Αρχική Νέα Λέρου 12nisospress : Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη με την Πρόεδρο του Δ.Σ Λέρου κα Μαρία Παπαφώτη – Βασιλάκου

12nisospress : Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη με την Πρόεδρο του Δ.Σ Λέρου κα Μαρία Παπαφώτη – Βασιλάκου

από 12nisospress
725 προβολές

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη διαδικτυακή μας εφημερίδα του 12nisospress.com την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, της Επιτροπής Παιδείας και του Οργανισμού της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Δήμου Λέρου κ. Μαρία Παπαφώτη – Βασιλάκου.

Κυρία Παπαφώτη, αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε να κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη που πιστεύω θα βγάλει αρκετές ειδήσεις.

 

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία σας στη διαδικτυακή σας εφημερίδα και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο σας εγχείρημα. Είμαι σίγουρη πως η ενημέρωση θα πραγματοποιείται με τρόπο ελεύθερο, αντικειμενικό και θα υπηρετεί την αμερόληπτη δημοσιογραφία, χωρίς πολιτικές αποχρώσεις και σκοπιμότητες.

Όσον αφορά εμένα, θα ήθελα με την ευκαιρία του βήματος, που μου δίνετε να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τους συμπατριώτες μου που με τίμησαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να υπηρετήσω τον τόπο μου για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, το Δήμαρχό μας Μιχάλη Κόλια, για την τιμή που μου έκανε να με προτείνει για ακόμη μία φορά ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν την εκλογή μου. Η αλήθεια είναι πως η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια να ανταπεξέλθω στα καθήκοντα της Προέδρου είναι καθημερινή.

 

Μια γυναίκα δυναμική με αρκετές περγαμηνές καταφέρνει να καθιερωθεί στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια … πόσο δύσκολο είναι αυτό για μια μητέρα και εκπαιδευτικό ;

 

Σας ευχαριστώ για το χαρακτηρισμό της «δυναμικής γυναίκας με αρκετές περγαμηνές». Με τιμάει ακράδαντα. Ωστόσο, θα ήθελα να σας διευκρινίσω πως σε όλη μου τη ζωή έχω μάθει να μάχομαι και να αναζητώ τη βελτίωση και τη μάθηση. Θα έλεγα πως είναι τρόπος ζωής που επεκτείνεται και στην πολιτική μου πορεία. Πιστεύω, λοιπόν, πως η πολιτική στάση που έδειξα την προηγούμενη πενταετία,μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, και κατέχοντας περίπου μια τριετία τη θέση της Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και άλλες θέσεις ευθύνης, σε συνάρτηση με την επαγγελματική μου πορεία και καθημερινότητα, αποτελούν και αποτέλεσαν κριτήρια αξιολόγησης της προσωπικότητας μου από τους συμπατριώτες μου.

Καθώς φάνηκε όλα αυτά αναγνωρίστηκαν και μέσα από τη δράση μου ίσως «κέρδισα» το χαρακτηρισμό της δυναμικής γυναίκας. Επίσης, οι περγαμηνές που αναφέρετε απορρέουν από τη μεγάλη μου αγάπη για το διάβασμα, τη μάθηση, την αυτοβελτίωση και εξέλιξη. Πραγματοποίησα στόχους, μέσα σε μια ασφυκτική περίοδο από άποψη χρόνου, ούσα μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, φοιτήτρια και παράλληλα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Παιδείας, του Οργανισμού Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας, υπεύθυνη των δυο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Δε θα σας αποκρύψω πως πολλές φορές αισθάνθηκα πως οι δυνάμεις μου με εγκατέλειπαν. Ωστόσο, η αγάπη μου για την οικογένεια μου, τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός, και για τον τόπο μου, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη και μάλιστα άκρως ενισχυτική, ώστε να ανταπεξέλθω σε όλους αυτούς τους τομείς και πιστεύω πως εκ του αποτελέσματος, τα κατάφερα σε ικανοποιητικό βαθμό. Άλλωστε, αποτελεί απόλυτη πεποίθηση μου ότι αν κάτι πραγματικά επιθυμείς , όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίσεις, θα τα καταφέρεις.

 

κ. Παπαφώτη η περίοδος αυτή που διανύει η πατρίδα μας είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων 5 δεκαετιών … μνημόνια ,μεταναστευτικό , Κορωνοϊός. Πιστεύετε ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει ;

 

Η αλήθεια είναι πως διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανθρωπότητα ταλανίζεται από πρωτόγνωρα προβλήματα, που απειλούν ακόμη και την επιβίωσή μας. Δε θα αναφερθώ στην οικονομική κρίση και στα μνημόνια. Πιστεύω πως είναι ένα θέμα, που το έχουμε εξαντλήσει και έχουμε κάνει τις επιλογές μας ως άνθρωποι αναφορικά με αυτούς που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από αυτή την κατάσταση. Στην παρούσα φάση, θα παραμείνω στα δυο επίκαιρα ζητήματα του μεταναστευτικού και της εμφάνισης του κορωνοϊού στη ζωή μας. Δυστυχώς, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αδιάκοπα και αυξάνονται, γεγονός που το βιώνουμε σε όλη του την έκταση και ένταση στο νησί μας, χωρίς να έχουμε καθοριστικές παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Από τη μια βιώνουμε τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία και από την άλλη την κρατική αδιαφορία. Το πρόβλημα, ως προς την επίλυσή του, τεχνηέντως έχει μετατοπιστεί στις εκάστοτε δημοτικές αρχές των νησιών που επωμίστηκαν το βάρος. Και ενώ ακούγονται απεγνωσμένες φωνές, λαμβάνονται ομόφωνες αποφάσεις για αποσυμφόρηση των νησιών μας, οι άνωθεν «σφυρίζουν» αδιάφορα. Κι έρχεται η λαίλαπα της πανδημίας να διευκολύνει το σχεδιασμό τους και να δημιουργήσουν τα περιβόητα κλειστά κέντρα-φυλακές, εγκλωβίζοντας χιλιάδες μετανάστες/πρόσφυγες, των οποίων ο αριθμός – στη δική μας περίπτωση- κινδυνεύει να ξεπεράσει τον πληθυσμό του νησιού μας. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου: ανεπίλυτα προβλήματα, έριδες, κώφευση, αδιαφορία, ανύπαρκτος σχεδιασμός, παραγκώνιση της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της. Είναι πασιφανές πως δεν υπάρχει πρόθεση να ακουστεί η δική μας φωνή και να στηριχθούν τα νησιά μας, το νησί μας.

Ακόμη και σε επίπεδο Περιφέρειας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Βόρειο Αιγαίο, δεν υπάρχει κοινή συμπόρευση και γραμμή, γεγονός που μας λυπεί κατάφορα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Λέρος και η γείτονα Κως είναι νησιά της Δωδεκανήσου και όχι απόπαιδά της. Δε θέλω να αναφερθώ περισσότερο στους χειρισμούς και τη στάση της Περιφέρειας, ούτε στους χαρακτηρισμούς που δεχθήκαμε, επειδή διαφωνούμε, γιατί αποφασίζουν εκείνοι γι’ εμάς, χωρίς εμάς!!!

Τώρα για το θέμα της πανδημίας, θα λέγαμε πως είναι άκρως επικίνδυνη και περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καλείται ο καθένας μας να επιδείξει την απαιτούμενη υπεύθυνη στάση. Δεν πρέπει να αψηφούμε τις επίσημες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους φορείς, να αδιαφορούμε, να θεωρούμε πως δε θα «χτυπήσει και τη δική μας πόρτα». Από τη άλλη δε μεμψιμοιρούμε, δεν καταθέτουμε τα όπλα. Μένουμε στα σπίτια μας για να μειώσουμε τη διασπορά και για να δώσουμε τη δυνατότητα στο υγειονομικό σύστημα της χώρας μας να αντέξει και να μην καταρρεύσει, όταν θα έρθει η στιγμή της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Ξέρουμε πως ως χώρα δεν είμαστε πλήρως οχυρωμένη, ούτε διαθέτουμε πολλές αίθουσες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Εξού και οι συνεχείς προτροπές και η λήψη απαγορευτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Με σύνεση και υπευθυνότητα προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας, τους γύρω μας, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Έχουμε ατομική ευθύνη!!!

Ας εφαρμόσουμε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αυτό που ισχυριζόταν ο Μακρυγιάννης: «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ». Αν πραγματικά αυτό γίνει βίωμα και τρόπος ζωής, τότε μπορούμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι πως κάθε δυσκολία και κάθε απειλή, μπορεί να ξεπεραστεί και να ελπίζουμε πως θα έρθουν καλύτερες μέρες και για τη χώρα μας και γι’ εμάς!!!

 

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό αυτές τις μέρες με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου η κυβέρνηση προχωρά σε κλειστά κέντρα σε Λέρο και Κω. Γιατί η πολιτεία γυρίζει την πλάτη σε μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου που ζητά επιβεβλημένα την αποσυμφόρηση της Λέρου και είναι αντίθετη στα κλειστά κέντρα ; Πιστεύετε κάνει καλό στον τόπο αυτή η διαμάχη ανάμεσα σε Κόλια και Χατζημάρκο;

 

Όπως σας απάντησα προηγουμένως, οι συγκυρίες ευνοούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τους υποστηρικτές του, όπως είναι ο κος Χατζημάρκος. Δυστυχώς, αποτελεί πικρή διαπίστωση το γεγονός πως σε καίρια θέματα, κάποιοι δεν μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις πολιτικές τους ταυτότητες. Και τις θυμούνται όποτε και όταν τους συμφέρει… Για την ιστορία να υπενθυμίσω πως κάποιοι είχαν αποστατήσει ένα διάστημα και είχαν εναντιωθεί στο κόμμα που τώρα ενθέρμως στηρίζουν και υπακούουν τυφλά και άκριτα. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, προτείνει με δική του πρωτοβουλία, να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα. Δεν παραδειγματίζεται καν από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που αν και ανήκει κι εκείνος στην ίδια πολιτική παράταξη, προτάσσει το συμφέρον των νησιών της δικαιοδοσίας του. Δεν επισκέπτεται τη Λέρο, αγνοεί τους επίσημους θεσμούς και επιδίδεται σε έναν καταιγισμό δελτίων τύπου, εκτοξεύοντας κατηγορίες εναντίον του δημάρχου και όσων τον πλαισιώνουν. Αποκαλεστήκαμε φασίστες, μίλησε για «την κατσίκα του γείτονα» και πολλά άλλα, που κατά την άποψή μου δεν αρμόζουν στο θεσμικό ρόλο που κατέχει. Κλήθηκε επισήμως σε δημοτικά συμβούλια και δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Είναι ανύπαρκτη η Περιφέρεια και η ερμηνεία που δίνεται από πολλούς είναι η διαμάχη που αναπτύχθηκε μεταξύ του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, μέσω δελτίων τύπου. Αναρωτιέμαι αν είναι φρόνιμο, να αντιδράει έτσι ένας περιφερειάρχης απέναντι σε ένα δήμαρχο και ένα δημοτικό συμβούλιο, που δεν επιθυμεί να δεχθεί τις κυβερνητικές επιταγές περί μεταναστευτικού και κλειστών κέντρων. Ο Δήμαρχος, παραβλέποντας όλα όσα ειπώθηκαν εναντίον του, τον κάλεσε να παραβρεθεί στο νησί μας και μάλιστα ενώπιον του Σώματος του Δ.Σ. Ο ίδιος ποτέ δεν παρουσιάστηκε. Επίσης, είναι κοινή διαπίστωση πως παρεμποδίζεται η υλοποίηση έργων, που έχουν εξαγγελθεί και απαιτούν τη συνδρομή της Περιφέρειας. Είναι λοιπόν επιθυμητό να ξεπεραστούν όλες αυτές οι αγκυλωτικές στάσεις, να στηριχθεί και να υποστηριχθεί το νησί μας, να προωθηθούν και να υπογραφούν όσα έργα και μελέτες έχουν μπει στο συρτάρι, υπερτονίζοντας πως Λέρος δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος του τόπου, που μπορεί να μην μας είναι πια αρεστός και προσφιλής, αλλά όλοι οι κάτοικοι αυτού του νησιού, που στήριξαν και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις τον εν λόγω Περιφερειάρχη και μάλιστα δίνοντας του ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εκλογής του στα Δωδεκάνησα. Κι επειδή κρινόμαστε, κανείς αιρετός δεν είναι αιώνιος, θα πρέπει να ξεπερνάμε τις προσωπικές μας προκαταλήψεις και τον αρνητισμό κι ας μην εκδικούμαστε έναν ευλογημένο τόπο, που διαχρονικά έχει σηκώσει δυσβάστακτα φορτία και με κάθε τρόπο προσπαθεί να ανακάμψει, να αναπτυχθεί, να αναγνωρισθεί η ομορφιά και η ιστορία του ευρύτερα και να αποστιγματιστεί!!!

 

Σε ότι αφορά την πανδημία που μαστίζει τους τελευταίους μήνες ολόκληρο τον πλανήτη ποιες είναι οι κατευθύνσεις της Μαρίας Παπαφώτη βάση της ιδιότητας σας ως Μαία ; Τι πρέπει να προσέξουμε ;

 

Νομίζω πως σε προηγούμενη σας ερώτηση σας απάντησα για την παρούσα. Το μήνυμά μου είναι εν ολίγοις: Μένουμε όλοι στα σπίτια μας, θωρακίζουμε το αμυντικό μας σύστημα, προσέχουμε τους εαυτούς μας, την οικογένειά μας και τους συνανθρώπους μας και ιδιαιτέρως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Βοηθάμε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό να κάνει τη δουλειά του στο κρίσιμο αυτό διάστημα, που φαίνεται πως θα έχουμε και έξαρση των κρουσμάτων. Συνειδητοποιούμε πως ο εχθρός είναι κοινός για όλους και δεν δρα επιλεκτικά. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης. Γι’ αυτό αξιοποιούμε το χρόνο μας παραγωγικά με την οικογένειά μας, στα σπίτια μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι, υπακούμε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων και στηρίζουμε έτσι το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας, ώστε να μη φθάσουμε στο σημείο να καταρρεύσει και επίσης να χάσουμε δικούς μας ανθρώπους από την πανδημία.

 

Κυρία Παπαφώτη θα περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Δήμαρχος Λέρου σας εμπιστεύτηκε τη θέση της Πρόεδρου του ΔΣ Λέρου και κοινή ομολογία της πλειοψηφίας των πολιτών είναι ότι τα πάτε καλά. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το πόστο ;

 

Να σας διορθώσω πως μου εμπιστεύτηκε την εν λόγω θέση για δεύτερη συνεχόμενη φορά και αντιλαμβάνεστε πως για μένα είναι άκρως τιμητικό αυτό από πλευράς του δημάρχου. Όσο τιμητικό είναι και το γεγονός πως η πρόταση του ψηφίστηκε από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Θεωρώ πως με όλες μου τις δυνάμεις, με συνέπεια και υπευθυνότητα, προσπαθώ να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τόσο τιμητική και παράλληλα δύσκολη αυτή θέση.

Η αλήθεια είναι πως η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου καθημερινή. Δε θεωρώ πως τα γνωρίζω όλα, αφού απαιτείται καθημερινή προσπάθεια πρόσκτησης γνώσεων, δηλαδή μελέτη νόμων, διαδικασιών και καλών πρακτικών, καθώς και συνεργασίες. Διότι, πιστεύω, πως μέσα από την όσμωση απόψεων, μπορούμε να συνθέσουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος των συμπατριωτών μας.

Έτσι, θα έλεγα πως έχω ξεκινήσει μια αέναη προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων, ακόμη και αν κάποιοι επισταμένα προσπαθούν να καταργήσουν τον πολιτικό πολιτισμό, το κλίμα σεβασμού και την ομαλή και κόσμια διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων, στο βωμό της μικροπολιτικής λογικής. Θέλω να πιστεύω πως με τον τρόπο που λειτουργώ και πάντα με οδηγό την κείμενη νομοθεσία, έχω αφήσει το δικό μου στίγμα ως Πρόεδρος που μάχεται για την πολυφωνία, το δημοκρατικό διάλογο, την επικράτηση – στο μέτρο του δυνατού- του αλληλοσεβασμού και της λογικής πως θα πρέπει να επικρατεί συνεργατικότητα και ομόνοια, δουλεύοντας όλοι για το καλό του τόπου μας. Μη ξεχνάτε πως ο ρόλος αυτός για μία γυναίκα ανάμεσα σε τόσους άνδρες είναι εξαιρετικά δύσκολος για πολλούς λόγους…

 

Πολλές φορές έχουμε προσέξει ότι εγείρονται αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και μάλιστα αρκετές φορές χωρίς να υπάρχει λόγος. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πώς κρίνετε εσείς τη στάση της αντιπολίτευσης έως σήμερα; Βοηθούν οι κάμερες και οι live μεταδόσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ;

 

Δεν νομίζω πως όλα αποδίδονται στον παράγοντα τύχη ή σε στιγμιαίες αντιδράσεις. Μετά από κάποιους μήνες, που είμαι Πρόεδρος με την καινούργια σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, πιστεύω και εύχομαι να κάνω λάθος, πως υπάρχει σκοπιμότητα στην εκδήλωση μεγάλου ποσοστού των αντιπαραθέσεων. Άλλωστε, κι εσείς αναφέρατε στην ερώτησή σας πως εγείρονται αντιπαραθέσεις πολλές φορές χωρίς λόγο και αιτία. Έτσι, καλούμαι να δράσω πυροσβεστικά σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διατάραξη της ομαλότητας της διαδικασίας. Νομίζω πως ο κόσμος ακούει ραδιόφωνο και παρακολουθεί από το σπίτι του, μέσω εικόνας, και έτσι δύναται να κρίνει. Εγώ, αισθάνομαι πως λειτουργώ με τον πιο ενδεδειγμένο και σύννομο τρόπο.

Στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύω πως χρειάζονται υγιείς φωνές, άτομα με άποψη και επιχειρήματα και προτάσεις που θα βοηθήσουν τον τόπο μας. Μία γόνιμη και ουσιώδης αντιπολίτευση, που θα βοηθήσει τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει το πρόγραμμα και το έργο της. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση!!! Δεν εγείρουμε αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι. Ο καθένας ας αντιληφθεί το ρόλο και την ευθύνη που φέρει απέναντι στους συντοπίτες, τον τόπο του, τις μελλοντικές γενεές… Κι επειδή υπήρχαν στα πρώτα συμβούλια εντάσεις, εγώ ζήτησα την τηλεοπτική τους κάλυψη, ώστε οι συμπατριώτες μας όχι μόνο να ακούν, αλλά και να βλέπουν. Άλλωστε, μία εικόνα χίλιες λέξεις… Με αυτό τον τρόπο, θεωρώ πως μειώθηκαν πολλές συμπεριφορές, που δε συνάδουν με το ρόλο και τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Άρα, θεωρώ πως οι ζωντανές αναμεταδόσεις είναι ένα καλό εργαλείο για την κάμψη αδικαιολόγητων επεισοδίων. Επίσης, καλό είναι οι συνάδελφοι να ενημερωθούν για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ, ώστε να γνωρίζουν όχι μόνο τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Ευχής έργον θα είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε σκληρά, να αλλάξουμε προς το καλύτερο το Δήμο μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας. Η πολυφωνία, η υγιής αντιπαράθεση και η κατάθεση πολλών και διαφορετικών απόψεων αποτελούν προϋποθέσεις για τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου και παράλληλα για την παραγωγή έργου, προς όφελος του τόπου μας.

 

Μιχάλης Κόλιας: ποια η σχέση μαζί του και θα θέλαμε να μας πείτε αν αυτή σας η συνεργασία έχει περάσει φουρτούνες ;

 

Η πολιτική σχέση μας αριθμεί περίπου έξι χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα βρίσκομαι κοντά του, στηρίζοντας την προσπάθειά του για την ανάπτυξη του τόπου μας και βέβαια πιστεύω σε αυτόν και στις δυνατότητές του, γι’ αυτό και επέλεξα να συμπορευθώ και να θέσω υποψηφιότητα για δεύτερη φορά μαζί του. Θεωρώ πως έχει τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, που μπορεί να εμπνεύσει και να τον ακολουθείς. Δε θα αρνηθώ πως στο χρονικό αυτό διάστημα υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ μας και μάλιστα κάποιες φορές έντονες, αφού και οι δυο είμαστε εκρηκτικές και θα τολμήσω να πω, χωρίς να ακούγεται εγωιστικό, δυναμικές προσωπικότητες. Ωστόσο, κοινό χαρακτηριστικό μας είναι πως δεν είμαστε εγωιστές και βέβαια μέσα σε λίγα λεπτά αποκαθίστανται αρμονικά οι σχέσεις μας. Άλλωστε, αυτό επιτάσσει και ο δημοκρατικός διάλογος και οι ουσιώδεις αντιπαραθέσεις. Διότι, καταλήγαμε σε ορθότερες λύσεις και αναγνωρίζαμε και οι δυο πλευρές τα λάθη μας. Κι αυτό για μένα είναι σημαντικό. Έτσι, γεφυρώσαμε μια γνήσια και ουσιώδη σχέση, που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη βαθειά εκτίμηση του ενός για τον άλλον.

 

κ. Παπαφώτη εκτός από πρόεδρος του ΔΣ Λέρου είστε και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, καθώς και του Οργανισμού της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λέρου. Από πληροφορίες που έχουμε έχετε κάνει ένα σοβαρό έργο στην συγκεκριμένη επιτροπή και θα θέλαμε να μας πείτε τι έχει επιτευχθεί αυτά τα χρόνια και ποιοι οι στόχοι σας από δω και πέρα;

 

Η αλήθεια είναι πως δε θέλω να μιλάω για το τι έχω πετύχει. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, οι διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού μας. Επίσης, ο γραμματέας μου, με το οποίο συνεργαζόμαστε έξι περίπου χρόνια αρμονικά. Αυτό που θα σας πω είναι πως αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής και ουσιαστικά την νοικοκυρεύσαμε. Σε αυτό συνέβαλαν τα παλιά μέλη και τα νέα της Σχολικής Επιτροπής, αποδεχόμενα τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, επιτρέψτε μου να τους απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συνδρομή τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως αν και οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τα σχολεία μας έλαβαν περισσότερα χρήματα όσο ποτέ άλλοτε και έτσι κάλυψαν τις ανάγκες τους και προέβησαν στην αγορά υλικών, αναλώσιμων και μη, που διευκόλυναν και αναβάθμισαν τη μαθησιακή διαδικασία.

Επίσης, αποταμιεύσαμε ένα αξιόλογο ποσό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση υψηλού κόστους. Κινηθήκαμε προς όλες τις κατευθύνσεις και εντάξαμε τα σχολεία σε συνεργασία με το Δήμο σε επιδοτούμενα προγράμματα, ζητήσαμε να γίνουν μελέτες για διάφορα θέματα που αφορούν το σχολικό εξοπλισμό και την ασφάλεια των μαθητών μας, ελέγξαμε και αντικαταστήσαμε εγκαταστάσεις, σταθήκαμε και στεκόμαστε δίπλα σε όλα τα σχολεία ευθύνης μας. Για περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο μας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραμματέα της Σχολικής Επιτροπής, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς για την ουσιώδη συνδρομή του και την άψογη συνεργασία μας.

 

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο Μιχάλης Κόλιας κατάφερε να εκλεγεί για τρίτη φορά και μάλιστα άνετα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η δυναμική του κ. Κόλια και θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν η Μαρία Παπαφώτη είναι ευχαριστημένη από την όλη πορεία του έως σήμερα ;

 

Προφανώς, ο δήμαρχός μας έχει υψηλό έρεισμα στην τοπική κοινωνία, αφού είναι η τρίτη κατά σειρά φορά που εκλέχθηκε. Είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος που ξέρει να συμπαραστέκεται, να βοηθάει και να αφουγκράζεται το συνάνθρωπό του, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να διαχωρίζει τον κόσμο σε ψηφοφόρους του και μη, προκειμένου να σταθεί δίπλα στα προβλήματα και στην καθημερινότητά του. Δεν είναι τυχαία η αγάπη που εισπράττει από τους συντοπίτες του, η οποία αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Αν και βρέθηκε στη πιο δύσκολη οικονομική περίοδο, που έλαχε να αναλάβει τα ηνία του δήμου και μάλιστα να διαχειρισθεί επιπλέον και κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του μεταναστευτικού, φαίνεται πως τα κατάφερε και ο κόσμος τον αξιολόγησε θετικά. Έχει αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική, η οποία βέβαια έγινε απόλυτα αισθητή στις τελευταίες εκλογές, αφού ανάμεσα σε τέσσερις συνδυασμούς πρώτευσε ο δικός του και μάλιστα -όπως γνωρίζετε- αν και υπήρχε συσπείρωση όλων των άλλων παρατάξεων, πέτυχε εύκολη εκλογική νίκη με ποσοστό που άγγιξε το 60% περίπου. Αδιαμφισβήτητος νικητής, που κατά γενική ομολογία πήρε το δημαρχιακό θώκο με την ομάδα του με τρόπο διαφανή και με ιδιαίτερη άνεση. Αυτό και μόνο μαρτυρά την αναγνώριση του αγώνα που δίνει μαζί με τους συνεργάτες του για την πρόοδο του τόπου, όσο και αν κάποιοι στέκονται τροχοπέδη στις προσπάθειές του. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον καθημερινό του αγώνα και εκτιμάει τις φιλότιμες κινήσεις του, την πολιτική που ακολουθεί, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη, ανάπτυξη και προβολή του τόπου μας.

Είναι γεγονός, πως και στην προηγούμενη θητεία και στην παρούσα, ως Δημοτική Αρχή, παλεύουμε για ένα Δήμο σύγχρονο, νοικοκυρεμένο και πάνω από όλα εξωστρεφή, στις νέες προκλήσεις, στις νέες τεχνολογίες, στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είμαστε αποφασισμένοι να την εντείνουμε στα χρόνια που έρχονται. Ελπίζω στη συνεργασία όλων, ώστε μέσα από τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση να πετύχουμε το άριστο για τον τόπο μας.

 

Η Μαρία Παπαφώτη θα εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση της προέδρου του ΔΣ η θα επιλέξει νέο πόστο για να προσφέρει ;

Η Μαρία Παπαφώτη, εφόσον είναι καλά, πρώτα ο θεός, θα βρεθεί εκεί που ο Δήμαρχος θα θεωρήσει πως θα πρέπει να βρίσκεται και είναι χρήσιμη για το συνδυασμό και τον τόπο μας. Αυτή είναι η δική μου λογική στην παρούσα φάση και είμαι έτοιμη να αναλάβω ή όχι μία θέση, με βάση τα κριτήρια του πρώτου πολίτη του νησιού μας.

 

Θα σας δούμε ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές ;

 

Καλή ερώτηση…. αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς. Ωστόσο, για να σας δώσω είδηση και να διεκδικείτε την πρωτιά σε αυτό, σας δηλώνω πως η κάθοδός μου στις επόμενες εκλογές, θα εξαρτηθεί από την απόφαση του νυν δημάρχου μας να είναι και πάλι υποψήφιος. Άρα, υποψήφια ξανά μόνο με υποψήφιο δήμαρχο το Μιχάλη Κόλια!!!

 

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτήν την όμορφη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία για τη συνέχεια .

 Κι εγώ από την πλευρά μου σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σας στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα και για ακόμη μία φορά σας εύχομαι να είναι «καλοτάξιδη» και να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις