Με άλλα λόγια, οποιοδήποτε διάστημα έως και τον Ιανουάριο του 2023 κάνουν αίτηση για επίδομα τέκνων Α21 «κατοχυρώνουν » και την έκτακτη ενίσχυση. Μόνον που όπως είναι λογικό θα τους καταβληθεί σε επόμενη φάση μαζί με την τακτική πληρωμή τους.

Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΑ για την έκτακτη ενίσχυση

Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΑ έχει εκδώσει και σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση για την έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων στην οποία και αναφέρει: «Ως προς το Επίδομα Παιδιού, η εξαγγελθείσα προσαύξηση καταβάλλεται σε όσους δικαιούχους έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος για το έτος 2022, δλδ. στις 31 Μαρτίου 2022.

επίδομα- ανατροφή παιδιού

Αντίστοιχη προσαύξηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους του επιδόματος μετά την έγκριση της αίτησής τους και πάντως οποτεδήποτε έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023 αυτή υποβληθεί και εγκριθεί».

Έτσι, το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι η αίτηση όπως την κάνουν κάθε χρόνο για την πληρωμή του τακτικού τους επιδόματος.

Όσοι λοιπόν το πράξουν «αυτόματα» χρίζονται και δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποιήθηκε εκ νέου και όσοι έχασαν την προηγούμενη προθεσμία έχουν δικαίωμα να κάνουν τώρα αίτηση και να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί, το οποίο εξαρτάται από τα εισοδήματά τους και τον αριθμό των τέκνων.

Όπως ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – είναι ενεργή προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε.

Πού υποβάλλεται η αίτηση για Α21 και πότε είναι η επόμενη πληρωμή

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνει έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί.

Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.

Η επόμενη πληρωμή του επιδόματος και άρα και της έκτακτης ενίσχυσης για όσους υποβάλλουν αίτηση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου.

Επιταγή ακρίβειας

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:

  • Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
  • Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
  • Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το ελάχιστο επίδομα των 28 ευρώ για 1 παιδί το λαμβάνουν ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα που κυμαίνεται από 17.501 ευρώ ως και 26.250 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

  • Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
  • Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις