Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Έντονη αντιπαράθεση (πάλι) στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Έντονη αντιπαράθεση (πάλι) στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

53 προβολές

Πολιτική αντιπαράθεση με αιχμές εκατέρωθεν, ακόμα και… αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, μεταξύ του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, τέως Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, δεν έλειψαν και από την προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, με αφορμή διαδικαστικό θέμα εκτός ημερησίας διάταξης που έφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, η συζήτηση κατέληξε στα 11 σχολικά κτήρια και τα 2 κλειστά γυμναστήρια που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, κάτι που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία.

Στην τοποθέτησή του, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος, ζήτησε να του πουν τι έκαναν λάθος στη δική του θητεία με την επιθετική, όπως είπε, κριτική που δέχθηκαν στην αρχή της παρούσας θητείας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος, θέλησε να απαντήσει στον κ. Χατζηδιάκο αν ήταν άδικη η κριτική που του έκαναν και σε κάποια στιγμή ανέφερε ότι από την αρχή της δικής του θητείας, από την αίθουσα του δ.σ. πέρασαν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και η σημερινή κυβέρνηση.

Εξέφρασε, λοιπόν, το παράπονό του ότι δεν τον επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρουσία του εδώ στον εορτασμό της 7ης Μαρτίου, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να σεβαστεί τον Δήμο της Ρόδου και να έρθει να συναντήσει τον Δήμαρχο, ώστε να έχει μία ενημέρωση και από εκείνον.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ο Δήμαρχος θέλησε να πει ότι «αρκετά πράγματα έγιναν, κανείς δεν το αμφισβητεί» και αναφέρθηκε στην κριτική που κάνει ο κ. Χατζηδιάκος στη Δημοτική Αρχή για τα ΣΔΙΤ.

Είπε, λοιπόν, ότι για τα σχολεία τους παρέδωσε αποφάσεις υπογεγραμμένες, δεν τους παρέδωσε όμως την ικανότητα να γνωρίζουν το λεγόμενο «μένος του Θεού», εννοώντας την πανδημία.

«Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κάνουμε αυτό το οποίο μπορούμε με βάση τις συνθήκες», διαβεβαίωσε ο κ. Καμπουράκης.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, θέλησε να απαντήσει στους υπαλλήλους του Δήμου (σ.σ. ο Σύλλογός τους κατέθεσε προσφυγή κατά του διαγωνισμού για τα LED) και εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη αναφέροντας ότι η σύμβαση για τον οδοφωτισμό έγινε τον Ιανουάριο του 2019. Σε κάθε περίπτωση-συνέχισε-παρέλαβαν αρκετά πράγματα, αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών ανθρώπων που υπηρέτησαν στον Δήμο.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η κριτική που έκαναν προεκλογικά ότι τα ΣΔΙΤ δεν συμφέρουν είχε να κάνει  με το ετήσιο κόστος τους και συμπλήρωσε ότι τα ΣΔΙΤ, όταν παρέλαβαν το 2019 δεν ήταν η χρονική στιγμή γιατί δεν συνέφερε τη Ρόδο αυτό το μοντέλο.

Και κλείνοντας είπε ο Δήμαρχος: «Ο τρόπος που η Δημοτική Αρχή χειρίζεται σήμερα την ανάγκη, το δικαίωμα του πολίτη για καλύτερη παιδεία και την υποχρέωση που έχουμε εμείς στον Ροδίτη να του δώσουμε σχολεία καλύτερα, αίθουσες και υποδομές καλύτερες και νέα σχολεία που έχει ανάγκη, εμένα με κάνουν υπερήφανο για τους ανθρώπους που σήμερα διοικούν τον Δήμο…».

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι δεν θέλει αναγνώριση για τα ΣΔΙΤ, ωστόσο ανέφερε ότι τα ενέταξαν τον Οκτώβριο του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εξαίρεση σε νησιώτικο χώρο και ασκώντας πολλή πίεση.

Επίσης, τόνισε ότι ειδικά τα σχολικά ΣΔΙΤ δεν τα πληρώνει ο Δήμος και ανέφερε ότι, αυτά, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει  από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 ενώ αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση που είδε σχετικά με τα 11 σχολικά κτίρια και τα 2 κλειστά γυμναστήρια και είπε χαρακτηριστικά «λίγη τσίπα χρειάζεται»!

Είπε, ακόμη, ότι μιλάει με τον γνωστό αρχιτέκτονα κ. Στρατηγέα, ο οποίος από την 1η Σεπτεμβρίου ερχόταν στη Ρόδο για το έργο αυτό και ζήτησε συνάντηση με τον Δήμαρχο και τον κάλεσαν τελευταία στιγμή εκτός Δημαρχιακού Μεγάρου.

Και είπε στη συνέχεια ότι δεν ήταν τα επιτόκια που τους ενοχλούσαν αλλά έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ξεχαστεί στον κόσμο ότι τον αγώνα για τα ΣΔΙΤ τον έκανε μόνος του ο Χατζηδιάκος.

Είπε, ακόμη, ότι το κλειστό Αρχαγγέλου θα γίνει με τα ΣΔΙΤ γιατί θα πληρωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειαζόταν τα 3 εκατ. ευρώ.

Απάντησε επίσης για τον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι έμεινε μόλις δύο ώρες στη Ρόδο και προς τιμήν του ο Περιφερειάρχης τον κάλεσε για δύο λεπτά, του ζήτησαν συγγνώμη γιατί έπρεπε να μεταβεί σε δύο χωριά και στη συνέχεια θα αναχωρούσε, κάτι που κατανόησε ο κ. Χατζημάρκος.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αντιπαραβάλει ότι όταν ο ίδιος ήταν Δήμαρχος και μας επισκέφθηκε ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης  Σαμαράς και τιμήθηκε, δεν είχε μεταβεί στην τότε Περιφέρεια «γιατί ήταν ο Μαχαιρίδης με τον Χατζηδιάκο».

Αλλά και όταν ήρθε ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 6 Μαρτίου του 2018, πήγε μόνο στο Μέγαρο της Περιφέρειας, αλλά ο ίδιος ως Δήμαρχος μετέβη εκεί για να του δώσει συμβολικά δώρα.

Είπε, ακόμη, ότι ήρθε και το 2019 και ούτε καν ειδοποιήθηκε ο Δήμος ότι σπίτι του, στο κλειστό της Καλλιθέας, είχε έρθει και αναγκάστηκε να μπει… από τα πλάγια για να τον χαιρετίσει και να του δώσει δώρο.

«Κάποιοι άλλοι δεν τους άφησαν», είπε με νόημα ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας: «Αυτοί είστε, μέχρι εκεί μπορείτε».

Μετά τα παραπάνω, ο Δήμαρχος πήρε εκ νέου τον λόγο για ν’ απαντήσει και επεσήμανε, καταρχάς, ότι για το κλειστό γυμναστήριο Αρχαγγέλου το ετήσιο αντίτιμο του ΣΔΙΤ πληρώνεται από το Υπουργείο Αθλητισμού και όχι Παιδείας. «Περσινά ξινά σταφύλια», είπε ο κ. Καμπουράκης για τα προηγούμενα έτη λέγοντας ότι ο ίδιος μιλάει για το 2022.

Μάλιστα, για τα περί «τσίπας» είπε ότι για να δει κάποιος αν έχει τσίπα, το πιο κοντινό πράγμα που έχει να δει είναι τον εαυτό του στον καθρέφτη και ο ίδιος είναι εξαιρετικά υπερήφανος βλέποντάς τον.

Στη συνέχεια, συνοψίζοντας ο Δήμαρχος, μιλώντας για τη Ρόδο σήμερα, έκανε λόγο για «κατάντια» την οποία παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία ούτε κρύβεται ούτε μασκαρεύεται με φτιασίδια.

«Η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε προεκλογική εκστρατεία κάνει ούτε έχει μετατρέψει το δ.σ. της Ρόδου σε εκλογική αρένα και μάλιστα εκλογών εκτός δ.σ.», είπε εννοώντας τις βουλευτικές εκλογές.  

Και είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος: «Η Ρόδος, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ανάγκη από κοκορομαχίες απ’ αυτές που κάποιοι χαίρονται ακόμα και όταν ισχυρίζονται ότι, αναγκαστικά, η μοίρα τους αναγκάζει να μπουν σε αψιμαχίες.

Η Ρόδος, αυτή τη στιγμή, έχει ανάγκη έργου και το έργο αυτό δεν είναι τέτοιο που να τεκμηριώνει την υποχρέωσή μας να απολογηθούμε. Το έργο που γίνεται καθημερινά, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού είναι τέτοιο που τουλάχιστον μας δίνει τη χαρά να είμαστε περήφανοι ότι προσφέρουμε και προσπαθούμε». 

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρη Κρητικό, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σορωνή λέγοντας ότι θα πρέπει να μας ταρακουνήσει λίγο και να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Αφού ευχαρίστησε όλους που προσέτρεξαν, είπε δεν είχαμε εναέρια μέσα και τόνισε ότι εμείς στη Ρόδο δεν απαιτούμε αλλά παρακαλούμε το Αθηνοκεντρικό Κράτος και θα έπρεπε να είμαστε πιο απαιτητικοί.

Είπε, λοιπόν, επειδή εδώ υπάρχει ελικόπτερο του στρατού και αν είχαμε δοχείο για το νερό θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ανέφερε, ακόμη,  ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη οργάνωση και θύμισε το σχέδιο δράσης καταστολής πυρκαγιών  Δήμου Καμείρου που εκπονήθηκε το 2008 ζητώντας να επικαιροποιηθεί.

Η πρότασή τους είναι, επίσης, να απαγορευθεί η καύση των ξύλων αυθαίρετα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να υποχρεούται ο πολίτης να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές.

Τοποθετούμενος, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, θύμισε την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την 1η Αυγούστου του 2021 και τη μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων που είχε γίνει η οποία ήταν επαρκέστατη για το μεγάλο κακό που πάθαμε.

Κάλεσε, ακόμη, τον κ. Κρητικό να είναι μαζί με τη Δημοτική Αρχή στον σχεδιασμό όσων μπορούν να κάνουν με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και του Δήμου και της χώρας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καμπουράκης, έδωσε και μία απάντηση στα όσα είχε πει προηγουμένως ο κ. Χατζηδιάκος για τη συνάντησή του με τον κ. Στρατηγέα, τονίζοντας ότι δεν τον είδε σε ξενοδοχείο αλλά στο γραφείο του στο Δημαρχείο και δεν τον καθυστέρησε.

Τόνισε, ακόμη, ότι η πραγματικότητα είναι ότι οι συζητήσεις γίνονται στο τραπέζι στο φως της μέρας, στους χώρους που οφείλει ο Δήμαρχος της Ρόδου να συναντά τους συνεργάτες του.

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις