Αρχική Νέα Λέρου Χρήστος Καρπαθάκης : Αγαπημένη μου Λέρος

Χρήστος Καρπαθάκης : Αγαπημένη μου Λέρος

806 προβολές

Αγαπημενη μου Λέρος

Σκέψεις ενός ανησυχου Λεριού….

Όσο όμορφη είσαι, άλλο τόσο πονεμένη είσαι…Αγαπήθηκες σαν χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στα άκρα της Ιωνίας….Πόνεσες από την φρίκη των κατακτητών που τα προηγούμενα (..και τα σημερινά…)χρόνια σύλησαν πάνω στα χώματα σου…

Το υπέροχο νησί της Αρτέμιδος αλλά και της Παναγιάς του Κάστρου κατακτήθηκε από τους Τούρκους ,τους Φασίστες Ιταλούς ,τους Ναζί Γερμανούς ,τους «φιλέλληνες» Άγγλους και «τους Έλληνες» που απλά διαιώνισαν την κατακτητική πολιτική των προηγουμένων…
Η Ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα ήρθε μαζί με τα δεινά της Μητέρας από τον εμφύλιο…Ονόμασε τις ιταλικές πολεμικές μηχανές σε ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (?? Προάγγελος του τι θα ακολουθούσε…).Αφού έδιωξε στην Αμερική,Αυστραλία,Γερμανία κα κάθε τι δημιουργικό και αξιόλογο ,εφερε τις περιβόητες Βασιλικές Σχολές. Σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατώνα έβαλε ταμπέλα <<Βασιλικές τεχνικές -σχολές Βασίλισσας Φρειδερίκης>> δηλ κάτι αντίστοιχο με την ταμπέλα <Η εργασία ελευθερωνει>.Μάζεψε όσα ανταρτόπαιδα δεν πρόλαβαν να φύγουν στην Ανατολική Ευρώπη και τα έκλεισε στο ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟ της Λέρου.Εχουν γραφεί πολλά και υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για την σκληρή όμως πραγματικότητα… Ήταν στρατόπεδο σωφρονισμού της διαφορετικότητας…των παιδιών της Αριστερας…των παιδιών των ηττημένων…Άριστοι (??)παπάδες κήρυτταν το ευαγγέλιο (sic)..Αργότερα ήρθαν κι άλλα παιδιά…ποινικοί κρατούμενοι, άπορα ελληνόπουλα, παιδιά απροστάτευτα….Υπήρξαν υμνητές της κατάστασης .Ατυχώς γι αυτούς υπάρχει το Ψήφισμα του ΟΗΕ για το τι συνέβαινε επιτέλους. Το Άγιο ίδρυμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης μέχρι και αγοραπωλησίες βρεφών εκανε….Το άθλιο καθεστώς για να τα καταφέρει διόρισε διευθυντή σχολών έναν (Μετανοήσαντα??) πρώην Κομμουνιστή…. Φ1(Το παιδομάζωμα-του Δημήτρη Σέρβου – Σύγχρονη εποχή-ΙΣΒΝ 960-224-878-5)

Δεν χόρτασε από αυτή την ωμοφαγία συνειδήσεων η εθνοκεντρική Ελλάδα μας….Μας δώρισε και την Αποικία των Ψυχασθενών για να έχουμε ανάπτυξη και εργασια…Ξεφόρτωσαν στο νησί μας ότι ανεπίδεκτο ιάσεως υπήρχε σ όλη την Ελλάδα… Οσοι δεν είχαν επισκεπτήριο τους τελευταίους 12 μήνες και ήταν άποροι-φορτώθηκαν με ένα ταμπελακι σε αρματαγωγά του πολεμικού Ναυτικού (Πολλά «αμπελάκια» χάθηκαν…αλλά μπερδεύτηκαν….άλλα ….)-Εξακόσιες ψυχές αλλού πήγαιναν και τελικά ξεφορτώθηκαν στη Λέρο. Αργότερα έγιναν 2.500 ψυχές χωρίς προοπτική. Προσλήφθηκαν πολλοί μετά από επιλογή που βασικό κριτήριο ήταν να μην έχουν σχέση αυτοί ή οι συγγενείς τους μέχρι όγδοο (??)βαθμό με την Αριστερά (Όσους βέβαια είχαν μείνει και δεν ξενιτεύτηκαν…).Δυόμισι χιλιάδες ψυχές με έναν αυτοεξορισμένο Κομμουνιστή Ψυχίατρο τον αείμνηστο Μπακλέζο και τον κ.Φωκά και .λίγους –αγροτικούς γιατρούς κυρίως ….Έτσι ορθώθηκαν το 11ο περίπτερο με τους σχετικά δύσκολους ασθενείς και το 16ο η κορύφωση της αλλοτρίωσης της διαφορετικότητας-«οι χεζαδες…οι γυμνοί…οι κοπροφάγοι…»Ήρωες όσοι Φύλακες-καθαριστές άντεξαν …Μαρτύριο…..Η Λέρος σήκωσε το φορτίο αυτό (που δεν της ανήκε –ούτε διεκδίκησε) αγόγγυστα. Δεν είχε δυνατότητα επιλογής….

Μετονόμασε τον «τρελό» σε « ασθενώ »και προσπάθησε στο μέτρο του εφικτού να προσφέρει λίγη ζεστασιά στον ασθενή… (Ιστοσελίδα του ΚΟΙΣΠΕ και το βιβλίο του Μεγαλοοικονου-Λουκα «Λερος ….»

Η μεγάλη μας  Μάνα όμως ποτέ δεν ξέχασε ότι στο νησί μας υπήρχε η προίκα που μας άφησαν οι Φασίστες Ιταλοί …Έτσι δημιούργησαν τα στρατόπεδα Πολιτικών εξόριστων στο Λακκί και στο Παρθένι.4.500 εξόριστοι βρέθηκαν στη Λέρο.

Εργάτες ,συγγραφείς, πολιτικοί, ποιητές ζωγράφοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Δημοκράτες πολιτικοί…η Δημοκρατία στα Κάγκελα…..Ξανά Σιωπή στην Ελλάδα …..Η Ελλαδίτσα μας πάντα μάς πρόσεχε….

Κάποια στιγμή έκλεισαν οι παιδουπόλεις…κ’αποιοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί χάνονταν θέσεις εργασίας και έσοδα…..

Κάποια στιγμή έκλεισαν τα στρατόπεδα των εξόριστων… κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί χάνονταν θέσεις εργασίας και έσοδα…..
Και ήρθε η ώρα της Ντροπής της Λερου…Το ψυχιατρείο της Λέρου δεν ήταν το χειρότερο της Μεγάλης Ευρώπης μας…Όμως η αποκάλυψη του προκάλεσε σάλος.

Επρεπε να σκεπαστεί.

Έφτιαξαν Νόμους, χορήγησαν σημαντικότατα κεφάλαια, ήρθαν άνθρωποι –Γιατροί-φοιτητές από πολλά μερη….Πίστεψαν στο όνειρο της αποασυλοποίησης και αγωνίστηκαν γι αυτό…Ηρθαν σχολές σκέψης και Πανεπιστήμια από Ιταλία,Ελλάδα,Ολλανδία,Δανία ,….Πολλοι πίστεψαν και έδωσαν και την ψυχή τους. Κάποιοι δεν άντεξαν την πίεση. Κάποιοι έμειναν…Κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι γιατροί κκ Μαγελοοικονόμου και Λουκάς διαπίστωσαν ότι πολλοί (Ευρωπαϊκή κοινότητα και ελληνική κυβέρνηση) ήθελαν απλά το σουλούπωμα της Λέρου και όχι την πραγματική αποασυλοποίηση.

Εντιμα κατέγραψαν τα συμπεράσματα τους και τα δημοσίευσαν κατά καιρούς στα<< Ψυχιατρικά τετράδια>> και πρόσφατα σε ένα τόμο με τίτλο «Λέρος-Μια ζωντανή Αμφισβήτηση της κλασικής Ψυχιατρικής» 2016 Εκδόσεις ΑΓΡΑ ISBN 978-960-505-237-9 που βρήκα και δανείστηκα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου.(7/2021)

Ένα κατ εξοχήν επιστημονικό εργαλείο.

Ομως παράλληλα είναι γραμμένο στην απλή Ελληνική γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τον απλό-μέσο αναγνώστη σαν εμένα.Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί από κάθε Λεριό που θέλει να γνωρίσει τους αγώνες και τις αγωνίες των ανθρώπων που πάλεψαν και κατάφεραν κάποιοι ασθενείς του 16ου περίπτερου να ζουν σήμερα ανάμεσα μας σαν (σχεδόν) ισότιμοι συνδημότες μας και να απολαμβάνουν( έστω και μερικώς) την ελευθερία τους. Φ1

Όμως η Μεγάλη μας νέα Μητέρα ,η Ευρώπη των Λαών με την σύμφωνη γνώμη των Ελληναράδων βουλευτών μας, σκεφθηκε ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν τα ιταλικά προικιά μας….Ετσι φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΝΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ…Επι χρόνια μας γαλούχησαν πολύ σωστά, με τα νάματα της φιλοξενίας,της συμπαράστασης στους αναξιοπαθούντες,στα θύματα των πολέμων,των διωγμών,των διώξεων…..Μάλιστα για να μας βοηθήσουν στην λήψη των αποφάσεων μας, μας χάρισαν λίγα παλιά ελικόπτερα, αεροπλάνα και μετά μας πούλησαν πανάκριβα συμβόλαια συντήρησης τους….μας στρίμωξαν αγοράσαμε και μερικά σύγχρονα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη με πανάκριβους εξοπλισμούς …ίσως και κάποια βάση σε κάποιο νησί ..Ταυτόχρονα βομβάρδιζαν την μισή Ασία και την καρδιά της Ευρώπης …Κύματα μεταναστών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους…..

Πιστή λοιπόν στις ουμανιστικές ιδέες της ,τώρα που βλέπει τα αδιέξοδα της φτιάχνει νεα Κέντρα Φιλοξενίας των Διαφορετικών….

Προς το παρόν θα βάλει την ταμπέλα <<κλειστό hot spot-κέντρο φιλοξενίας με αδιαπέραστους τοίχους>>.

Το κυτάζεις από το Λακκί και τρομάζεις με το μέγεθος του….Πολλοί σιωπήσαμε ολο αυτό τον καιρό .Σχεδόν όλοι χειροκροτήσαμε τους Ιταλούς ελευθερωτές το 1912. Ξαναχειροκροτήσαμε στην Ενσωμάτωση 1947. Ξαναχειροκροτήσαμε στα εγκαίνια των Παιδουπόλεων, της Αποικίας Ψυχασθενών. Παγώσαμε αλλά κάποιοι χειροκρότησαν την Χούντα….Υποθέτω ότι αν γίνουν και τα εγκαίνια στο hot spot πολλοί θα τρέχουν πίσω από τους σωτήρες μας Υπουργούς, Γραμματείς και Φαρισαίους για να γίνουμε αρεστοί στο σύστημα. ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ???? Κάποιες προσλήψεις ,κάποιες αναθέσεις καθαριότητας –διατροφής……σήμερα κυρίως Λεριών Με πολλή λύπη προσπαθώ να φανταστώ τι θα γίνει αυτό το κτίριο όταν κάποια στιγμή εκλείψουν οι πρόσφυγες….

Τρομάζω στην σκέψη ότι από εδώ και πέρα δεν θα είμαστε κυρίαρχοι στον τόπο μας και η ανύπαρκτη φωνή των 4 Ελλήνων βουλευτών –δημάρχων-περιφερειαρχών-συμβούλων της όποιας Ελλάδας μας θα είναι ανίκανη να ανατρέψει τις αποφάσεις της Γερμανόφιλης νέας Μητέρας μας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση-Ευρώπη των Λαών…..

Μια κακή-πολύ κακή σκέψη λέει ότι το πιθανότερο είναι να γίνει το Ευρωπαϊκό Γκουντανάμο των διαφορετικών…..των αντιφρονούντων…των πιο επικίνδυνων Ψυχασθενών της Ευρώπης που δεν θα έχουν επισκεπτήριο και θα αποτελούν κίνδυνο για τις πολιτισμένες πολιτείες της Ευρώπης των Λαών….. Ξέρω ότι τώρα πια ίσως να είναι αργά….Όμως το παράδειγμα της προσπάθειας αποασυλοποίησης της Λέρου απέδειξε ότι δεν υπάρχει «το αδύνατο της αλλαγης».

Εστω και αν του κόψανε πολύ γρήγορα τα φτερά……

Γραφτηκε 29,09,2021 –

Λέρος Χρήστος Καρπαθάκης

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις