Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΑστυπάλαια Είμαστε απροστάτευτοι υποστηρίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου

Είμαστε απροστάτευτοι υποστηρίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου

από 12nisospress
327 προβολές

Έντονη ανησυχία δημιουργεί σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι κάτοικοι των μικρών νησιών, εκφράζουν πράγματι την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα νσιά που κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Τα νησιά μας, τα μικρά νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα αυτά τα οποία βρίσκονται μακριά από το κέντρο  έχουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου Κορωνοϊού, επειδή δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής ειδική πρόνοια για αυτά.

Άμεσα μέτρα που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ληφθούν είναι:
1. Προμήθεια ειδικών στολών στο ιατρικό προσωπικό.

2. Αποστολή στειλεών για λήψη δειγμάτων από πιθανούς ασθενείς.

3. Να δοθούν οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνονται τα δείγματα από το ιατρικό προσωπικό το οποίο δεν είναι πάντα ειδικευμένο.

4. Τα συλλεγόμενα δείγματα πρέπει να μπορούν να συντηρηθούν και να αποστέλλονται ταχύτατα (αυθημερόν) στα πιστοποιημένα εργαστήρια.

5. Να συσταθεί άμεσα ένα δίκτυο μεταφοράς ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων με στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία θα πρέπει να παραμένουν σε καθορισμένα σημεία ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα όλα τα νησιά.

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία ανταπόκρισης από το στρατό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ιδιωτικά ελικόπτερα ή ακόμα και τα μικρά αεροπλάνα των εταιρειών που εξυπηρετούν ήδη τα νησιά μας.

6. Να ελεγχθεί η μετακίνηση επιβατών προς τα νησιά μας, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο μαζικής μετακίνησης ανθρώπων που πιθανόν να είναι φορείς με οδυνηρά αποτελέσματα για τους μόνιμους κατοίκους.

Η μετακινηση να γίνεται μόνο και κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας ή για όσους επιβάλλεται για να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες.

Οι αφικνούμενοι καλό θα είναι να παραμένουν σε οικειοθελή παραμονή στο σπίτι τους για το προβλεπόμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω υποδεικνυόμενα μέτρα σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός σχεδίου που ήδη εκπονεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. ν. Αιγαίου.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας
Νικόλαος Κομηνέας».

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΣΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ
Κραυγή αγωνίας μέσω του Ρ/Σ “SKY” εξέπεμψαν οι δήμαρχοι Χάλκης και Κάσου κύριοι Άγγελος Φραγκάκης και Μιχάλης Ερωτόκριτος αντίστοιχα, αφού δεν έχουν καμία ενημέρωση στα μικρά νησιά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης ενδεχόμενου κρούσματος κορωνοϊού.

«Είμαστε στο έλεος του Θεού στις μικρές κοινωνίες. Είμαστε κυριολεκτικά στο σκοτάδι στα μικρά νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερωτόκριτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Φραγκάκη, ο οποίος τόνισε ότι όχι μόνο δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος μετακίνησης του ασθενή προς κάποιο Νοσοκομείο, αλλά και ο γιατρός που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας, δεν είναι υποχρεωμένος να δει το περιστατικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση μέσω του σταθμού, να αποφεύγει ο κόσμος να ταξιδεύει άσκοπα προς Χάλκη, αφού το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν για… διακοπές (!) το νησί περί τα 30 άτομα, οι 15 εκ των οποίων ήταν φοιτητές και οι υπόλοιποι οικογένειες που διατηρούν σπίτια εκεί! Ο κ. Φραγκάκης μάλιστα ζητά να σταματήσουν για 15 μέρες τα δρομολόγια που εκτελούνται από Ρόδο και Κάμειρο Σκάλα προς Χάλκη, από τα ημερόπλοια.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το υγειονομικό προσωπικό στο νησί σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, αλλά δεν έχουμε λάβει οδηγίες. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα, και για το λόγο αυτό ενημερώνουμε συνεχώς τους συμπολίτες μας να μένουν στα σπίτια τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κάσου.

Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του μετέφερε ο Δήμαρχος της Χάλκης στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Στην ολιγόλεπτη επικοινωνία που είχε μαζί του ο κ. Φραγκάκης, ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις υπάρχουσες, ελλιπείς δομές υγείας του νησιού, για τον πληθυσμό, αλλά και για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι καθώς στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι.

 

ΠΗΓΗ : www.rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις