Αρχική Νέα Ελλάδας Αντιδράσεις από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ στο Υπουργείο Μετανάστευσης – Κάλεσμα για κινητοποιήσεις – Να μην παραδίδονται οι παροχές φροντίδας Υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες σε ιδιώτες και Μ.Κ.Ο χωρίς δημόσιο έλεγχο – Τι ζητούν

Αντιδράσεις από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ στο Υπουργείο Μετανάστευσης – Κάλεσμα για κινητοποιήσεις – Να μην παραδίδονται οι παροχές φροντίδας Υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες σε ιδιώτες και Μ.Κ.Ο χωρίς δημόσιο έλεγχο – Τι ζητούν

από 12nisospress
302 προβολές

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τα μέλη του σωματείου εργαζομένων του ΕΟΔΥ στο Υπουργείο Μετανάστευσης  και Ασύλου , αντιδρώντας στο να παραδίδονται οι παροχές φροντίδας Υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες σε ιδιώτες και Μ.Κ.Ο, μακριά από κάθε δημόσιο έλεγχο και χωρίς το υπουργείο υγείας.

Μάλιστα καλούν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Μετανάστευσης την Τετάρτη 12/06/2024, ώρα 12:00

 

Ολη η ανακοίνωση : 

Όλες και όλοι στο Υπουργείο Μετανάστευσης!

Τετάρτη 12/06/2024, ώρα 12:00

Δε δεχόμαστε να παραδίδονται οι παροχές φροντίδας Υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες σε ιδιώτες και Μ.Κ.Ο, μακριά από κάθε δημόσιο έλεγχο και χωρίς το υπουργείο υγείας και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους ! Δε δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι και έρμαια στα χέρια ιδιωτών με ανελαστικούς όρους εργασίας και αβέβαιο εργασιακό μέλλον!

Έφτασε η ώρα που καλούμαστε για ακόμα μία φορά να παλέψουμε για τις δουλειές, τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας. Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των βραχυχρόνιων συμβάσεων εργασίας παρόλο που τόσα χρόνια καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ιδιαίτερα αντίξοα εργασιακά περιβάλλοντα.

Είμαστε συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που απασχολούμαστε μέσω του Προγράμματος Philos σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρέχοντας υπηρεσίες υγείας τόσο στον ντόπιο όσο και στον προσφυγικό πληθυσμό και, σε λίγο καιρό θα λήξουν οι συμβάσεις μας, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστια κενά στον τομέα της Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ως εργαζόμενοι στις δομές υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών έχουμε κληθεί εδώ και τόσα χρόνια να εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες εργασίας με έναν πολύ ιδιαίτερο πληθυσμό με πενιχρό εξοπλισμό και περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα και αναλώσιμα. Σε λίγο καιρό είναι εξαιρετικά πιθανό να περάσουμε στην ανεργία, καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει αναθέσει την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος  (Ιπποκράτης Ι), στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τον οποίο θα χρηματοδοτεί για να δώσει αυτός με με τη σειρά του το εν λόγω πρόγραμμα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών (που θα συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου χωρίς να είναι ξεκάθαρη η συμβολή τους) και στη συνέχεια αυτοί οι ιδιώτες θα προσλάβουν εργαζόμενους με τη διαδικασία της συνέντευξης χωρίς προκήρυξη με κριτήρια ΑΣΕΠ (όπως εφαρμόστηκε για την πρόσληψη του προσωπικού στο πρόγραμμα Philos 5 χρόνια πριν). Παρά τις προφορικές  διαβεβαιώσεις που έχουμε, γνωρίζουμε ότι τα λόγια είναι λόγια και κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα όπως σχεδιάστηκε –σίγουρα χωρίς τη γνώση των συνθηκών πεδίου και της ελληνικής πραγματικότητας- αποκλείει πολλές ειδικότητες, όπως συντονιστές, διοικητικούς, επισκέπτες υγείας, οδοντιάτρους, διασώστες, διερμηνείς αλλά και ειδικότητες ιατρών καταλήγοντας να απορρίπτει πάνω από το 60% του εναπομείναντος προσωπικού.

Παράλληλα, ως εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ παρόλο που εδώ και χρόνια καλύπτουμε οργανικές θέσεις εργασίας και είμαστε ενταγμένοι πλήρως σε όλες τις δραστηριότητες των νοσοκομείων δίνοντας καθημερινά μάχη για την δημόσια υγεία, σε όλα τα μέτωπα, χωρίς καν να βρισκόμαστε στο ίδιο μισθολογικό επίπεδο με το αντίστοιχο προσωπικό του Ε.Σ.Υ. θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς οι συμβάσεις μας θα λήξουν οριστικά χωρίς δυνατότητα  «κάποιας ευκαιρίας». Συνεχίζει να μην υπάρχει καμία μέριμνα για το μέλλον και το Υπουργείο Υγείας πετάει το «μπαλάκι» στους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχουν πράξει τα δέοντα και έχουν τα έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Ας αναλογιστούμε όμως τι επιπτώσεις θα έχει η παράδοση της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών σε Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εταιρείες δεν αποτελούν φιλόπτωχα ιδρύματα με αποτέλεσμα τα αυξημένα κόστη (υπερτιμολογήσεις κλπ), θα περάσουν σταδιακά  στο κράτος ή στους ανθρώπους αυτούς, ή θα αντισταθμιστούν με μειώσεις των μισθών των εργαζομένων -πάντα στο όνομα της βιωσιμότητας. Ας αναλογιστούμε επίσης τι επιπτώσεις θα έχουν τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα προκύψουν από τη λήξη των συμβάσεων τόσων ανθρώπων. Οι μονάδες υγείας θα είναι ακόμα πιο υποστελεχωμένες, θα υπάρχουν τεράστιες αναμονές στην πραγματοποίηση τακτικών ραντεβού, καθώς και ακόμα πιο πολύωρες αναμονές στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς… Μήπως και εδώ στόχος είναι η κάλυψη των κενών και θέσεων αυτών από ιδιώτες με το αζημίωτο φυσικά ;

 

 

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του Σωματείου μας στις 6/6/2024 συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τις θέσεις εργασίας μας και να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αποφασίσαμε να κάνουμε γνωστές τις εξελίξεις αυτές και τις συνέπειες τους για τη δημόσια υγεία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή, σε κάθε νοσοκομείο και χώρο υγείας, με όλους τους τρόπους.

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο της υγείας να πράξουν το ίδιο! Καθώς και τα σωματεία στο χώρο του προσφυγικού να στηρίξουν το αυτονόητο αίτημά μας! Καλούμε τις διοικήσεις των δομών υγείας που εργάζονται οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας, να ζητήσουν από το Υπουργείο Υγείας και της Υ.Π.Ε. να απορροφηθούν όλες και όλοι στις αντίστοιχες δομές! Καλούμε τις διοικήσεις των δομών που φιλοξενούν τον προσφυγικό/μεταναστευτικό πληθυσμό να πάρουν θέση και η υγειονομική περίθαλψη των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων και μεταναστών να παραμείνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με μονιμοποίηση του απομείναντος προσωπικού και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εργασίας για την αναπλήρωση των τεράστιων κενών.

Η στάση εργασίας μας στις 12/06/2024, από τις 10:30 μέχρι το τέλος της βάρδιας, θα αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο σταθμό του αγώνα μας! Η κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης στις 12μμ και οι κατά τόπους κινητοποιήσεις πανελλαδικά την ίδια μέρα, θα είναι μόνο η αρχή!

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Να μην μείνει ΚΑΜΙΑ και ΚΑΝΕΝΑΣ συμβασιούχος από τους περίπου 500 που βρίσκονται στο πρόγραμμα Philos, χωρίς δουλειά μετά τη λήξη των συμβάσεων τους στις 31 Ιουλίου.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη του μεταναστευτικού και του προσφυγικού πληθυσμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας! Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Μετανάστευσης για την παράδοση αυτού του κρίσιμου τομέα σε Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες μέσω του προγράμματος «Ιπποκράτης». Να μην κατακερματιστεί η δημόσια υγεία (πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση, επιδημιολογική επιτήρηση) μέσω των προγραμμάτων Ιπποκράτης Ι και Ιπποκράτης ΙΙ σε μια πανσπερμία ιδιωτικών ομίλων, ΜΚΟ, διεθνών και άλλων οργανισμών.
  • Ισχυρή δημόσια υγεία για όλους και όλες
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες και όλους.
  • Άμεση απορρόφησή όλων των εργαζομένων στα camps στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις αντίστοιχες Υ.Π.Ε.
  • Άμεση απορρόφηση όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ στις αντίστοιχες δομές και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων τον Ε.Ο.Δ.Υ

09/06/2024

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις