Διεθνώς… ρεζίλι έγινε και πάλι το αεροδρόμιο της Ρόδου λόγω της έλλειψης γιατρού, καθώς ένα ακόμα περιστατικό υγείας με επιβάτη αεροπλάνου έδειξε τα κενά του κρατικού μηχανισμού που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Το πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο αρκετά νωρίς με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, λόγω του έκτακτου περιστατικού που σημειώθηκε προχτές με τουρίστα από το Ισραήλ και ανέδειξε η «ΡΟΔΙΑΚΗ».
Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα διεθνές αεροδρόμιο όπως αυτό της Ρόδου, μέσω του οποίου διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες, να μην υπάρχει σε μόνιμη βάση γιατρός, και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές επειδή η αρμοδιότητα γίνεται… μπαλάκι και κανένας δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα. Όπως και να έχουν τα πράγματα, επιβάλλεται στο αεροδρόμιο της Ρόδου να υπάρχει γιατρός και πρέπει άμεσα να ασκηθούν πιέσεις για την εξεύρεση λύσης, καθώς ενώ έχει επισημανθεί πολλές φορές η τραγική αυτή κατάσταση μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά, παραμένει το θέμα σε στασιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το πρωί στο αεροδρόμιο Ρόδου σήμανε συναγερμός όταν αεροπλάνο της ισραηλινής εταιρείας “ISRAIR”, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με προορισμό τη Ρώμη, εξέπεμψε σήμα έκτακτης ανάγκης και ζήτησε να προσγειωθεί στο «Διαγόρας», καθώς επιβάτης του αεροπλάνου παρουσίασε ξαφνική ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη) και ο πιλότος έκρινε απαραίτητο να σταματήσει την πτήση και να προσγειωθεί στη Ρόδο ώστε να παρασχεθεί στον επιβάτη ιατρική βοήθεια.
Όπως αποδεικνύεται, ένα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να συντονιστεί και να βρει λύση, επειδή καθένας από τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία του αεροδρομίου λέει ότι δεν είναι δική του η ευθύνη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ μέσα στο 2024 κλήθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου πάνω από 60 φορές, στις περισσότερες από αυτές για περιστατικά που δεν ήταν βαριάς μορφής και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτόπου χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι επισκέπτες δεν ήθελαν καν να μπουν στο ασθενοφόρο για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Το συμπέρασμα είναι ότι ένα ασθενοφόρο πολύτιμο για το νησί απασχολείται, ακόμα και για ώρες, σε περιστατικό του αεροδρομίου που δεν είναι σοβαρό και δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιο τροχαίο ατύχημα που μπορεί να συμβεί την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να απειλείται η ανθρώπινη ζωή. Αν υπήρχε ο γιατρός δεν θα συνέβαινε αυτό.
Πέρσι διακινήθηκαν μέσω του «Διαγόρας» 6.921.000 επιβάτες, αριθμός τεράστιος για τα δεδομένα ενός αεροδρομίου, αλλά δυστυχώς κάποιοι επικαλούνται τις συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες για διακίνηση άνω των 7 εκατομμυρίων πρέπει να υπάρχει εκεί γιατρός. Θα πρέπει λοιπόν για μερικές χιλιάδες ακόμα επιβάτες να περιμένουμε να συμπληρωθεί το νούμερο, κινδυνεύοντας να χαθούν ανθρώπινες ζωές; Πρόκειται για αστείες δικαιολογίες και μόνο!
Και δεν θα πρέπει να υπερηφανευόμαστε μόνο για τα νούμερα και τις επιδόσεις μας στον τουρισμό με τα ρεκόρ που καταρρίπτουμε, αλλά να ενδιαφερθούμε και για τις ανθρώπινες ζωές που ίσως χαθούν εξαιτίας αυτού του παραλογισμού που επικρατεί σήμερα στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, σε κοινή τους δήλωση-παρέμβαση, εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Ρόδου ένωσαν τις φωνές τους, απευθύνοντας ισχυρό και ξεκάθαρο αίτημα σε κάθε αρμόδιο για τη στελέχωση του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
«Αντιλαμβάνεστε ότι τα περιστατικά τα οποία χρήζουν ιατρικής βοήθειας δεν είναι μηδενικά ούτε σπάνια. Η απουσία μόνιμου ιατρού και η καθυστέρηση χορήγησης πρώτων βοηθειών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές εκατομμυρίων επιβατών και υπαλλήλων και υπονομεύει τη λειτουργία του Αερολιμένα και την εικόνα του προορισμού. Έχει καταγραφεί πλήθος περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, για τα οποία απαιτήθηκε η άμεση παρέμβαση ιατρού, και σε ορισμένες περιπτώσεις η απουσία του απέβη μοιραία για τη ζωή συνανθρώπων μας.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση 52χρονης επιβάτιδας από τη Νορβηγία, η οποία έχασε τη ζωή της λίγα λεπτά μετά την άφιξή της, στις 21 Μαΐου 2023», ανέφεραν οι φορείς της Ρόδου ζητώντας την άμεση στελέχωση του ιατρείου με μόνιμο ιατρό για την άμεση παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε έκτακτα περιστατικά, εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου.
Από τότε, ούτε γιατρό είδαμε ούτε φυσικά και κανένα ενδιαφέρον…
ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr