Αρχική Νέα Κόσμου Αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν ναυάγιο 2.200 ετών – “Χάθηκαν σημαντικές επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες”

Αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν ναυάγιο 2.200 ετών – “Χάθηκαν σημαντικές επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες”

112 προβολές

Αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν το ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των Καννών, πριν από 2.200 χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το οποίο ξεκίνησε «κατεπείγουσα επιχείρηση διάσωσης» των αρχαίων αντικειμένων.

Η λεηλασία αποκαλύφθηκε όταν έγιναν οι πρώτες καταδύσεις για την εξερεύνηση αυτού του πλοίου που ήταν γεμάτο με ελληνορωμαϊκούς αμφορείς κρασιού, του 2ου π.Χ. αιώνα.

«Πολλοί αμφορείς δυστυχώς είχαν ήδη απομακρυνθεί παρανόμως» από το ναυάγιο «Fort Royal 1», που κείτεται στα βόρεια του νησιού Σεντ Μαργκερίτ, εξήγησε η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Drassm) του υπουργείου. «Τα καλοδιατηρημένα ναυάγια αυτής της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια. Για αυτό ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία να μελετηθούν ταυτόχρονα το ξύλινο σκαρί και το φορτίο του», πρόσθεσε.

 

 

Λόγω αυτής της «οργανωμένης λεηλασίας» χάθηκαν πιθανότατα σημαντικές επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι δράστες δεν περιορίζονται να πάρουν αντικείμενα, συνήθως για να τα προωθήσουν στην αγορά, αλλά «καταστρέφουν τους χώρους και καθιστούν δύσκολη, έως αδύνατη», τη μελέτη τους, τόνισε το υπουργείο.

Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται πλέον η ναυσιπλοΐα και η αγκυροβόληση και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Η Drassm σημείωσε ότι έχει κινητοποιήσει διάφορα μέσα «για να σώσει τον χώρο» που θα μπορούσε «να αποκαλύψει ένα μέρος της θαλάσσιας ιστορίας της ελληνιστικής περιόδου».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις