Αρχική Νέα Κόσμου Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο Κάρολος στον Σούνακ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο Κάρολος στον Σούνακ

από 12nisospress
118 προβολές

«Ο ηττημένος του Σεπτεμβρίου, νικητής του Οκτωβρίου».  Μ’ αυτή τη φράση περιγράφουν τα Βρετανικά ταμπλόιντ, το μεγάλο στοίχημα της διακυβέρνησης της Βρετανίας από τον Ρίσι Σούνακ που θα γίνει από σήμερα κάτοικος της Νταουνίνγκ Στριτ 10.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον,  θα γίνει δεκτός σήμερα το μεσημέρι από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η παραιτηθείσα από την πρωθυπουργία Λιζ Τρας, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία περίπου στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο, για να υποβάλει και τυπικά την παραίτηση της.

Ακολούθως, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Ρίσι Σούνακ για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αναθέτοντας του την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη συνέχεια στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 και θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός γύρω στις 11.30  (σ.σ. 13.30 ώρα Ελλάδας).

Η μεγάλη ευκαιρία του Σούνακ

Η εποχή Σούνακ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει από σήμερα 25 Οκτωβρίου και ο 42χρονος πολιτικός γνωρίζει πως αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που θα έχει για να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα όσα οφείλει.

Ο ουσιαστικά άνευ αντιπάλου νικητής στη μάχη της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις, αφού η Πένι Μόρντον παραιτήθηκε μη συγκεντρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό υποστηρικτών της υποψηφιότητας της, ο Ρίσι Σούνακ, αναλαμβάνει τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου και καλείται να βρει σε σύντομο χρόνο τις απαιτούμενες  λύσεις προκειμένου να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό και το οικονομικό αδιέξοδο.

Η “καυτή πατάτα” της Οικονομίας

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο 57ος κατά σειρά πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς στις 31 του  Οκτωβρίου θα πρέπει να παρουσιαστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Η Βρετανία βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με μια εκρηκτική οικονομική κατάσταση, που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά και έχει πλήξει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών και με τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενα κόστη στην αγορά,  ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας του πληθωρισμού που έχει πλέον ξεπεράσει το 10%.  Κατανοητό γίνεται δε, πως τα ευάλωτα νοικοκυριά πιέζουν για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης και τα συνδικάτα απειλούν με απεργίες διαρκείας.

Συνεπώς περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για τον νέο -πολυεκατομμυριούχο- πρωθυπουργό. Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως η Βρετανία ζει και με την απειλή της ενεργειακής επάρκειας άρα με τον κίνδυνο ενός ενεργειακού μπλακάουτ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο Ρίσι Σούνακ  έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον, ανέβασε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ΄60, υποσχέθηκε πειθαρχία και εφάρμοσε περικοπή εξόδων. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού καλοκαιριού των Συντηρητικών , είχε κατακρίνει την Λιζ Τρας που προέβλεπε στον σχεδιασμό της την περικοπή φόρων, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα τους μειώσει μονάχα εάν ο πληθωρισμός τεθεί ξανά υπό έλεγχο. Πλέον, η «καυτή πατάτα» των οικονομικών περνάει στα χέρια του…

Στις προκλήσεις που θα βρει μπροστά του από την επόμενη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, συγκαταλέγονται η εξωτερική πολιτική με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό όπου όλοι περιμένουν να μάθουν τι θα κάνει καθώς επίσης και το ζήτημα του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που απαιτεί λύση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Η επανασύνδεση – επανένωση των Τόρις

Μια ακόμη μεγάλη παγίδα, που καλείται να ξεπεράσει ο  57ος πρωθυπουργός της χώρας, είναι η επανασύνδεση – επανένωση των Τόρις. Ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που θα πρέπει να επιλύσει, καθώς οι εσωκομματικές διαμάχες και οι έντονες διαφωνίες είναι ακόμη νωπές. Ο Σούνακ, έγινε μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ο τρίτος ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία χωρίς να έχει εκλεγεί ούτε από τους βουλευτές του, ούτε από τα μέλη του κόμματος αλλά –κυρίως- ούτε από τον Βρετανικό λαό.

Κατά συνέπεια πέρα από την εσωκομματική αντιπολίτευση που δεδομένα θα αντιμετωπίσει, -βλέπε Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας, Πένι Μόρντον κ.α.- θα έχει απέναντι τους και τους Εργατικούς, που έχουν πλέον ένα ακόμη πάτημα για να επαναδιατυπώσουν με πιο ηχηρούς τόνους το διαρκές αίτημά τους για εκλογές. Οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οπότε το τάιμινγκ για την προσφυγή στις κάλπες είναι το καταλληλότερο.

Πλέον, ο Ινδουιστής στο θρήσκευμα και πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, θα πρέπει να επιβιώσει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όντας ένας –ακόμη- πρωθυπουργός που δεν ψηφίστηκε από τον Βρετανικό λαό.

Ο «πρωθυπουργός σε αναμονή», όπως τον ονόμασαν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης από  τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα γίνει επισήμως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου  μετά την εντολή που θα λάβει από τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Αν θα παραμείνει ένοικος της Νταουνινγκ Στριτ 10, ολοκληρώνοντας την κυβερνητική θητεία των Τόρις  μέχρι την ημερομηνία των εκλογών,  είναι κάτι που δεν το γνωρίζει κανείς…

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις