Αρχική Νέα Δωδεκανήσου ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ : ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΑ ΝΙΚΕΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ : ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΑ ΝΙΚΕΙΑ

από 12nisospress
363 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ

ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΑ ΝΙΚΕΙΑ

Η Νίσυρος είναι ένα νησί με έντονη θρησκευτική ιστορία και παρουσία. Οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια του νησιού παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ναός της Αγίας Τριάδας στα Νικειά. Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία της περιοχής, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Σήμερα είναι κηρυγμένο μνημείο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό  14214/214/10-3-1951, ΦΕΓΔΔ 63/10-5-1951 Υπουργική απόφαση και προστατεύεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η Αγία Τριάδα είναι κατάγραφη εσωτερικά με σημαντικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Ο ναός βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια του οικισμού των Νικιών στην απότομη κατωφέρεια που χαρακτηρίζει την περιοχή αυτή, νότια του σημερινού νεκροταφείου και είναι εν μέρει χωμένος στο έδαφος. Η πρόσβαση γίνεται από λιθόστρωτο μονοπάτι, φτάνοντας στα νότια του ναού και με την κατάβαση έξι σκαλοπατιών, συναντάς την χαμηλή σε ύψος είσοδο στη δυτική πλευρά.

Για την κατασκευή του μνημείου χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ελαφρώς κατεργασμένες πέτρες, τοποθετημένες με το ισόδομο σύστημα στην καμάρα και με το ψευδοïσόδομο στη βόρεια, δυτική και ανατολική πλευρά. Ο νότιος τοίχος είναι κτισμένος επάνω σε εμφανή βράχο λαξευμένο εσωτερικά και φυσικό εξωτερικά. Μεγάλοι λίθοι στη βάση της τοιχοποιίας πιθανώς να ανήκουν σε παρακείμενο παλαιότερο μνημείο.

Οι εργασίες αποκατάστασης στον Ναό Αγίας Τριάδας που έχουν εκτελεστεί σύμφωνα με βάση της μελέτης της εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είναι:

1. Απομάκρυνση σαθρών κονιαμάτων από τις λιθοδομές στο εξωτερικό του ναού και εν συνεχεία καθαρισμός των αρμών. 2. Συμπλήρωση της λιθοδομής σε όλα τα σημεία αποδιοργάνωσης. 3. Πραγματοποίηση λιθοσυρραφών. 4. Ενίσχυση της λιθοδομής με έκχυση ενεμάτων από υδραυλική άσβεστο, ρευστοποιητή και νερό. 5.Διάνοιξη φραγμένου φεγγίτη στη δυτική όψη για καλύτερο αερισμό του χώρου. 6. Διευθέτηση ομβρίων υδάτων προκειμένου να απομακρυνθούν από το μνημείο. Ανοίχτηκε αυλάκι στη νότια και ανατολική πλευρά του ναού, προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα και να τοποθετηθούν καθ’ ύψος κροκάλες, διάτρητος σωλήνας, χαλίκι και χώμα  για να οδηγηθούν τα νερά προς τη δυτική πλευρά μακριά από το ναό .

Στο ναό έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν εργασίες αποκατάστασης κατά καιρούς μόνο με πρωτοβουλία συλλόγων και κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα του ωρομίσθιου τότε φύλακα αρχαιοτήτων του νησιού Γ.Σακελλαρίδη, γινόταν επάλειψη της οροφής με ελαστομερές υλικό για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα υγρασίας.

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις