Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 6.000 Δωδεκανησίων στο διαδίκτυο

Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 6.000 Δωδεκανησίων στο διαδίκτυο

από 12nisospress
248 προβολές
Διαφημίσεις

Ομαδοποιημένη διαρροή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων για τουλάχιστον 6.000 κατοίκους της Ρόδου και της Κω οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για 4.428 χρήστες από τη Ρόδο και τουλάχιστον 1.500 από το νησί της Κω. Στις λίστες αυτές που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν οι χάκερς, περιλαμβάνονται τα κινητά τους τηλέφωνα, τα ονόματα και τα επίθετά τους καθώς επίσης και άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα τα οποία έχουν σχέση με την οικογενειακή ή προσωπική τους κατάσταση καθώς επίσης την περιοχή όπου διαμένουν ή εργάζονται.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές του μήνα, άγνωστος εισβολέας κατάφερε να κλέψει προσωπικά δεδομένα – αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες- από 533 εκατομμύρια χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, περίπου 65.000 είναι στη χώρα μας.

Από το 2012, ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας στο διαδίκτυο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στoν γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πως σε περίπτωση εισβολέα, η λειτουργία που διαθέτει η Facebook με την οποία δίνει την επιλογή στους χρήστες εάν και εφόσον το επιθυμούν να συμπληρώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου προκειμένου να συνδεθούν οι επαφές τους με την πλατφόρμα και να βρουν με τον τρόπο αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα προφίλ των φίλων τους – θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, όμως, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν φαίνεται να πήρε στα σοβαρά το εν λόγω ζήτημα. Πρόσφατα, μάλιστα, σύμφωνα με το “BusinessInsider”, αποκαλύφθηκε πως οι ανησυχίες δεκάδων ειδικών και ερευνητών σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο επιβεβαιώθηκαν. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2019, άγνωστος εισβολέας κατάφερε να κλέψει προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα, αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες από 533 εκατομμύρια χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι τα εν λόγω δεδομένα διέρρευσαν στο διαδίκτυο.
Αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών που προσφέρει η Facebook θέτουν σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα των χρηστών της ενώ συγχρόνως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αξιολογεί τη σοβαρότητα των απειλών για τα τέτοιου είδους ζητήματα.

Από την πλευρά της, η εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει πως μόλις έγινε αντιληπτή η κακόβουλη δραστηριότητα το 2019, προχώρησε σε σημαντικές διορθώσεις και αλλαγές του λογισμικού της για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζο Όζμπορν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τα χρόνια, συνεργαστήκαμε με την κοινότητα ασφαλείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και τη λήψη μέτρων που θα προστατεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ιδιωτική ζωή των χρηστών μας, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανη και μικρή θα είναι η απειλή. Καμία εταιρεία, ωστόσο δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως το κίνδυνο, αλλά μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

Οι εισβολείς θα μπορούσαν, σημείωσαν οι ερευνητές, να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο βιβλίο επαφών με υποθετικούς αριθμούς και στη συνέχεια να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα των πραγματικών ανθρώπων με τους οποίους αυτοί οι αριθμοί θα τύχαινε να αντιστοιχούν.

ΠΗΓΗ : rodiaki.gr

Διαφημίσεις

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις