Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΚάλυμνος Δανειστική βιβλιοθήκη για ενήλικες στο νησί της Καλύμνου

Δανειστική βιβλιοθήκη για ενήλικες στο νησί της Καλύμνου

162 προβολές

Δανειστική βιβλιοθήκη για ενήλικες -και για εκπαιδευτικούς- που θα αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία ενός πρότυπου κέντρου επιμόρφωσης ενηλίκων, φιλοδοξεί να δημιουργήσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου.

Η πρωτοβουλία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανήκει στην Ελένη Πουλλά, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης. Η κ. Πουλλά (που κατάγεται από την Κάλυμνο) συντονίζει τη δράση αυτή και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα.
«Ήδη έχει αρχίσει η αποστολή βιβλίων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και πιστεύουμε ότι η δανειστική βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2020» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Πουλλά, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.
Η όλη προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου, τον σύλλογο Διδασκόντων και τον σύλλογο Γονέων, στοχεύοντας στην δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης για ενήλικες (εκπαιδευτικούς και γονείς) στο νησί.

Μια τέτοια βιβλιοθήκη σε ένα ακριτικό νησί, όπως η Κάλυμνος «μπορεί να προσφέρει και να γίνει η αφορμή για τη δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Επιμόρφωσης Ενηλίκων (εκπαιδευτικών και γονέων). Στο επιμορφωτικό αυτό κέντρο θα διοργανώνονται συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και πολίτες από όλα τα Δωδεκάνησα, την Ελλάδα και τον κόσμο», αναφέρει η κ. Πουλλά.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή που στάλθηκε σε συλλόγους και φορείς για τη στήριξη της προσπάθειας, «η Κάλυμνος, που έχει επιδείξει διαχρονικά την αγάπη της για τα γράμματα και τις τέχνες και είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι οι φτωχοί της σφουγγαράδες και ναυτικοί ανέθρεψαν σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα και στον κόσμο, θα γίνει ένα μικρό αλλά σημαντικό Πνευματικό και Πολιτιστικό κέντρο».

Όπως δηλώνει η κ. Πουλλά, «με τη δημιουργία βιβλιοθήκης – επιμορφωτικού κέντρου πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να αναβαθμίζουν συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, για να μπορούν να γίνουν εμπνευσμένοι δάσκαλοι που θα υποστηρίζουν τους μαθητές/-τριές τους να αναπτύσσονται ολιστικά και να μπορούν να εξελιχθούν σε κριτικά σκεπτόμενους ενήλικες και πολίτες του κόσμου. Επιπλέον, οι πολίτες θα καλλιεργούν γνώσεις και ικανότητες για να φροντίζουν την ατομική και συλλογική ζωή τους με κριτική σκέψη και αγάπη για τη φύση την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους».

Η ιδέα προέκυψε με αφορμή τον θάνατο μιας πολύ αξιόλογης δασκάλας, της Νίκης Χούλη-Γεωργιάδου, στη μνήμη της οποίας θα αφιερωθεί η προσπάθεια. Όπως αναφέρει η κ. Πουλά, «η Νίκη-Χούλη Γεωργιάδου, δίδαξε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου. Η δική της, μικρή αλλά πολύ σημαντική βιβλιοθήκη ήταν η μοναδική δανειστική βιβλιοθήκη για μένα και για άλλα παιδιά, στο νησί, όταν ήμουν μαθήτρια, γεγονός που συνεισέφερε πολύ θετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της επαγγελματικής ζωής μας».

Όσοι θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια μπορούν να αποστείλουν απευθείας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου.

ΠΗΓΗ : www.rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις