Αρχική Νέα Ελλάδας Αβέβαιο το μέλλον των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ (;;) – Ακούει κανείς ;

Αβέβαιο το μέλλον των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ (;;) – Ακούει κανείς ;

από 12nisospress
886 προβολές

Την αγωνία τους για τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους αλλά και για το μέλλον του θεσμού των Κινητών ΟΜάδων Υγείας του ΕΟΔΥΥ εκφράζουν με επιστολή τους οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Ομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Κυβέρνηση επικαλείται την ενεργό συμμετοχή των Κινητών Ομάδων στο σύστημα Υγείας (και συγκεκριμένα στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θέλει να πραγματοποιήσει), μέχρι τώρα δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο τι θα γίνει με τους εργαζομένους στις ΚΟΜΥ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν παντού παρούσες και στην πρώτη γραμμή την περίοδο που όλη η χώρα ήταν σε lockdown ενώ την εποχή αυτή είναι πάλι στην πρώτη γραμμή (κάνοντας ελέγχους / rapid tests αλλά και αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη Θεσσαλία).

Στην επιστολή του το Σωματείο των Εργαζομένων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Με επιστολή του, προς τον Πρωθυπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σωματείο των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, εκφράζει την αγωνία του, όσον αφορά το εργασιακό μέλλον των 1.047 συμβασιούχων υπαλλήλων ΙΔΟΧ, επαγγελματιών υγείας, διοικητικών υπαλλήλων και οδηγών.

Ζητούν να ενταχθούν οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τις 30 Νοεμβρίου που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Μπορεί η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο σχέδιό της για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να ανέφερε τις ΚΟΜΥ οι οποίες με βάση τα πλάνα της θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σύστημα, όμως όλο το εγχείρημα είναι στον αέρα και αυτό διότι οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις ΚΟΜΥ, σε έναν μήνα από σήμερα θα πάψουν να εργάζονται στον ΕΟΔΥ, αφού 30 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους και ουδείς γνωρίζει αν και για πόσο θα ανανεωθούν.

Όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ: «Υπάρχει απόλυτη εργασιακή αβεβαιότητα η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το μέλλον μας από το Υπουργείο Υγείας (το οποίο είναι και αρμόδιο) και συγκεκριμένα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είναι αρμόδια για τον ΕΟΔΥ, παρά τις συνεντεύξεις και τις εξαγγελίες, οι οποίες μας συμπεριλαμβάνουν στο σχέδιο για την ΠΦΥ αλλά και τη γενικότερη αξιοποίηση μας.

Οι συμβάσεις εργασίας μας λήγουν σε ένα μήνα (30/11/2023) και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη τοποθέτηση από τους ιθύνοντες αναφορικά με το εργασιακό μας μέλλον».

Το Σωματείο των Εργαζομένων εξηγεί: «Οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τρεισήμισι χρόνια τώρα εργασίας και προσφοράς στον πολίτη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (Covid-Γριπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της χώρας, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοιού, στην διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ακόμη και σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν τη παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία».

ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις