Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΚάλυμνος ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Καλύμνου: Η ΑΝΕΚ και το “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ” λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς τις εκλογές.

ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Καλύμνου: Η ΑΝΕΚ και το “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ” λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς τις εκλογές.

από 12nisospress
372 προβολές

Από τη ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Καλύμνου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου με τίτλο:” Η ΑΝΕΚ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το παραθέτουμε παρακάτω ως έχει:

30/3/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΝΕΚ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Θλιβερή και μίζερη η προσπάθεια των Τοπικών Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να εργαλειοποιήσουν τις κακές εξελίξεις στην ΑΝΕ Καλύμνου σχετικά με το Νήσος Κάλυμνος.

Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πού θα έπρεπε να στρέφονται τα βέλη και πού ανήκουν οι ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του ατυχήματος του Νήσος Κάλυμνος,  που οδήγησε τελικά στην έκπτωση της Εταιρίας από τα επιδοτούμενα δρομολόγια, δεν ντρέπονται να εργαλειοποιούν το σοβαρό αυτό πρόβλημα για την Κάλυμνο , στο βωμό της αποκόμισης εκλογικών οφελών.

Για την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας και μόνο και όχι για τους «γνωρίζοντες» , παραθέτουμε ένα ιστορικό των ενεργειών του Υπουργείου Ναυτιλίας και των προσπαθειών να κρατηθεί η Εταιρία στον «αφρό».

Το Νήσος Κάλυμνος εκτελούσε επιδοτούμενα δρομολόγια στις γραμμές Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Πάτμος ,Αρκιοί, Αγαθονήσι , Πυθαγόρειο Σάμου και επιστροφή και Κάλυμνος ,Αστυπάλαια και επιστροφή , με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας ισχύος έως και την 28 /2/2023.

Ωστόσο το πλοίο σταμάτησε να εξυπηρετεί τις ως άνω γραμμές την 29/11/2022 κατόπιν περιστατικού πρόσκρουσης και εισροής υδάτων σε βραχώδη αβαθή στη θαλάσσια περιοχή της Τελένδου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συγκοινωνιακό κενό στα νησιά που εξυπηρετούσε.

Από τα ανωτέρω προέκυπτε τόσο αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων της ΑΝΕ Καλύμνου για την κάλυψη των γραμμών έως 28/2/2023, όπου είχε ενεργές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, όσο και για την περίοδο από 1/3/2023 και εντεύθεν όπου είχε ήδη καταστεί προσωρινός μειοδότης του νέου διαγωνισμού για τη νέα περίοδο ( 1/3/2023 – 31/10/2023 ).

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε από την εν λόγω Εταιρία την 1/12/2022 να ενημερώσει για τον τρόπο που προτίθετο να καλύψει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, καθώς και εν συνεχεία της ζήτησε , αφού δεν είχε προβεί σε αντικατάσταση του Νήσος Κάλυμνος με άλλο πλοίο, να προσκομίσει πιστοποιητικό ασφαλείας σε ισχύ έως και την 5/1/2023. Η ΑΝΕ Καλύμνου δεν τήρησε την ως άνω τεθείσα προθεσμία ωστόσο το υπουργείο δεν προέβη άμεσα στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων , δίνοντας  περαιτέρω  πίστωση χρόνου για τυχόν εφοδιασμό του πλοίου με το απαιτούμενο από την προκήρυξη πιστοποιητικό.

Μετά την 28 /2 / 2023 , το Υπουργείο δεν μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις ως προς τις συμβάσεις της προηγούμενης δρομολογιακής περιόδου γιατί αυτές είχαν πλέον λήξει.

Στη συνέχεια το Υπουργείο έδωσε εκ νέου πίστωση χρόνου στην Εταιρία μήπως και τελικά εφοδιαστεί με το απαιτούμενο δικαιολογητικό και μπορέσει  το πλοίο να καλύψει τη γραμμή για τη νέα περίοδο από ( 1/3/2023 ) .Έχοντας υπόψη την αδυναμία της εταιρίας να εκδώσει το πιστοποιητικό ασφαλείας, το υπουργείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και παράλληλα να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάθε ενδιαφερόμενο πλοιοκτήτη για την κάλυψη των επίμαχων δρομολογίων, υποβάλλοντας προσφορές μέχρι και την 13/3/2023 , στην οποία εκδηλώθηκε μεν ενδιαφέρον από την εταιρία ΑΝΕ Καλύμνου, χωρίς όμως να υποβληθούν τα απαιτούμενα στην πρόσκληση δικαιολογητικά.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρία ΑΝΕ Καλύμνου δεν κηρύχτηκε έκπτωτη για την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων των γραμμών στις οποίες είχε συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έως την 28/2/2023, ενώ για την περίοδο από 1/3/2023 κηρύχθηκε έκπτωτη ως προς τη συμμετοχή της στον επίμαχο διαγωνισμό, χωρίς να της επιβληθεί προσωρινός αποκλεισμός από το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4413/2016, ο οποίος θα μπορούσε να επιβληθεί σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο κεφάλαιο Χ της προκήρυξης.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ουδέποτε έκλεισε την πόρτα στην ΑΝΕ Καλύμνου όπως και σε καμία άλλη Ναυτιλιακή Εταιρία. Στέκεται πλάι στα νησιά και τους κατοίκους τους και εργάζεται για την ουσιαστική αναβάθμιση της κάθε γραμμής. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το πνεύμα του νέου διαγωνισμού, όπου με το αυξημένο του μίσθωμα διασφαλίζεται η ταχύτερη σύνδεση των νησιών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας των ναυτικών, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με παρελθοντικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε και για τις προσπάθειες που καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε ως ΔΗΜ.Τ.Ο ώστε , το όποιο νέο πλοίο δρομολογηθεί να έχει αφετηρία και τερματισμό το λιμάνι της Καλύμνου και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΑΝΕΚ και η συνεχιζόμενη προσφορά της στην Κάλυμνο και τα γύρω νησιά.

Αντί να ακολουθείτε λοιπόν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, καλό θα ήταν να συστρατευθούμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και διάσωσης της Εταιρίας.  Δεν ωφελούν ούτε οι πατριωτικές κορώνες , ούτε οι ύβρεις προς τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία καλώς ή κακώς πάντα θα έχουμε ανάγκη.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι η αυτοκριτική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΠΗΓΗ:kalymnos-news.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις