Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΑγαθονήσι Απάντηση των Δημάρχων Λέρου Πάτμου Λειψών και Αγαθονησίου για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό των 5 νησιών

Απάντηση των Δημάρχων Λέρου Πάτμου Λειψών και Αγαθονησίου για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό των 5 νησιών

245 προβολές

Οι 4 από τους πέντε Δήμους που μετέχουν στον Αναπτυξιακό Οργανισμό των πέντε νησιών, Καλύμνου, Λέρου Πάτμου Λειψών και Αγαθονησίου, σε σχέση με τα όσα καταλογίζει η παράταξη του Γιάννη Γαλουζή στη σημερινή Δημοτική Αρχή, πως απεμπόλησε τα συμφέροντα της Καλύμνου, με την επιλογή της έδρας στη Λέρο, απέστειλαν σήμερα δ.τ.

Στο κοινό κείμενο των 4 Δημάρχων, γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαριστεί το γεγονός πως  «Η Πεντάνησος»,  «δεν έχει καμία σχέση με το δίκτυο διαδημοτικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχει και το Συμβούλιο της Ευρώπης»,  στο οποίο συμμετείχε και η Τήλος και είχε επιλεγεί τότε η Κάλυμνος ως έδρα, ακριβώς για τον λόγο ότι βρίσκονταν στο ενδιάμεσο λόγω απόστασης.

Όσον αφορά την επιλογή της έδρας του Οργανισμού στη Λέρο, που σύμφωνα με τον Γ. Γαλουζή αποτελεί “υποβάθμιση” της Καλύμνου και επιπλέον στέρηση του νησιού από τυχόν θέσεις εργασίας, οι 4 Δήμαρχοι στο κοινό δ.τ. αναφέρουν πως στον Οργανισμό «Πεντάνησος», ως έδρα επιλέχτηκε από κοινού να είναι η Λέρος, για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί  είναι το μόνο νησί που έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και

Δεύτερον, γιατί βρίσκεται στη μέση απόσταση μεταξύ τους.

Παράλληλα οι Δήμαρχοι των παραπάνω νησιών,  ξεκαθαρίζουν πως στο μετοχικό αυτό σχήμα, (βέβαια την κατανομή των μετοχών ανά δήμο δεν την αναφέρει το δ.τ. ούτε όμως είναι γνωστή) δεν υπάρχουν «ηγεμονικές και πλειοψηφικές αντιλήψεις» από κανέναν αλλά στόχος είναι η ισότιμη συμμετοχή κάθε Δήμου με μόνο σκοπό την προώθηση λύσεων στα κοινά προβλήματα των πέντε νησιών που μετέχουν στον Οργανισμό.

Απομένει ο Δήμαρχος να προβεί με τη σειρά του σε δημόσιες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας το μετοχικό καθεστώς του Οργανισμούτην μορφή της συμμετοχής των νησιών σ’ αυτόν και κυρίως τον ρόλο της Καλύμνου στα πλαίσια της λειτουργίας του.

Ακολουθεί το δ.τ. που υπογράφεται από τους Δημάρχους Λέρου Πάτμου Λειψών και Αγαθονησίου:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χωρίς τη διάθεση να εμπλακούμε στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής του κυρίου Διακομιχάλη και της παράταξης του τέως Δημάρχου κυρίου Γ. Γαλουζή στην Κάλυμνο, αναφορικά με την έδρα του Αναπτυξιακού Οργανισμού, εμείς οι Δήμαρχοι των νησιών Λέρου Πάτμου Λειψών και Αγαθονησίου, αφού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μαζί και με την Κάλυμνο αξιοποιώντας ένα εργαλείο που πρόσφατα θέσπισε η Κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Τ.Α., έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

1ον) Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός των πέντε νησιών μας, είναι μετοχική εταιρεία και δεν έχει καμία σχέση με το δίκτυο διαδημοτικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχει και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τότε συμφωνήσαμε να έχει έδρα την Κάλυμνο, λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι είναι στη μέση απόσταση των νησιών, αφού συμμετέχει και η Τήλος.

2ον) Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό έχει επιλεγεί η έδρα να είναι η Λέρος, αφού είναι το μόνο από τα πέντε νησιά με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. και επειδή είναι στη μέση απόσταση μεταξύ των νησιών μας.

Σε κάθε περίπτωση η διαδημοτική συνεργασία πρέπει να ξεφύγει από τοπικισμούς και να λειτουργήσει ισότιμα για όλα τα νησιά με συγκεκριμένες στοχεύσεις, προκειμένου να λύνονται προβλήματα, που δυστυχώς ταλαιπωρούν τους κατοίκους των νησιών μας διαχρονικά.

Δεν είναι η έδρα αυτή που θα είναι ο καταλύτης στη σωστή λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού, αλλά η βούληση όλων μας να πορευθούμε από κοινού και χωρίς ηγεμονισμούς να αντιμετωπίζουμε την επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας.

Στο ξεκίνημα των συζητήσεων στις μεταξύ μας επαφές  για εμάς τους πέντε δημάρχους αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, άλλωστε και η ονομασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πεντάνησος» αυτό επιβεβαιώνει :

Ότι είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε λύσεις για τα πέντε νησιά στα κοινά μας προβλήματα, το ένα νησί να είναι δίπλα στο άλλο, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς τοπικισμούς και πατερναλιστική διάθεση από κανένα.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

  1. Λέρου

 

  1. Πάτμου

 

  1. Λειψών

 

  1. Αγαθονησίου

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις