Αρχική Νέα Ελλάδας DW: Ελλάδα – «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες“»

DW: Ελλάδα – «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες“»

από 12nisospress
281 προβολές

«Η Ελλάδα διασφαλίζει σημαντικά έσοδα από την πώληση αδειών πραμονής σε πολίτες εκτός ΕΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν Κινέζοι», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND με τίτλο «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες”: Αγοράστε ένα ακίνητο και σας χαρίζουμε την βίζα για τη ζώνη Σένγκεν».

Η ιστοσελίδα του RND παρατηρεί: «Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται για ένα ακίνητο στην Αθήνα ή σε ένα από τα ελληνικά νησιά, αλλά και για τη “χρυσή βίζα”, την άδεια παραμονής που μπορούν να αποκτήσουν αγοράζοντας ένα ακίνητο. Όποιος επενδύει τουλάχιστον 500.000 ευρώ δικαιούται βίζα.

Χώρες-μέλη της ΕΕ χορηγούν βίζες σε επενδυτές ακινήτων από τρίτες χώρες, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Το μειονέκτημα: η ζήτηση ανεβάζει τις τιμές, καθιστώντας τα διαμερίσματα σε πολλές περιοχές απλησίαστα για τους ντόπιους.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες σε επενδυτές ακινήτων με δική τους πρωτοβουλία. Όχι όμως η Ελλάδα, η οποία καταγράφει εκτόξευση της ζήτησης:Το 2023 η κυβέρνηση χορήγησε 4.231 άδειες παραμονής σε αγοραστές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ. Πέρσι οι επενδυτές διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2022.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί ωστόσο να παραβλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να λάβει “μέτρα για την προστασία της ντόπιας αγοράς”. Για παράδειγμα, το ελάχιστο ποσό για επενδύσεις στην Αθήνα και σε ιδιαίτερα περιζήτητα νησιά πρόκειται να αυξηθεί από 500.000 σε 800.000 ευρώ. Σε περιοχές όπου σήμερα η τιμή εισόδου είναι 250.000 ευρώ, συζητείται η αύξησή της στις 400.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στα ακίνητα στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία τιμής. Παράλληλα εξετάζεται η απαγόρευση ή ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων για ακίνητα που αγοράστηκαν με αντάλλαγμα τη Χρυσή Βίζα».

Πηγή DW

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις