Αρχική Νέα Ελλάδας Αναμένεται σήμερα στη Ρόδο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας για τους εμβολιασμούς

Αναμένεται σήμερα στη Ρόδο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας για τους εμβολιασμούς

60 προβολές

Το μέγα εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εμβολιασμών. Αργότερα, ο κ. Κικίλιας θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία, σε συνδυασμό με τη συνεχώς μειούμενη ζήτηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, όπως επανειλημμένα έχει γράψει η «δ», έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό.

Όπως είναι γνωστό, στις 24 Μαΐου τέθηκε σε λειτουργία το μέγα εμβολιαστικό κέντρο στο κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας το οποίο στελεχώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ώστε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού στη Ρόδο. Άνοιξαν συνολικά 24 εμβολιαστικές γραμμές, στις περισσότερες εκ των οποίων χορηγείται το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ενώ σε κάποιες από αυτές χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα εμβόλια με το σκεύασμα Pfizer παρουσιάζουν μια σταθερή πορεία (γύρω στους 700 εμβολιασμούς καθημερινά), ενώ στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα Johnson & Johnson, που πραγματοποιούνται στο mega εμβολιαστικό κέντρο, καταγράφεται πτωτική πορεία, την ώρα που o αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την επιδημιολογική εικόνα του νησιού, η οποία και θα είναι καθοριστική για την πορεία της τουριστικής περιόδου. Μετά το peak των 1200 περίπου ραντεβού για τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο, η πορεία ήταν αυστηρά καθοδική. Τα ραντεβού μειώθηκαν σταδιακά στα 300 και συνεχίζουν να μειώνονται, πράγμα που συνεπάγεται την μακρόσυρτη πορεία της Ρόδου προς τη… Γαλάζια Ελευθερία.

Με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στο νησί της Ρόδου, αναμένεται να τεθεί από την προσεχή Δευτέρα 14 Ιουνίου σε εφαρμογή του Plan B, το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ», προβλέπει τη μεταφορά των εμβολιαστικών γραμμών του Johnson & Johnson από το μέγα κέντρο στο Νοσοκομείο. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές του Pfizer στο κέντρο της Καλλιθέας. Ήδη φέρεται να έχει σταλεί έγγραφη ενημέρωση προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι την αποστολή και εμβολίων mRNA της Pfizer στα νησιά, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία», ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πριν από λίγες ημέρες.

«Σπρώχνουμε τόσο πολύ το κομμάτι της Γαλάζιας Ελευθερίας και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή», έχει δηλώσει ο υπουργός.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι συνολικά στη Ρόδο έχουν πραγματοποιηθεί 66.000 εμβολιασμοί (α και β δόση), ενώ μόλις 32.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Συνεπώς, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης απέχει ακόμη πάρα πολύ από τα επιθυμητά ποσοστά (60%-70%) ώστε ο προορισμός να χαρακτηρισθεί πράσινος και να συμπεριληφθεί στην πράσινη λίστα των τουριστικών αγορών, έχοντας προχωρήσει στην οικοδόμηση του τοίχους ανοσίας.

Ο υπουργός Υγείας έρχεται στη Ρόδο προκειμένου να συζητηθούν με όλους τους συναρμόδιους φορείς όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού το συντομότερο δυνατό, να τεθούν νέες προτεραιότητες και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί και η πρόσβαση όλων των πολιτών άνω των 18 ετών σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις