Αρχική upro Απάντηση του Αντιδημάρχου Λέρου κ. Καστή σε δημοσίευμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεμέλαρου – Το ιστορικό των αντιπαραθέσεων

Απάντηση του Αντιδημάρχου Λέρου κ. Καστή σε δημοσίευμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεμέλαρου – Το ιστορικό των αντιπαραθέσεων

από 12nisospress
787 προβολές

Εδώ και ήμερες συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην δημοτική αρχή Λέρου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αφορμή για το νέο κύκλο αντιπαραθέσεων έδωσε το έγγραφο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη οπού ανακοίνωνε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου  κ. Χατζημάρκου θα γίνουν οι κλειστές δομές σε Λέρο και Κώ.

Το έγγραφο  : 

 Προς τον Δήμαρχο Κω (όμοιο είναι εκείνο προς τον Δήμαρχο Λέρου) αναφέρονται τα εξής:

«Θέμα:Λειτουρνία ΚΥΤ Κω – Μετατροπή σε Κλειστό Κέντρο
Αξιότιμε κ Δήμαρχε,
Σε συνέχεια και της από 17/3/2020 (ΑΠ 5869) επιστολής σας προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό, σας ενημερώνω ότι:
Παραμένουν εκτός των υπαρχόντων ΚΥΤ οι αφιχθέντες μετά την 1/3/2020, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωναϊού. Εντός των προσεχών ημερών θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για το δρομολόγιο των πλοίων.
Επίσης, στο πλαίσιο περιορισμού της διάδοσης του κορωναϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, θα υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ με διάρκεια ισχύος 30 ημέρες.
Η μετάβασή, όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

Οι ομάδες αυτών των ατόμων θα απαρτίζονται μόνο από ένα μέλος ανά οικογένεια. Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης. Θα προκριθεί όπου είναι εφικτή η τροφοδοσία των διαμενόντων με τηλεφωνικές παραγγελίες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό προσβολής από τη νόσο του κορονωϊού ατόμων που διαμένουν μέσα στα ΚΥΤ Έχουν ήδη ανασταλεί όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.
Επίσης, μετά το χθεσινό έγγραφο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, θα προχωρήσουμε άμεσα στην μετατροπή των ανοικτών δομών σε κλειστές δομές.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα, στόχος δικός μου είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.
Παράλληλα όμως είναι και θέμα επείγουσας προτεραιότητας η μετατροπή της δομής, παράλληλα με διαδικασίες συνεχούς αποσυμφόρησης και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας.
Παραμένω στην διάθεση σας,
Μετά τιμής,
Νότης Μηταράκης»

 Στο έγγραφο αυτό άμεση ήταν η απάντηση  του  Δήμου Λέρου που λέει: 

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, ο Δήμος Λέρου δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID19 σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (KYT) των νησιών, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που απαιτηθούν στο μέλλον πρόσθετες δράσεις.

Όμως το γεγονός αυτό ουδεμία σχέση έχει με τη δεδηλωμένη άρνηση του Δήμου μας, να αποδεχθεί τα κυβερνητικά σχέδια για εγκαθίδρυση κλειστών δομών σε νησιά, σε συνέχεια των ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της λαϊκής συνέλευσης επί του θέματος.

Όποιος θεωρεί ότι η πρόσφατη πανδημία έχει κάμψει το φρόνημα των κατοίκων της Λέρου σε σχέση με το ζήτημα αυτό, πλανάται πλάνην οικτράν. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η πρόσφατη de facto κατάρρευση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει στερήσει από την κυβέρνηση το τελευταίο πρόσχημα για να αποφεύγει την αποσυμφόρηση των νησιών.

Η δε συνεχιζόμενη προκλητική στάση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, ο οποίος επιλέγει να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου Λέρου, αντί να σέβεται τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, μόνο θλίψη προκαλεί. Ο ίδιος έχει επιλέξει να βαδίζει έναν πολύ μοναχικό δρόμο.

 

Η αντιπαράθεση συνεχίζει  λίγο αργότερα όταν στο δελτίο τύπου του δήμου Λέρου απαντά με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών της Περιφέρειας Ν. Αιγαιου κ. Θεμέλαρος   :

Aμεσα αφορμή της δημοσίευσης του κ. Θεμέλαρου,  με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Καστης  Δημήτρης : 

 

Αγαπητε Γιάννη,

Η Δημοτική Αρχή συμφωνεί μόνο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 σε πληθυσμό που διαμένει και είναι συνωστισμένος στο ΚΥΤ.

Αγαπητέ Γιάννη,

πολύ καλά τα έγραψαν …

Αλλά απέφυγαν εντέχνως να μας απαντήσουν:

Τι θα κάνετε με τους υπόλοιπους 3.500 Πρόσφυγες Μετανάστες που βρίσκονται συνωστισμένοι και εγκλωβισμένοι στα Λέπιδα;;;;

Και εφόσον έχετε τέτοια επιρροή και παρεμβαίνετε στη κυβέρνηση γιατι δεν παίρνετε και τους υπόλοιπους???

Βέβαια για αυτούς υπάρχει λύση από την Περιφέρεια:

Μια Φυλακή – Αποθήκη Ψυχών στη Λέρο και αποφεύγουμε κάθε συζήτηση για αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα.

Εύκολη και ανώδυνη λύση.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

《Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!》

#μπροστά

Υ.Γ.: “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λιγους όλο τον καιρό,αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.” – Αβραάμ Λίνκολν

Γιάννη και κάτι ακόμα, σχετικά με την επιρροή που διατείνεστε ότι έχετε προς την Κυβέρνηση , εκμεταλλευτείτε την. Τουλάχιστον την κρίσιμη αυτή στιγμή, για το καλό του νησιού μας.

Πότε θα αποσταλεί επαρκές υλικό στο ΚΘΛ για την προστασία του προσωπικού,ασθενών;;;; ( στολές,μάσκες, υλικά αντισηψίας,αντιδραστήρα κτλ σχετικά με τον Κορωνοιό).

Έχετε ακούσει κάτι σχετικά με τις ελλείψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού;;;

Μόνο με σοβαρότητα, συνεργασία και υπευθυνότητα μπορεί να προχωρήσει 《 μπροστά 》 ο τόπος αυτός..

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις