Αρχική Νέα Λέρου ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΥΤΥ) ΣΤΗ ΛΕΡΟ

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΥΤΥ) ΣΤΗ ΛΕΡΟ

284 προβολές

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων για την απαραίτητη ολοκλήρωση έργων διαχείρισης αποβλήτων όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της νήσου Λέρου, με εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η αναγκαιότητα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, υπήρξε λόγω της απειλής της δημόσιας υγείας, του κινδύνου απώλειας κοινοτικών κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό, καθώς και επειδή η ΕΕ επιβάλλει δυσβάσταχτα πρόστιμα προς τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο οποίος κήρυξε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για λόγους δημόσιας ωφέλειας και συγκεκριμένα για την υλοποίηση του έργου «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Δήμου Λέρου», συνολικού εμβαδού 56.057,89 τ.μ. του Δήμου Λέρου, όπως απεικονίζονται σε σχετική Τοπογραφική Μελέτη για την Κτηματογράφηση του Χ.Υ.Τ.Υ στον αντίστοιχο κτηματολογικό πίνακα στα πλαίσια της μελέτης Κτηματολογίου που αφορά το έργο.

Σε δηλώσεις του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη ο Δήμαρχος Λέρου ανέφερε τα εξής:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις απαλλοτριώσεις fast track, διότι από το 2011 που ανέλαβα το τιμόνι του Δήμου, παλεύω κυριολεκτικά με αυτό το έργο.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει αισίως στα μέσα περίπου του 2020, και πλέον μπορεί να γίνει κατανοητό από όλους, ότι έπρεπε να προβεί σε ενέργειες μέχρι και το Υπουργικό Συμβούλιο για την ταχύτερη αποπεράτωση του έργου!

Αυτό έγινε διότι εάν ακολουθείτο η συνήθης διαδικασία, τα έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ Λέρου δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα είτε να απενταχθεί από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, είτε ακόμη χειρότερα, η χρηματοδότηση που έχει καταβληθεί, να πρέπει να επιστραφεί, με τεράστια ζημία της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης η ταχεία ολοκλήρωση του έργου θα απαλλάξει τη χώρα από το ετήσιο – και προσβλητικό – πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση. Πλέον, με αυτήν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση κατασκευής του ΧΥΤΥ Λέρου και εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μανώλη Γραφάκο, καθώς και προς όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και φυσικά τον κ. Πρωθυπουργό».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις