Αρχική Νέα Ελλάδας Δημόσιο –ΔΕΚΟ: Πώς θα απεργούν οι υπάλληλοι – Τι θα αλλάξει στον συνδικαλιστικό νόμο

Δημόσιο –ΔΕΚΟ: Πώς θα απεργούν οι υπάλληλοι – Τι θα αλλάξει στον συνδικαλιστικό νόμο

205 προβολές

Επτά αλλαγές θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη του νέου νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στόχος της διάταξης αυτής όπως θα αναφέρεται και στο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να παραδώσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της απεργίας και να αποφεύγεται το αναγκαστικό μέτρο των επιτάξεων. Αναλυτικά, οι επτά αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο θα προβλέπουν τα εξής:

1.Θα υπάρξει ειδική μέριμνα όπως ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και το συνόλου των πολιτών. Προκειμένου να αποφευχθεί η επίταξη, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφάλειας για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.

2. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων θα υπάρχουν ποινές ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.

3. Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυση τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.

4. Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή υποβολή της μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

5. Για την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα, η 24ώρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων .

6. Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

7. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει σωματείο –συνδικαλιστική οργάνωση διαδικτυακό τοπίο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις