Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Χριστοφής Κορωναίος : Μήνυμα για την 7η Μαρτίου

Χριστοφής Κορωναίος : Μήνυμα για την 7η Μαρτίου

214 προβολές

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ 73η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

Σήμερα τιμούμε μια ιστορική για τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα μας μέρα. Γιορτάζουμε την 73η επέτειο της της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου και της ενσωμάτωσης της με την Ελλάδα.

Ο λαός της Δωδεκανήσου μετά από 640 χρόνια κατοχής διατήρησε την Ελληνική γλώσσα, την θρησκεία του και τα ήθη και έθιμα του. Όλοι οι κατακτητές ήρθαν και έφυγαν χωρίς να καταφέρουν να αλλάξουν το ελληνικό φρόνημα των Δωδεκανησίων. Πέρασαν η ιπποτική κυριαρχία (1309-1522), η τουρκοκρατία (1522-1912), η Ιταλική τυραννία (1912-1943), η Γερμανική βαρβαρότητα (1943-1945), η Αγγλική κυριαρχία (1945-1947) και δεν πτόησαν το φρόνημα των Δωδεκανησίων που όλους αυτούς τους αιώνες αγωνίστηκε κατά της ξένης καταπίεσης, επιδιώκοντας την απελευθέρωση και την Ένωση με την Ελλάδα. Ο διακαής αυτός πόθος έγινε πραγματικότητα στις 2 Φεβρουαρίου 1947, με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης στο Παρίσι. Στο άρθρο 14 αναφέρεται: Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Στις 22 Οκτωβρίου 1947 επικυρώνεται η Συνθήκη Ελλάδας-Ιταλίας και στις 28 του ίδιου μήνα γίνεται η προσάρτηση και η Δωδεκάνησος αποτελεί, πλέον, ελληνικό έδαφος.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 7/9.1.1948 δημοσιεύεται ο Νόμος 518/48 «περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα», ο οποίος στην πρώτη παράγραφο του μόνου άρθρου αναφέρει: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος,Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947».

Στις 7 Μαρτίου 1948, με την παρουσία του επίσημου Ελληνικού Κράτους, επισφραγίζεται σε επίσημη τελετή η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Ήταν η ημέρα της δικαίωση των αγώνων και της ανταμοιβής των θυσιών του Δωδεκανησιακού λαού.

 

Σήμερα εμείς οι Δωδεκανήσιοι με περηφάνεια τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας που με το αίμα τους πότισαν τη γή των νησιών μας. Σήμερα στη περίοδο της παγκοσμιοποίησης που ζούμε οι αγώνες των προγόνων μας Δωδεκανησίων  μας εμπνέουν και μας διδάσκουν.

Το τελευταίο διάστημα η γείτονας μας Τουρκία χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ανθρώπινη δυστυχία και απειλεί ξανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι. Μια Ευρώπη όμως όχι κοιτίδας πολιτισμού και δημοκρατίας αλλά συνονθύλευμα τεχνοκρατών και πολιτικών χωρίς όραμα, ανήμπορη να λύσει το μεγάλο θέμα της μετακίνησης πληθυσμών που οι ίδιοι μαζί με την Αμερική και τη Ρωσία προκάλεσαν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, ταλαίπωροι, κυνηγημένοι, γέροι και νέοι, μανάδες με παιδιά, σύρθηκαν από το καθεστώς του Σουλτάνου στα σύνορα του Έβρου και στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τα νησιά μας και τους τάσσει για άλλη μια φορά, όπως το 2015, ανοιχτά σύνορα με την Ευρώπη. Δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά μας να μετατραπούν σε κλειστά φρούρια, φυλακές ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες θέλουν να πάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν την υποχρέωση να τους δεχθούν. Δεν επιτρέπουμε στα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία με άρμα την εθνικοφροσύνη να δηλητηριάσουν τις ψυχές μας.

 

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισύρου

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις